Overstappen op Linux - Deel 5: Linux in je thuisnetwerk

Door: koen-vervloesem | 06 oktober 2016 14:51

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Intussen, als je onze vorige delen hebt gevolgd, draai je Linux Mint 17.3 met allerlei programma’s. Maar je Linux-pc is uiteraard geen geïsoleerd systeem: het maakt deel uit van je thuisnetwerk met een NAS, Windows-computers, Macs en misschien nog andere Linux-pc’s. Hoe deel je bestanden of printers in je netwerk? En hoe maak je gebruik van mediastreaming met DLNA?

Eerdere delen teruglezen?

In deel 1 troffen we voorbereidingen om met Linux Mint aan de slag te gaan. Deel 2 behandelde het installeren van Mint, terwijl we in deel 3 echt aan de slag gingen. Deel 4 ging over het installeren en beheren van software. In dit deel integreren we je Linux-pc in je thuisnetwerk.

Tip 01: Windows-shares

Als je via een Windows-pc bestanden op het netwerk deelt, krijg je daartoe eenvoudig toegang in Linux Mint. Open de bestandsbeheerder Nemo en klik links op Netwerk. Je krijgt daar je Windows-netwerk te zien met alle pc’s die er mappen delen. Klik op de juiste pc en dan op een gedeelde map. Als de map zo geconfigureerd is dat iedereen toegang krijgt, zie je onmiddellijk de inhoud. In het andere geval krijg je de vraag om je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Lees ook:Zo leg je het beste thuisnetwerk aan.

Standaard onthoudt Linux Mint je wachtwoord totdat je je Linux-sessie afmeldt. Indien gewenst laat je je wachtwoord onmiddellijk vergeten of juist voor altijd onthouden. Nadat je op Verbinden geklikt hebt, krijg je de inhoud van de map te zien. Afhankelijk van de rechten die jij op de map hebt, kun je alleen bestanden lezen of kun je ze ook veranderen en verwijderen. Als Nemo je Windows-pc niet vindt, klik dan in het menu Bestand op Verbinding maken met server. Kies daar als type Gedeelde Windowsmap, voer bij Server het IP-adres van de computer in en bij Gedeelde map eventueel de naam van de map. Vul dan de domeinnaam (zoals WORKGROUP) in, je gebruikersnaam en wachtwoord en klik op Verbinden.

Tip 02: Deel Linux-mappen

Hoe meer je met je Linux Mint-systeem werkt, hoe vaker je op de Windows-pc’s in huis ook bij de bestanden op je Linux-pc wilt. Gelukkig is het ook eenvoudig om je Linux-bestanden in je Windows-netwerk te delen. Navigeer daarvoor in Nemo naar de map die je wilt delen, rechtsklik erop en kies Sharing Options. Vink Share this folder aan en verander eventueel de naam waaronder de gedeelde map zichtbaar is. Standaard heeft alleen iemand met een account op je Linux-pc toegang tot de gedeelde map.

Door de gasttoegang in te schakelen, deel je de map met iedereen, maar dan als alleen-lezen. Klik tot slot op Create Share om de map met de ingestelde configuratie te delen. Als je geen gasttoegang gebruikt, voeg dan de eerste keer nog je gebruiker toe aan Samba. Open daarvoor het programma Terminalvenster en voer daarin de opdracht sudo smbpasswd -a gebruikersnaam uit. Gebruik daarbij je Linux-gebruikersnaam en geef een wachtwoord op (dat mag anders zijn dan je Linux-wachtwoord). Via de Windows-computers in je thuisnetwerk zie je nu de Linux-pc nu in het netwerk, en kun je bij de gedeelde map als je de juiste gebruikersnaam en wachtwoord opgeeft.

Tip 03: Printer benaderen

Als je in Windows je printer op je netwerk deelt (in het tabblad Delen van de eigenschappen van de printer), is die printer ook eenvoudig in Linux Mint beschikbaar. Normaliter volstaat het om in het programma Afdrukbeheer op Toevoegen te klikken en dan op Netwerkprinter. Linux Mint begint dan te zoeken en vindt normaal gesproken je printer, als die correct is gedeeld. Selecteer de printer en configureer het apparaat daarna zoals elke andere printer (zie ook deel 2 van deze reeks over Linux Mint).

Op dezelfde manier voeg je een netwerkprinter toe die rechtstreeks op je netwerk is aangesloten. Indien Linux Mint je netwerkprinter niet vindt, voer dan in het Afdrukbeheer rechtstreeks de uri van de printer in en probeer of Linux Mint op die manier wel toegang krijgt. Kijk in de handleiding van je printer met welke protocollen je printer werkt en hoe die uri eruitziet. Het IP-adres van je printer krijg je doorgaans te zien als je met een knop op de printer een testpagina afdrukt. Vindt Linux Mint je door Windows gedeelde printer niet, kies dan voor Windowsprinter via SAMBA en vul bovenaan het netwerkpad van de printer in of selecteer de printer met een druk op Bladeren.

Als je een printer op je Linux-pc hebt aangesloten, deel je die eenvoudig met je netwerk.

Tip 04: Printer delen

Als je een printer op je Linux-pc hebt aangesloten, deel je die ook eenvoudig met andere apparaten in je netwerk, zoals je Windows-pc. Open daarvoor Afdrukbeheer, rechtsklik op de printer die je wilt delen en vink Gedeeld aan. Je krijgt nu een waarschuwing dat de printer nog niet beschikbaar is voordat je in de serverinstellingen de optie inschakelt die printers deelt. Klik dus in het Afdrukbeheer in het menu Server op Instellingen en vink Gedeelde printers verbonden met dit systeem publiceren aan. Afdrukken vanaf het internet toestaan schakel je maar beter niet in, want zo open je de deur voor misbruik. Ook Beheer op afstand toestaan laat je om dezelfde reden het best uitgeschakeld. Als alles goed gaat, is de printer nu zichtbaar in het Windows-netwerk. Dubbelklik erop in Verkenner, waarna Windows vraagt om een stuurprogramma toe te voegen. Kies de juiste fabrikant en het juiste model of een gelijkaardig model. Vanaf nu is de printer in alle Windows-programma’s beschikbaar, zolang je Linux-pc aan staat.

Tip 04 Installeer in Windows een stuurprogramma voor de door Linux Mint gedeelde printer.

Veilig delen

Alles in dit artikel gaat om het delen van bestanden, printers, media en zelfs de volledige computer. We gaan ervan uit dat je dit alleen in je thuisnetwerk doet. Let op dat je niet per ongeluk zaken deelt op onbetrouwbare netwerken, zoals wanneer je met je laptop met een openbaar netwerk verbindt. Controleer voordat je je in een onbetrouwbare omgeving begeeft of je nog persoonlijke zaken deelt.

0 Reactie(s) op: Overstappen op Linux - Deel 5: Linux in je thuisnetwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.