Hoe pas je de instellingen van Facebook-advertenties aan?

Door: martin-gijzemijter | 09 maart 2015 13:17

How To

Er was begin dit jaar een hoop ophef over de nieuwe privacy-richtlijnen van Facebook. Zo zou het bedrijf foto's van jou gebruiken in advertenties. Nu is dat niet het geval, maar het bedrijf houdt die optie wel open. Hoe stel je de advertentie-instellingen zo in dat het positief voor je werkt?

Laten we realistisch zijn. Facebook is een gratis dienst, en het bedrijf zal ergens z'n geld aan moeten verdienen. Advertenties zijn in dat opzicht een noodzakelijk kwaad. Echt helemaal uitschakelen (zonder de hulp van extra software zoals AdBlocker) wordt lastig, maar je kunt ze wel helemaal afstemmen op je wensen. Want als je dan toch advertenties moet zien, kun je er maar beter voor zorgen dat het advertenties zijn waar je wat aan hebt.

Facebook-advertenties, ze zijn soms irritant, maar ook wel noodzakelijk kwaad.

Instellingen aanpassen

Om de instellingen voor je advertenties aan te passen, klik je rechtsboven op het pictogram met het hangslotje, en op Instellingen in het menu dat uitklapt. Op de pagina die verschijnt klik je vervolgens op Advertenties. Je ziet nu drie opties, die we even stuk voor stuk behandelen. De optie Externe sites is de optie die iedereen zo vreest. Deze optie stelt Facebook in staat om o.a. je profielfoto te gebruiken in advertenties op externe sites. Belangrijk om te weten is dat Facebook dat op dit moment niet doet, maar dat zegt uiteraard niets over de toekomst. Klik op bewerken en kies voor Niemand, om deze optie uit te schakelen.

Je hebt zelf veel controle over de manier waarop advertenties getoond worden.

Advertenties en vrienden

Deze optie zorgt ervoor dat je vrienden kunnen zien wat jij leuk vindt. Dus, wanneer er ergens een advertentie wordt geplaatst op Facebook van een pagina die jij leuk vindt, dan wordt erbij aangegeven dat jij dat leuk vindt (alleen voor de vriend op wiens profiel het getoond wordt en zonder foto). We raden je aan om deze optie ongewijzigd te laten, omdat het daadwerkelijk een goede vorm van reclame is. Als vrienden van je iets leuk vinden, dan is de kans aanwezig dat het ook interessant is voor jou.

Via deze optie weten je vrienden wat jij leuk vindt, dat is goede reclame.

Advertenties gebaseerd op je gebruik van websites of apps buiten Facebook

Deze laatste optie kan je een hoop ergernis besparen. Heb je wel eens gezien dat je een advertentie geserveerd krijg op Facebook van een product dat je zojuist op een andere website hebt bekeken? Of vervelender nog, je hebt het product gekocht en moet nog dagenlang aanzien dat het inmiddels goedkoper is, door middel van een advertentie? Dat soort advertenties kun je uitschakelen. Je doet dat echter niet via deze optie, maar centraal, via www.youronlinechoices.com/nl/. Klik op die website op Jouw instellingen. Schakel nu de advertenties uit voor de bedrijven die je niet meer wilt zien (of allemaal natuurlijk).

Je kunt advertenties op basis van je internetgedrag eenvoudig uitschakelen via een site.

2 Reactie(s) op: Hoe pas je de instellingen van Facebook-advertenties aan?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 maart 2015 16:57 Anoniem
  Youronlinechoices.com?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 maart 2015 19:14 Anoniem
  Hier wordt alle reclamerotzooi tegengehouden ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.