Pas je systeembalk in Windows 10 aan

Door: Ronald Smit | 13 juli 2020 05:53

Pas je (systeem)taakbalk in Windows 10 aan
How To

Windows 10 beschikt over een prominent in beeld staand onderdeel: de taakbalk onder in beeld. Gelukkig kun je die nog aardig finetunen!

Die taakbalk in Windows 10 is eigenlijk een kenmerk van dit besturingssysteem. Veel concurrerende exemplaren gebruiken een andere oplossing. Meestal gaat het dan om een dock of iets dat daar in ieder geval verdacht veel op lijkt. Die taakbalk van Windows 10 bestaat eigenlijk uit drie onderdelen. Ten eerste helemaal links de startknop, die het startmenu opent. Start je een programma, dan verschijnt het op de eigenlijke taakbalk, naast het (tegenwoordig grote) zoekveld.

Aan de rechterkant vind je tot slot de systeemwerkbalk. Daarop staan allerlei achtergrondprogramma’s in pictogramvorm. Denk aan je virusscanner, een tool voor je printer en natuurlijk ook de klok. Wat voor velen een ‘vaststaand’ feit is, is dat die taakbalk altijd in beeld moet staan. Maar dat hoeft helemaal niet.

Klik er met de rechter muisknop op, en dan op Taakbalkinstellingen. Door de schakelaar bij De taakbalk automatisch verbergen in Bureaubladmodus aan te zetten, zie je de taakbalk na een paar seconden naar beneden schuiven. Door je muis naar onderaan het scherm te bewegen komt ie weer te voorschijn. Handig voor als je op een wat kleiner scherm werkt, bijvoorbeeld.

Hier kun je de taakbalk tweaken.
Hier kun je de taakbalk tweaken.

Kleinere pictogrammen

Vind je de knoppen op je taakbalk wat aan de grote kant, zet dan de schakelaar onder Kleine taakbalkknoppen gebruiken aan. Windows 10 vergroot de knoppen automatisch zodra een aanraakscherm gedetecteerd wordt. Heb je zo’n scherm in je laptop, maar gebruik je dat - zoals de meeste mensen - eigenlijk nooit, dan los je hiermee de te grote pictogrammen op. Levert weer meer ruimte voor lopende programma’s op de eigenlijke taakbalk op.

Verder is er nog de wat meer exotische schakelaar Voorbeeld van het bureaublad weergeven wanneer ik de knop bureaublad weergeven aanwijs aan het uiteinde van de taakbalk. In theorie moet je dan je muis even stilhouden boven een heel smal strookje helemaal rechts van de taakbalk (ofwel aan de rechterkant van de systeemwerkbalk, naast de klok). Meestal moet je toch ook klikken. Wat er gebeurt is dat je dan je bureaublad te zien krijgt, zonder dat je allerlei programma’s hoeft te minimaliseren.

Systeemwerkbalkpictogrammen

Dan is er nog het veel te grote zoekveld dat tegenwoordig naast de startknop prijkt. Hoe je daar weer een gewoon bescheiden vergrootglaasje van maakt lees je hier. De Systeemwerkbalk helemaal rechts is ook een geval apart. Je vindt daar zoals gezegd pictogrammen van op de achtergrond draaiende tools. Maar soms verdwijnen die! Je vindt de verloren geraakte exemplaren terug door op ^ helemaal rechts te klikken (zie afbeelding bovenaan dit artikel). Mocht je automatisch verborgen pictogrammen een (meer) permanente plek willen geven op de Systeemwerkbalk, dan sleep je ze naar de gewenste plek (op de systeemwerkbalk, that is).

0 Reactie(s) op: Pas je systeembalk in Windows 10 aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.