Pimp my ride: De beste gadgets voor je fiets

© PXimport

Pimp my ride: De beste gadgets voor je fiets

Geplaatst: 25 december 2016 - 11:24

Aangepast: 14 december 2022 - 14:33

Maikel Dijkhuizen

Voor je (elektrische) fiets bestaan er tegenwoordig allerlei technische hulpmiddelen die tochtjes nóg leuker maken. Denk bijvoorbeeld aan een slim navigatie-apparaat dat alle fietspaden kent en toegang biedt tot je muziekcollectie. Of speciale actiecamera’s die avontuurlijke routes haarfijn vastleggen. Welke uitbreidingen mogen er op een moderne tweewieler niet ontbreken?

Wat gaan we doen?

Tip 01: Fietscomputer

Een fietscomputer mag natuurlijk niet op je tweewieler ontbreken. Deze apparaatjes zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je eenvoudige modellen die alleen de tijd, afgelegde afstand en snelheid bijhouden. Deze types zijn al vanaf enkele tientjes te koop. De merken Cateye en Signa hebben bijvoorbeeld eenvoudige producten in hun assortiment. Kies bij voorkeur voor een draadloos exemplaar, zodat je geen lelijk (en breekbaar) snoertje langs het frame hoeft te bevestigen. Wie iets meer voor een fietscomputer betaalt, beschikt over aanvullende functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een calorieënteller en achtergrondverlichting voor als je in het donker fietst. Let bij je keuze ook op het schermformaat, want niet op ieder stuur is er voldoende ruimte om een fietscomputer met groot scherm te monteren.

Tip 01 De Cateye Velo VT230W is een eenvoudige fietscomputer van zo’n veertig euro.

© PXimport

Tip 02: Gps-chip

Heb je meer geld over voor een fietscomputer, dan schaf je een exemplaar met navigatiefunctie aan. Bedenk wel dat je hiervoor een forse meerprijs betaalt. Toestellen met een navigatiefunctie hebben altijd een gps-chip ingebouwd en bovendien is er daarnaast ook nog kaartmateriaal aanwezig. Mio en Garmin zijn twee bekende fabrikanten die navigatieapparaten voor fietsers ontwikkelen. Controleer altijd welke landen er bij de aankoop zijn inbegrepen, zodat je niet onverhoopt voor extra kosten komt te staan wanneer je eens over de grens wilt fietsen. Interessant is dat Garmin zijn fietscomputers uitrust met de functie GroupTrack. Hiermee zie je op ieder moment op welke locatie je medefietsers zich bevinden. Toestellen die wel een gps-chip hebben maar geen kaartmateriaal, zijn niet bestemd voor navigatiedoeleinden. Wel lees je hiermee de route achteraf uit via pc-software of een app als Strava.

Tip 02 Garmin heeft verschillende fietscomputers met routekaarten ontwikkeld.

© PXimport

Tot grote hoogte

Veel sporthorloges hebben een barometrische hoogtemeter aan boord.

© PXimport

Tip 03: Bluetooth en wifi

Er zijn zeer veel fietscomputers met een geïntegreerde bluetooth-ontvanger te koop. Handig, want hierdoor kan het toestel draadloos met andere apparaten communiceren. Afhankelijk van welk type je aanschaft, verschijnen er bijvoorbeeld e-mails, WhatsApp-berichten en sms’jes afkomstig van je smartphone op het display. Wel zo prettig wanneer je onderweg liever geen belangrijke berichten mist, maar zorg natuurlijk wel dat je je niet laat afleiden van de weg. Geavanceerde modellen kunnen inkomende oproepen ontvangen en gesproken route-instructies naar een gekoppelde hoofdtelefoon sturen. Soms is het zelfs mogelijk om je muziekbibliotheek vanaf de fietscomputer te bedienen. Wat betreft de veiligheid is dat een groot voordeel, want je hoeft dan niet met één hand aan het stuur te fietsen. Verder koppel je via bluetooth desgewenst ook externe sensoren die aanvullende gegevens op het scherm van je fietscomputer laten zien. Via externe apparatuur zie je onder meer informatie over je hartslag en cadans (trapfrequentie). Naast bluetooth is er bij de duurdere modellen ook vaak een wifi-adapter ingebouwd. Een voordeel hiervan is dat je nieuwe kaartupdates rechtstreeks downloadt zonder tussenkomst van een pc.

Tip 03 De Mio Cyclo 505 HC heeft een uitgebreide bluetooth-functie aan boord.

© PXimport

Sommige fietscomputers tonen inkomende e-mails, WhatsApp-berichten en sms’jes op het display

-

ANT+

Op de website van ANT+ controleer je welke apparaten compatibel zijn met je fietscomputer.

© PXimport

Tip 04: Hartslagmeter

Veel sportieve fietsers vinden het fijn om onderweg hun hartslag voortdurend in de gaten te houden. Dat kan via een hartslagmeter. Veel (web)winkels verkopen bundels met een fietscomputer en een geschikte hartslagmeter. Een voordeel van zo’n bundel is dat de apparaten met elkaar overweg kunnen. Een speciale sensor meet de hartslag en geeft deze informatie door aan de fietscomputer. Je schaft natuurlijk net zo gemakkelijk een losse hartslagmeter aan. Let goed op hoe de hartslagmeter communiceert met de fietscomputer, de smartphone of het sporthorloge. Dat kan namelijk via bluetooth en/of ANT+. Veel mobiele apps ondersteunen het gebruik van een hartslagmeter, zoals Strava. Verder zijn er ook veel sporthorloges met een ingebouwde hartslagmeter op de markt.

Tip 05: Sporthorloge

In plaats van een fietscomputer kun je als alternatief ook een sporthorloge overwegen. Het voordeel hiervan is dat je op je stuur geen diefstalgevoelige apparatuur hoeft te monteren. Daarnaast gebruik je een sporthorloge ook voor andere activiteiten, zoals hardlopen, wandelen of nordic walking. Nadelen zijn er ook. Een sporthorloge heeft een klein schermpje, waardoor navigeren meestal niet zo praktisch is, al is het bij sommige exemplaren wel mogelijk. Desalniettemin beschikken veel sporthorloges wel over een gps-chip. Dat is dan vaak om de route achteraf uit te lezen op een smartphone of pc. Meestal is er ook bluetooth en/of ANT+ ingebouwd, zodat het sporthorloge met andere apparaten kan communiceren. Bij veel sporthorloges levert de fabrikant overigens standaard een hartslagmeter mee of is er al een polssensor ingebouwd om de hartslag te registreren. Sommige sporthorloges hebben daarnaast een geïntegreerde muziekspeler, zodat je hiervoor geen smartphone mee hoeft te nemen tijdens de fietstocht.

Tip 06: Smartwatch

Tijdens het fietsen is het lastig om je smartphone uit je broekzak te vissen. Met één hand sturen leidt bovendien tot gevaarlijke situaties. Met een smartwatch los je dit probleem op. Zo’n slim horloge staat continu in verbinding met jouw smartphone en toont relevante informatie. Voorwaarde is wel dat je op de smartphone een app installeert die het gebruik van een smartwatch ondersteunt.

De bekende fiets-app Strava ondersteunt bijvoorbeeld de Apple Watch en sinds kort ook horloges met Android Wear. Op het display houd je onder meer de gemiddelde snelheid, afgelegde afstand, tijd en hartslag in de gaten. De app Fiets! ondersteunt eveneens smartwatches met Android Wear en daarnaast ook nog slimme horloges van Pebble. Je ziet hiermee precies welk fietsknooppunt je moet passeren om de gewenste route te volgen. Daarnaast bekijk je de afstand tussen de fietsknooppunten en de gemiddelde snelheid. Nuttig om te weten is dat er ook verschillende navigatiehulpjes bestaan voor de smartwatch. Een belangrijk verschil met sporthorloges is dat een smartwatch in staat is om met diverse apps samen te werken, terwijl je bij een sporthorloge afhankelijk bent van de functies die de fabrikant van het horloge je aanbiedt. Overigens legt een sporthorloge eigenhandig sportgegevens vast, terwijl een smartwatch voornamelijk als doorgeefluik van de smartphone dient.

Een belangrijk verschil met sporthorloges is dat een smartwatch met diverse apps samenwerkt

-

Strava

Tip 07: Smartphone-houder

Waarom een duurbetaalde fietscomputer of smartwatch aanschaffen, terwijl de meeste functies al op je smartphone aanwezig zijn? Je kunt natuurlijk ook een geschikte smartphone-houder op je fiets monteren. Bedenk wel dat de meeste fietscomputers, sporthorloges en smartwatches weerbestendig zijn en dat is met een smartphone uiteraard niet geval. Gelukkig zijn er ook smartphone-houders voor je fiets te koop die wel tegen een spatje water kunnen. De meeste types monteer je midden op het stuur, bovenop de stuurpen. Let op dat de houder voor jouw type smartphone geschikt is en kies bij voorkeur niet voor een universeel exemplaar. In de praktijk past een universele houder toch iets minder goed dan een houder die speciaal voor jouw smartphone is ontwikkeld. Onder meer Topeak maakt prima smartphone-houders die je op het stuur kunt monteren. Dit merk brengt zelfs fietshoesjes uit met een geïntegreerd powerpack. Mocht je accu onderweg leegraken, dan gebruik je deze mobiele oplader. Geen overbodige luxe, aangezien gps, bluetooth en een actief scherm je batterij tijdens lange fietstochtjes snel leegslurpen.

Tip 05 De TomTom Spark 3 is een sporthorloge met geïntegreerde gps-chip en muziekspeler.

© PXimport

Tip 08: Actiecamera

Misschien wil je mooie of avontuurlijke fietstochtjes graag vastleggen. Dat kan met een actiecamera. Dit is een kleine filmcamera die dankzij een stevige behuizing wel tegen een stootje en spatje water kan. Bovendien hebben deze cameraatjes ze een groothoeklens, zodat je een groot deel van de route op beeld kunt vastleggen. De bekendste fabrikant op dit gebied is GoPro. Via een speciale bevestigingsset monteer je zo’n actiecamera aan het stuur. GoPro-camera’s hebben een goede kwaliteit, maar hier betaal je dan ook fors voor. Er zijn tegenwoordig ook genoeg andere merken die goede actiecamera’s uitbrengen, zoals Garmin, TomTom en Samsung. Voor nog een stuk minder geld heb je ook minder bekende merken, maar daarvan valt de kwaliteit soms tegen.

Tip 07 Bespaar geld en gebruik je smartphone als fietscomputer.

© PXimport

Tip 09: Elektrische fiets

Elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, zijn enorm in opkomst. Aan de hand van een oplaadbare accu stuurt zo’n fiets een motortje aan, waardoor het net lijkt alsof je altijd een flinke wind mee hebt. Wanneer je besluit om een elektrische fiets aan te schaffen, heb je keuze uit drie verschillende motortjes. Op de goedkoopste elektrische fietsen zit meestal een voorwielmotor.

Gunstig is dat deze nauwelijks geluid produceren, maar daarentegen zijn ze niet zo krachtig. Wens je iets meer ‘mechanische doping’ tijdens het fietsen, dan is een middenmotor een betere keuze. Hiervoor betaal je meer geld en bovendien is er een iets hogere kans op defecten. In plaats van het wiel, drijft de middenmotor de pedalen aan. Dat biedt een prettige rijervaring, maar de keerzijde is dat dit motortype storingsgevoeliger is en meer geluid produceert. Tot slot kun je ook nog een achterwielmotor overwegen. Dit type biedt eveneens een prettige rijervaring. Wel is er wat meer onderhoud nodig, omdat je bij een achterwielmotor niet voor een dichte kettingkast kunt kiezen.

Tip 08 Met een actiecamera leg je avontuurlijke ritjes vast, zoals mountainbike-tochten.

© PXimport

Met een elektrische fiets lijkt het net alsof je altijd wind mee hebt

-

Geïntegreerde fietscomputer

Tip 10: Accu

In bijna iedere elektrische fiets zit een lithium-ion-batterij. Die is onderhevig aan slijtage, waardoor het belangrijk is om zuinig met dit onderdeel om te gaan. Indien je vaak de fiets pakt, hoef je eigenlijk nergens op te letten. Hang de batterij zo vaak aan de lader als je wilt. Het is niet nodig om de accu helemaal vol te laden of helemaal leeg te laten lopen, want voor de levensduur van een lithium-ion-batterij maakt dat niet zoveel uit. Als je de elektrische fiets een tijdje niet gebruikt, is het belangrijk om de batterij tot ongeveer veertig procent accucapaciteit op te laden. Wanneer je namelijk een fiets met een volle batterij voor langere tijd opbergt, slijten de cellen sneller. Bij normaal gebruik zal de accucapaciteit jaarlijks met ongeveer vijftien procent afnemen.

Tip 09 Bij veel elektrische fietsen is de motorische aandrijving subtiel weggewerkt.

© PXimport

Tip 11: Accucapaciteit

Naast het motortype is de capaciteit van de accu een zeer bepalende factor voor de aanschafprijs. Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe langer je met elektrische aandrijving kunt rijden. De accucapaciteit is van grote invloed op de totale actieradius. Deze term gebruiken fabrikanten bij elektrische fietsen doorgaans om aan te geven hoe ver je op een volle accu kunt fietsen. De accucapaciteit duiden fabrikanten aan in wattuur (Wh). Hoe hoger deze waarde, hoe meer kilometers je kunt maken met motorische ondersteuning.

Bij iedere fiets heb je keuze uit een batterij met 300, 400, 500 of misschien wel 600 Wh. Bepaal dus vooraf of je overwegend korte of lange tochtjes maakt, omdat je de accu niet tussentijds wilt moeten opladen. Goed om te weten is dat de accucapaciteit niet als enige de actieradius bepaalt, ook externe factoren hebben hierop invloed. Denk hierbij aan gewicht, bandenspanning, tegenwind, hoogteverschillen en schakelgedrag. Veel merken hebben op hun websites tabellen waarin je de maximale actieradius van ieder batterijpakket kunt aflezen.

Als bij jouw elektrische fiets een fietscomputer is ingebouwd, lees je hier natuurlijk gemakkelijk de resterende accutijd af.

Tip 10 Bij de meeste elektrische fietsen bevindt de accu zich op de bagagedrager.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000