Schermoriëntatie Windows 10 veranderen doe je zo

Door: Wesley Akkerman | 17 maart 2020 05:45

Schermoriëntatie WIndows 10
How To

Heeft een collega voor de grap de schermoriëntatie van Windows 10 veranderd waardoor je nu ondersteboven werkt? Of wil je liever in portretmodus werken, omdat dat voor thuiswerken gemakkelijker is? Dan is het fijn om te weten wat de mogelijkheden zijn wat schermoriëntatie en het besturingssysteem betreft. Je kunt dit op twee manieren regelen: via de instellingen van het systeem en door middel van snelkoppeling van je toetsenbord.

Laten we beginnen met de instellingen. Ga naar Systeem en klik links op Beeldscherm. Mocht je meerdere beeldschermen gebruiken, dan geef je onder Meerdere beeldschermen aan welk display je instellen wil. Onder het kopje Schaal en layout kun je bij Schermstand aangeven hoe je wil dat het scherm georiënteerd is. Het gaat om het zogenaamde drop-down-menu. Klik je daarop, dan krijg je vier opties te zien, namelijk Liggend, Staand, Liggend (gespiegeld) en Staand (gespiegeld). Ondertussen moet je ervoor zorgen dat de monitor ook goed staat (liggen of staand), zodat je meteen kunt checken of het goed is. Is dat het geval, dan druk je op Wijzigingen behouden.

Schermoriëntatie WIndows 10

Schermoriëntatie Windows 10 veranderen met je toetsenbord

Wil je dit voortaan veel sneller regelen, dan kun je ook één van de vier snelkoppelingen via het toetsenbord gebruiken. Gebruik de volgende toetsencombinaties:

• Ctrl + Alt + Pijl omhoog – draaien naar landschapsmodus.

• Ctrl + Alt + Pijl omlaag – draait het scherm ondersteboven.

• Ctrl + Alt + Pijl rechts – draait het scherm 90 graden naar rechts.

• Ctrl + Alt + Pijl links – draait het scherm 90 graden naar links.

Voorkomen dat het scherm gedraaid wordt

Deze optie is alleen beschikbaar voor de mensen die gebruikmaken van een 2-in-1-tablet en Windows 10 draaien op zo’n apparaat. Heb je een reguliere laptop, dan zul je de optie niet tegenkomen. Mensen met zo’n tablet kunnen dus voorkomen dat het scherm automatisch draait. Dat is handig voor wanneer je het beeldscherm vaak vasthoudt bijvoorbeeld.

Ga daarvoor naar Instellingen, het Systeem en dan naar Beeldscherm. Onder het kopje Schaal en layout vind je de schakelaar waarmee je kunt voorkomen dat het scherm omdraait wanneer je dat niet wil. Gelukkig is deze optie ook beschikbaar in het Actiecentrum van Windows 10 en kun je hem snel bereiken door de toetsencombinatie Windows-logo + A. Mocht je de optie wel zien staan binnen de instellingen, maar kun je hem niet wijzigen? Dan heb je waarschijnlijk een toetsenbord gekoppeld aan de tablet. Zodra je het loskoppelt, zul je zien dat de schakelaar beschikbaar is.

0 Reactie(s) op: Schermoriëntatie Windows 10 veranderen doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.