iPhone kopen zonder BKR-registratie

Sinds 2017 heb je kans dat je bij de aankoop van een smartphone een BKR-registratie krijgt. Het BKR houdt bij welke kredieten en leningen je op je naam hebt en geeft deze indien gevraagd door aan instanties als banken en andere kredietverstrekkers. Een BKR-registratie kan betekenen dat je een bepaalde lening niet krijgt. Kortom, het kan je enorm helpen zo min mogelijk BKR-registraties te hebben. Zo zorg je dat je er in ieder geval niet één krijgt door de aanschaf van je nieuwe smartphone.

Het systeem van een telefoonabonnement met toestel aanschaffen was altijd redelijk simpel. Je keek wat je per maand nodig had aan belminuten, sms en data, je zocht het toestel uit wat je wilde, keek nog even of je het abonnement voor één of twee jaar wilde aangaan en je kon tot aankoop overgaan. Niets aan de hand. Echter betaal je binnen zo’n abonnement elke maand niet alleen aan je gebruikskosten van het abonnement, maar ook aan dat toestel. Dat wordt sinds 1 mei 2017 gezien als een lening, waardoor het bij het BKR bekend is.

BKR-registratie

Zo’n BKR-registratie kan niet alleen zorgen dat je een lening niet krijgt, het zorgt er ook voor dat je een minder hoge hypotheek kunt krijgen. Zelfs een lening van een paar duizend euro kan tientallen duizenden euro’s aan hypotheek schelen. Bij een telefoon kan dat oplopen tot zo'n 5.000 euro. Stel je voor dat je voor jezelf en voor je zoon of dochter een abonnement hebt met BKR-registratie, dan wordt dat nog meer. Nu is een smartphone in niet alle gevallen duur, maar is hij 250 euro of meer in aanschaf, dan krijg je hiervoor al zo’n registratie.

Wil je dat niet, dan zijn er meerdere opties. De eerste optie is om het toestel in één keer te betalen. Je kunt bij telefoonaanbieders kiezen hoeveel van je telefoon je per maand wil afbetalen, waarbij er ook een optie is om je telefoon in één keer aan te schaffen. Dan ga je dus geen lening aan voor het toestel zelf. Heb je voor de iPhone niet in één keer 1000 euro voor handen, maar wel 760 euro, dan kun je ervoor kiezen om die overige 240 euro wel per maand te betalen en die 760 euro in één keer. Ook dan heb je geen BKR-registratie, want je blijft onder de 250 euro.

Op de site van de BKR kun je gratis inzicht krijgen in je kredietoverzicht.

© PXimport

BKR-registratievrij

Simpel gezegd moet je er dus op letten dat je bij een tweejarig abonnement niet meer dan 10 euro aan toestelbijdrage per maand betaalt en bij een eenjarig abonnement 20 euro. Wil je dat niet, maar heb je ook niet genoeg geld om het duurdere toestel te betalen, dan is je andere optie om een goedkoper toestel te kiezen. Die kun je dan in één keer betalen. Heb je echt geen geld, alleen om maandelijks af te betalen, dan moet je dus een toestel kiezen van minder dan 250 euro. Er zijn veel websites waarop je zelfs als optie kunt aangeven dat je een BKR-registratievrije telefoon wil aanschaffen.

Je hoeft natuurlijk niet per se een telefoon bij je abonnement aan te schaffen. Sterker nog, de beste smartphone-deals vind je vaak buiten de abonnementsverleningen om en een refurbished smartphone is ook altijd een optie. Dit is een tweedehands exemplaar dat onder handen is genomen, waardoor hij weer goed genoeg is voor de verkoop. Let wel op, het verschil in staat van deze telefoons is vaak groot, dus hoewel het fijn is om minder te betalen, is dit wel een gebruikt toestel dat ooit door iemand is weggedaan. Heb je geen problemen met een tweedehands toestel, dan kun je ook op Marktplaats kijken. Pas echter wel op voor oplichters, die zeker in de business van wat duurdere artikelen zoals telefoons zeer actief zijn.

Wil je toch een luxere telefoon kopen en denk je dit alles te omzeilen door in één keer een telefoon te kopen en dan maar een paar maanden rood te staan, dan kom je bedrogen uit. Ook op rood kunnen staan staat een BKR-registratie. Het hebben van een BKR-registratie is overigens niet per definitie een probleem: zolang je er niet teveel hebt en er geen informatie bekend is dat je een lening niet of slecht afbetaald, is het geen negatieve registratie en zal een lening je niet snel worden geweigerd op basis van de BKR. Het bestaan van een registratie heeft echter wel altijd invloed op de hoogte van de hypotheek die aan je wordt verstrekt.

Ben je nieuwsgierig of welke BKR-registraties je op je naam hebt? Je kunt dit gratis checken op de website www.bkr.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000