Spelling en grammatica in Word

Door: Ronald Smit | 11 juni 2019 06:29

Word logo
How To

Niemand is perfect, en een typfoutje in een Worddocument is dan ook zo gemaakt. En omdat ook niet iedereen perfect is in taalbeheersing, komen de spelling- en grammaticacontrole van Word best van pas.

Een brief, opstel, rapport of artikel schrijven. De een gruwt ervan, de ander vindt het een van de leukste bezigheden. De eerste groep vindt het mogelijk een minder geslaagde bezigheid vanwege wat mindere taalbeheersing of typevaardigheden. En die andere groep maakt óók foutjes. Kortom: tenminste een goede spellingscontrole is onmisbaar voor iedereen die teksten schrijft in Word. En voor een deel komen de ook beschikbare grammatica-correcties ook van pas. Al kan die soms wel eens de mist in gaan of gek doen. Standaard staat in ieder geval spellingscontrole in Word standaard aan. Ingesteld op de taal van je product, veelal Nederlands dus. Het is echter mogelijk om meer controletalen toe te voegen. Word is dan slim genoeg om de gebruikte taal (of talen) in een document zelf te herkennen. Als je dus regelmatig bijvoorbeeld Engelse of Duitse teksten tikt, kun je deze toevoegen aan de taalcontrolelijst. Klik daarvoor in het lint onder Controleren op de knop Taal en in het geopende contextmenu op Voorkeursinstellingen voor taal. Kies in het selectiemenu [Extra bewerkingstalen toevoegen] voor de toe te voegen taal, bijvoorbeeld Engels of Duits. Klik dan op de knoppen Toevoegen en OK. Om de nieuw toegevoegde taalmodule ook te kunnen gebruiken dient Word afgesloten en opnieuw gestart te worden. Wel eerst je openstaande document bewaren!

En zo voeg je extra controletalen toe aan Word

Nog meer opties

Vanaf nu herkent Word alle toegevoegde talen. Je kunt talen zelfs mixen in een document, je zult zien dat van alle gebruikte talen controle wordt uitgevoerd. Standaard zowel spelling als grammatica. Zoals gezegd is de grammaticacontrole soms wat irritant. Weet je zeker waar je mee bezig bent wat dat betreft, dan kan grammaticacontrole ook uitgezet worden. Klik daarvoor opnieuw op de net geïntroduceerde knop Taal en Voorkeursinstellingen voor Taal. In het geopende venster klik je dan in de kolom links op Controle. Schakel aan de rechterkant het selectievakje voor de optie Grammaticafouten markeren tijdens het typen uit. En klik op OK. Verder is het mogelijk om taalcontrole voor een document of geselecteerd stuk tekst uit te schakelen. Selecteer daarvoor eerst het deel tekst dat je niet wilt laten checken (of druk op Control-A om alle tekst te selecteren). Klik dan in het lint onder Controle op de knop Taal en vervolgens in het contextmenu op Controletaal instellen. Schakel in het geopende venster de optie Geen spelling- of grammaticacontrole uitvoeren in en klik op OK. Soms komt deze optie wel eens van pas, als je bijvoorbeeld een citaat uit een of andere exotische taal plakt en je een zee aan rode kringeltjes wilt voorkomen.

4 Reactie(s) op: Spelling en grammatica in Word

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 juni 2019 10:06 Leoon
  Pas op met die spellingscontrole in Word! Deze van oorsprong Amerikaanse software verloochent zijn afkomst niet en wil vaak woorden die in het Nederlands aan elkaar worden geschreven los zetten met een spatie ertussen: de Engelse schrijfwijze dus. Je krijgt bij aaneengeschreven woorden dan een rood slingerlijntje onder dat woord, dat verdwijnt bij het invoegen van een spatie (die er dus NIET hoort). Daar kun je dus absoluut niet op vertrouwen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2019 11:31 Tienstra
  Is dat niet aan te passen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2019 12:32 DirkJW
  Duidelijk verhaal. Echter ik heb een ander probleem dat kennelijk (nog) niet op te lossen is. Ik woon in Brazilië en ik heb Office 365 Nederlands. Bijna alles werkt naar behoren ware het niet dat mijn toetsenbord de indeling voor Portugees taalgebied heeft. Als ik een nieuw document start, dan staat daarvoor altijd de taal op Portugees ingesteld. Ergo - Nieuw Document - is standaard gekoppeld aan Toetsenbord. Ik hoop dat Microsoft dit spoedig oplost.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2019 12:46 Leoon
  Er is een manier om de spellingcontrole aan te passen. Als je zeker weet dat jouw spelling correct is, voeg je die, onder de rechter muisknop, toe aan de woordenlijst. Het rode lijntje blijft daarna achterwege. Misschien kan het ook nog op een andere manier, maar zo werkt het in ieder geval.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.