Tips en trucs voor online leren

© PXimport

Tips en trucs voor online leren

Geplaatst: 22 oktober 2017 - 04:40

Aangepast: 14 december 2022 - 14:16

Martin Gijzemijter Gijzemijter

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat het voor alle (klein)kinderen weer tijd is om kennis op te zuigen. Maar dat hoeft zich natuurlijk niet tot hen te beperken. Het nieuwe schooljaar kan voor jou ook een mooi moment zijn om te besluiten dat je iets nieuws wilt gaan leren. Online zijn daarvoor mogelijkheden genoeg. Wij geven tips en trucs voor online leren.

Tip 01: Soorten opleiding

Voordat je op zoek gaat naar een opleiding, is het eerst belangrijk om voor jezelf te bepalen wat voor soort opleiding je wilt. Wil je heel erg zelfstandig zijn en alle kennis tot je nemen met behulp van video’s en teksten, of wil je ook graag een leraar hebben die je kan bijsturen en die fungeert als een stok achter de deur. Dan zijn er natuurlijk ook nog de medestudenten … wil je het graag in je eentje doen of wil je ook graag contact hebben met studenten die hetzelfde leren als jij, zodat je dingen kunt overleggen, elkaar vragen kunt stellen, tips kunt uitwisselen enzovoort. Denk hier goed over na voordat je in je enthousiasme een opleiding kiest die wel informatief is, maar niet aansluit bij de lesmethode die je voor ogen had.

Tip 01 Let goed op om wat voor opleiding het gaat en of dat bij je past.

© PXimport

Tip 02: Kosten

Als je denkt aan een opleiding, dan denk je al snel aan iets dat honderden of zelfs duizenden euro’s kost. Dat is heel goed mogelijk, je kunt met gemak online heel veel geld uitgeven, maar laten we je hier alvast een eerste les geven: het is niet altijd nodig. Er zijn online ook heel veel gratis en goedkope opleidingen te vinden, waarbij gratis/goedkoop niet betekent dat het van lage kwaliteit is. Sterker nog, er zijn heel veel universiteiten die gratis lessen online aanbieden, simpelweg met als doel om iedereen toegang te kunnen geven tot onderwijs. Bij veel opleidingen zit het verdienmodel bovendien in de certificaten die je erbij kunt halen, waarvoor je uiteraard wél moet betalen.

Tip 02 Betaal niet meteen de hoofdprijs, er zijn prima gratis en goedkope opleidingen.

© PXimport

Een certificaat is niet per definitie een diploma, en is niet altijd waardevol

-

Tip 03: Certificaat/diploma

Online leren is niet alleen handig om je kennis te vergroten, je kunt er ook daadwerkelijk certificaten mee behalen die je vervolgens kunt gebruiken bij je volgende sollicitatie. Daar schuilt uiteraard direct wel een gevaar, want een certificaat is niet per definitie een diploma. Als je met een diploma op zak de universiteit uit wandelt, dan staat dat uiteraard indrukwekkender op je cv dan een diploma van een instantie waar nog nooit iemand van heeft gehoord. Zorg er dus voor dat je (zeker als je betaalt voor je opleiding) jezelf niet in de vingers snijdt door een opleiding te kiezen om een certificaat te bemachtigen dat uiteindelijk alleen waardevol is als leuke versiering aan de wand. Op de site van de Rijksoverheid kun je zoeken op erkende opleidingen, waarna je precies kunt zien welke opleidingen erkend zijn door het OCW. Hier staan dus ook instellingen voor afstandsonderwijs bij, zoals LOI, NTI en Open Universiteit.

Tip 03 Een certificaat is niet per definitie een diploma, bekijk goed of het certificaat ook waarde heeft voor een werkgever.

© PXimport

Tip 04: Maak een planning

Zo dadelijk bespreken we verschillende websites waar je online kunt leren, maar voordat je die stap zet is het eerst belangrijk om een planning te maken. Iets willen leren en tijd hebben om iets te leren is niet hetzelfde. Veel mensen besluiten om een online cursus te doen, duiken vol enthousiasme in de eerste les, maar komen er na een les of twee al vrij snel achter dat het niet helemaal in hun huidige leven past. Dat is ook vrij logisch, je leven is doorgaans gevuld met de dingen die je normaliter doet, en daar past niet zomaar ineens een complete opleiding in. Je kunt je afvragen of dat erg is als je geen cent voor die cursus betaalt, maar doorgaans begin je natuurlijk niet aan iets met het doel om af te haken. Dus voordat je begint: maak een planning van de tijd die je daarin wilt steken. Zelfs al is dat maar een halfuurtje per week, dat geeft niet, maar plan het in, het komt namelijk niet vanzelf goed.

Tip 04 Maak een planning, er zijn weinig levens waarin een (online) studie zomaar past.

© PXimport

Tip 05: Discipline

Wees gedisciplineerd. Dat klinkt logisch, je hebt immers discipline nodig voor vrijwel alles dat je doet in het leven. Maar als het om online leren gaat, geldt dat in het kwadraat. Want zelfs als je kiest voor een online studie met een leraar aan wie je verantwoording moet afleggen, dan nog is dat niet hetzelfde als de leraar waaraan je verantwoording moest afleggen toen je zelf nog in de schoolbanken zat. Ten eerste: je bent nu zelf volwassen en ten tweede: als je de confrontatie niet aan wilt of durft kun je die mailtjes simpelweg nooit openen. De drang om online lessen uit te stellen, zeker wanneer ze wat pittiger worden en je er daadwerkelijk moeite voor moet doen, is groot … vooral ook omdat er online zo heerlijk veel afleiding is. Kortom: wees gedisciplineerd, houd je aan het plan dat je hebt opgesteld in tip 4, zet de studiemomenten in je agenda en schakel je smartphone uit wanneer je van start gaat. Je kunt écht niet leren en tegelijkertijd al je Facebook-notificaties lezen.

Tip 05 Vermijd alle afleiding, Facebook is je grootste vijand als je studeert.

© PXimport

Het is leuk om samen aan de slag te gaan en je bent voor elkaar een stok achter de deur

-

Tip 06: Studiemaatje

Het is natuurlijk nogal makkelijk gezegd: wees gedisciplineerd. Maar hoe doe je dat als je nu eenmaal vrij snel afgeleid bent en je het nu eenmaal moeilijk vindt om door te zetten wanneer dingen wat lastiger worden? Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde advies als bij sporten: zoek iemand met wie je het samen kunt doen. Wanneer je een online opleiding kiest waar je contact hebt met medestudenten doe je het natuurlijk ook niet alleen, maar dat is toch heel wat anders dan een vriend/vriendin of familielid met wie je samen aan het leren slaat. Niet alleen is het leuk om een gezamenlijke interesse wat verder uit te diepen, je bent daarnaast voor elkaar ook direct een stok achter de deur, omdat je een fysiek iemand hebt (in tegenstelling tot een online leraar) om je naar te verantwoorden. Ook hierbij zijn natuurlijk valkuilen: hang het succes van je opleiding niet op aan de prestaties van je studiemaatje. De kans is natuurlijk aanwezig dat hij/zij de handdoek in de ring gooit en het zou zonde zijn als dat betekent dat jij daardoor ook stopt.

Tip 06 Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen, zoek iemand om samen mee te studeren.

© PXimport

Tip 07: Online Bibliotheek

We hebben je nu een aantal tips gegeven over hoe je goed online kunt leren, maar de vraag is natuurlijk ook wáár je dat kunt doen. Een interessante partij om mee te beginnen is de online Bibliotheek. Op deze website vind je allerlei cursussen, variërend van taalcursussen (o.a. Engels, Frans, Italiaans) tot cursussen in persoonlijke ontwikkeling (time-management, presenteren) en gezondheid & opvoeding (zoals omgaan met stress). Helemaal gratis zijn de cursussen niet, je kunt ze namelijk alleen volgen wanneer je een abonnement hebt bij de bibliotheek, en met een limiet van twee cursussen per jaar. De cursussen van de online Bibliotheek hebben het CEDEO-keurmerk, hetgeen betekent dat de certificaten die je krijgt in ieder geval van enige betekenis zijn. Helaas zijn de cursussen verder weinig interactief: er wordt bijgehouden waar je gebleven bent (zodat je in je eigen tempo kunt studeren) maar er zijn geen onderwijzers of medestudenten waar je contact mee kunt hebben. Prima om iets te leren dus, maar je hebt er wel echt veel discipline voor nodig.

Tip 07 Op de site van de online Bibliotheek kun je gratis twee cursussen per jaar volgen, mét certificaat.

© PXimport

Tip 08: Universiteit van NL

De Universiteit van Nederland is een heel interessant online concept, waarbij de beste wetenschappers van Nederland gratis een online college geven. Elke dag een nieuw college, waarbij iedere week een nieuw thema wordt gekozen. Zo kunnen de colleges de ene week gaan over de verschillen tussen mannen en vrouwen, en de andere week over politiek, archeologie, microscopische deeltjes, energie, de islam en noem maar op. Het lijkt wat dat betreft een beetje op TED Talk, met het grote verschil dat alle colleges Nederlandstalig zijn. Het interessante van deze manier van leren is dat je van tevoren niet bepaalt wat je wilt leren (zoals bij een taalcursus), maar je elke week opnieuw laat verrassen door het thema van die week. Je kiest dan dus voor het vergroten van je algemene kennis. Het nadeel is dat de lessen niet interactief zijn, het is kijken en in je opnemen. En er komt in principe ook geen eind aan, noch is er een certificaat dat je krijgt. Je doet dit dus puur en alleen om er zelf iets van op te steken.

Tip 08 Een certificaat krijg je hier niet, maar bij de Universiteit van Nederland kun je algemene kennis aanzienlijk vergroten.

© PXimport

Je kunt zelfs je Master online halen

-

Tip 09: Open Universiteit

Wil je iets dat veel meer op een ‘échte’ opleiding lijkt, dan is de Open Universiteit een goed alternatief. Aan de (online) Open Universiteit kun je online uiteenlopende opleidingen volgen, die niets onderdoen voor een échte opleiding, met als verschil dat je je huis niet hoeft te verlaten. Het verschil met een reguliere universiteit is dat je geen colleges hoeft te volgen, volledig bent aangewezen op zelfstudie en – dat is extra interessant – dat er voor de bacheloropleidingen geen toelatingseisen zijn behalve een minimumleeftijd van 18 jaar). Voor de masteropleinding zijn wel voorwaarden/toelatingseisen.

De échte opleidingen (bijvoorbeeld om een master psychologie te halen) kennen begeleiding door docenten en veel contact met medestudenten, maar je kunt ook kiezen voor gratis leerplannen (bijvoorbeeld starten met programmeren, communicatietechnologie, natuurwetenschappen enzovoort). De omvang van deze plannen varieert van zo’n 4 tot maximaal 28 uur studie, dus dat is goed te behappen. Een certificaat ontvang je niet voor deze cursussen, ook is er geen begeleiding of contact met medestudenten. Die leerplannen zijn, naast voor het vergaren van kennis, dan ook vooral om het kennismaken met de manier waarop de OU werkt.

Tip 09 Dit is een échte universiteit waar je gratis lessen kunt volgen, maar ook je masterdiploma online kunt halen.

© PXimport

Tip 10: Coursera

Wil je je vleugels nog verder spreiden en heb je er geen problemen mee om lessen te volgen in de Engelse taal, dan is Coursera een zeer interessante partij. Op deze website worden opleidingen gegeven door universiteiten als Princeton, Stanford, maar ook Nederlandse universiteiten zoals de Universiteit Leiden, de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (al zijn ook deze lessen Engelstalig). Alle lessen kun je volledig gratis volgen (in zoveel vakgebieden als je maar kunt bedenken). Wil je echter een certificaat, dan zul je uiteraard toetsen moeten afleggen en daarvoor betaal je dan een bedrag per certificaat (overigens niet meer dan een paar tientjes). Wanneer je betaalt, krijg je ook toegang tot ondersteuning van onderwijzers en de mogelijkheid om contact te leggen met medeleerlingen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om complete opleidingen te volgen, maar daarvoor moet je soms diep in de buidel tasten. Master-opleidingen variëren van één tot drie jaar en qua kosten van een paar honderd euro tot dik in de dertigduizend euro. Dat laatste is uiteraard alleen interessant als je je echt wilt laten omscholen.

Tip 10 Een samenwerkingsverband van honderden universiteiten ter wereld. Volg hier een les (gratis) of een complete master (duizenden euro’s).

© PXimport

Tip 11: Duolingo

Een andere taal leren is, naast het leren bespelen van een muziekinstrument, een langgekoesterde wens van heel veel mensen. Daarbij moeten we nog steeds denken aan het beeld van vroeger van mensen met een woordenboekje en een koptelefoon, maar dat gaat tegenwoordig toch een stukje efficiënter. Verreweg de meest efficiënte tool voor het leren van een vreemde taal is Duolingo. Het werkt heel eenvoudig: je meldt je aan op de site en kiest vervolgens welke taal je wilt leren spreken en hoe vaardig je al bent in die taal. Vervolgens krijg je een aantal zeer visuele oefeningen waarbij je –naargelang je niveau – op een plaatje moet klikken of op andere wijze antwoord moet geven. De lesmethode werkt met een variatie van tekst, beeld en geluid, en die combinatie zorgt ervoor dat je snel leert. Je kunt zelf aangeven in welk tempo je wilt leren (hoeveel tijd per dag), waarbij de dienst zal zorgen dat je het niet vergeet. Je kunt oefenen via de website of de mobiele app, dus ideaal om eventjes tussendoor tien minuten per dag op het toilet te oefenen. En het mooiste? Het kost je niets!

Tip 11 Om een taal te leren hoef je niet meer naar een universiteit. Duolingo leert het je in no-time.

© PXimport

Tip 12: Opleidingen vinden

We kunnen in dit artikel natuurlijk niet alle online opleidingen voor je op een rij zetten, maar gelukkig zijn er ook goede manieren om zelf te vinden wat je zoekt. Uiteraard zijn er de bekende partijen als de LOI en NTI (al moet je daarvoor flink betalen). Daarnaast is er ook een online zoekmachine voor MOOC (Massive Open Online Courses), waarmee je eenvoudig opleidingen kunt vinden waarvoor je je gratis of voor weinig geld kunt inschrijven. De zoekmachine heet MOOCSE. Die opleidingen zijn dan doorgaans wel Engelstalig. Uiteraard is Google ook je vriend, je kunt in Google eenvoudig zoeken op online opleiding in combinatie met de opleiding die je zoekt. Je moet dan natuurlijk wel even letten op de dingen die we je in de eerste paar stappen van dit artikel hebben uitgelegd: wat zijn de kosten, wat is de leermethode en wat voor accreditatie heeft het opleidingsinstituut in kwestie. Als je dat eenmaal hebt uitgezocht, houdt niets je meer tegen om dit jaar af te sluiten met veel meer kennis dan je eraan bent begonnen.

Tip 12 Je kunt ook heel eenvoudig zelf online opleidingen zoeken.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000