Tips om je smartphone veilig te gebruiken op het strand

© CIDimport

Tips om je smartphone veilig te gebruiken op het strand

Geplaatst: 10 juni 2019 - 05:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Laura Jenny

Nu we de eerste tropische dag hebben gehad, gaan weer meer mensen naar het strand. En met het vakantiegeld op zak, worden er ook veel tripjes naar de zon geboekt. Grote kans dat je je smartphone meeneemt, maar hoe houd je die veilig van al die fijne zandkorrels en een hete zon?

Schaduw

Het lijkt misschien alsof het weinig uitmaakt, omdat de lucht ook warm is, maar het maakt echt uit of je toestel vol alle zonnestralen pakt, of deze zich in de schaduw bevindt. Zorg dus dat je je smartphone vooral veel in je strandtas of tussen je kleren bewaart. Zo blijven je batterij en overige interne onderdelen beschermd. Je batterij zal door te veel warm zonlicht blijvend minder goed (en in sommige gevallen helemaal niet) opladen. Hoe koeler, hoe beter dus.

Zeewater

Voor mannen is de kans dat ze met hun smartphone per ongeluk de zee in gaan wat groter dan bij vrouwen, aangezien zwemshorts vaak zakken hebben die bikini’s missen, maar zelfs als je niet met je smartphone bij de zee in de buurt komt, dan kan er alsnog water uit een waterpistool of opspattend zwembadwater op terechtkomen. Hoewel diverse telefoons tegenwoordig een rating hebben die aangeeft in hoeverre ze tegen water kunnen, gaat het daar om gewoon water: geen chloorwater, geen zeewater. Bovendien hoeft er maar een klein krasje in je telefoon te zitten, en het water krijgt toch een kans om schade aan te richten.

Wat veel mensen niet weten, dat is dat die rating helemaal niets zegt over garantie: in de meeste garantievoorschriften van telefoonaanbieders staat dat zij niet aansprakelijk kunnen worden gehouden. Kortom, bescherm je telefoon tegen zeewater en doe dat met een waterproof hoesje of een speciaal waterdicht zakje voor je telefoon. Een heel goedkope en iets minder zekere optie is een druk-en-sluitzakje, dat niet alleen tegen waterspatten, maar ook tegen zand helpt.

Zandkorrels

Hoewel zeewater zeker geen fijne uitwerking heeft op je telefoon, is zand ook niet geweldig. De kleine korrels kunnen in elk kleine kiertje van je telefoon gaan, onder je hoesje, in de ports, enzovoort. Je kunt voor een waterdicht zakje of zelfs een druk-en-sluitzakje gaan, maar je kunt ook een speciale plug kopen voor in je portjes, zodat het zand daar in ieder geval niet kan komen. Vergeet ook niet je accessoires veilig te stellen: de rubbertjes van oordopjes lijken zand aan te trekken. Ze houden het ook erg goed vast, dus zeker daarvoor is het een kwestie van beter voorkomen dan genezen.

smartphone op het strand

© PXimport

Nazorg

Als je naar het strand of zwembad bent geweest met je telefoon, dan is het raadzaam hem even schoon te maken. Even een doekje speciaal voor elektrische apparatuur er overheen halen, want hoe voorzichtig je ook bent, die zonnebrandcreme die aan je vingers zit, komt waarschijnlijk toch op je scherm terecht.

Als het toch misgaat…

Mocht er toch water in je telefoon zijn gekomen, dan raden de meeste telefoonmakers aan om het toestel zo snel mogelijk met een schoon, zacht en droog doekje af te drogen, inclusief de ports. Is je telefoon met zeewater in aanraking gekomen, dan is het aan te bevelen hem eerst nog in gewoon water te dompelen om het zout te verwijderen. Zorg dat je je telefoon zeker een halve dag niet in een oplader doet en leg hem daarna in de buurt van een ventilator. Een kom met ongekookte rijst kan ook wonderen doen om vocht te onttrekken aan je telefoon.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000