Waar moet je op letten bij een beveiligingscamera?

© PXimport

Waar moet je op letten bij een beveiligingscamera?

Geplaatst: 14 februari 2019 - 08:21

Aangepast: 14 december 2022 - 11:24

Mark Gamble

Beveiligingscamera’s waren zo’n tien jaar geleden nog erg niche, maar tegenwoordig koop je ze in de meest uiteenlopende winkels, van de kruidenier op de hoek tot de bouwmarkt. De keuze is dus enorm, maar laat je niet misleiden door lage prijzen. Met dit artikel weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een beveiligingscamera.

Het beveiligen van huis en haard is de laatste jaren een noodzakelijk kwaad geworden. Inbrekers verzinnen steeds meer manieren om je huis binnen te komen. Een beveiligingscamera kan dan afschrikwekkend werken en bovendien ook de dader(s) op beeld zetten. Maar welk soort beveiligingscamera moet je dan hebben? En wat moet ‘ie kunnen?

Groot, klein, dik en dun

Beveiligingscamera’s zijn er in verschillende formaten. Populair zijn de draadloze modellen die je overal in huis kunt plaatsen. Zo kies je zelf welke ruimte(s) je in de gaten wilt houden; je kunt de camera’s makkelijk en snel ergens anders neerzetten. De meeste portable camera’s zijn niet geschikt om buiten te plaatsen, omdat ze wel een eigen stroomtoevoer moeten hebben. De draadloze E1-camera van Foscam werkt op een accu en is spatwaterdicht, waardoor hij ook buiten dienst kan bewijzen. Camera’s die op een accu werken, moeten wel met regelmaat worden opgeladen; na een dag of drie moet hij weer even aan de stekker. Voor een permanente beveiliging is een camera met accu dus minder toepasbaar.

Controlecentrum

De meeste beveiligingscamera’s werken alleen als ze worden aangesloten op een centrale. Zo’n centrale regelt de verbinding tussen de camera’s en bijvoorbeeld een mobiele app of een browser, ook buiten je thuisnetwerk. Er zijn starterpakketten te koop met daarin de centrale en één camera. Uitbreiden met meer camera’s is eenvoudig. Je verbindt de centrale in je huis meestal via een netwerkkabel aan je router. De camera’s zelf kunnen via wifi verbinding maken met de centrale. Je hoeft dus niet door je hele huis kabels aan te leggen. Duurdere modellen die vooral geschikt zijn voor buiten, kun je meestal juist alleen met behulp van een netwerkkabel verbinden. Materialen voor montage aan bijvoorbeeld een buitenmuur worden meestal meegeleverd.

Media has no description

© PXimport

Intelligente camera’s

Opslag

Belangrijk bij het kiezen van een beveiligingscamera is de opslagmethode. Waar worden de beelden opgeslagen? De meeste camera’s die te koop zijn, bieden cloudopslag. Al je video’s worden online opgeslagen, zodat je vanaf iedere locatie de beelden kunt terugkijken. Bij de meeste camera’s krijg je gratis een aantal GB voor opslag tot je beschikking. Het kan zijn dat oudere camerabeelden na verloop van tijd automatisch uit de cloudomgeving worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe. Vaak kun je tegen een maandelijkse meerprijs extra opslagruimte afnemen. Met de meegeleverde smartphone-app kun je ook onderweg de camerabeelden bekijken. Heb je liever niet dat je beelden zomaar in een cloudomgeving terecht komen? Kies dan voor een camera die ook de mogelijkheid biedt om de opnames lokaal op te slaan, bijvoorbeeld op een (ingebouwd) geheugenkaartje of op je nas. Zo heb je zelf de controle over de bestanden en hoef je ook niet te betalen voor cloudopslag. Sommige nas’sen bieden specifieke ondersteuning voor beveiligingscamera’s.

Media has no description

© PXimport

Beeldkwaliteit

Camera’s verschillen nogal van elkaar als het op beeldkwaliteit aankomt. In de regel kun je stellen dat hoe goedkoper de camera is, des te lager de beeldkwaliteit. Een goede beeldsensor en lens kosten de fabrikant namelijk een groot deel van de totale productiekosten, dus een fabrikant die inzet op een lage prijs, beknibbelt hierop als eerste. Er bestaan verschillende soorten lenzen. Een vaste lens in een camera kun je niet instellen, waardoor je gebonden bent aan een vaste kijkhoek – de grootte van de ruimte die in beeld gebracht kan worden. Bij een camera met een beweegbare lens kan de kijkhoek worden verkleind of vergroot, waardoor je bijvoorbeeld kunt inzoomen op een vast onderdeel of juist meer van een bepaalde ruimte kunt weergeven. Als je slechts een klein onderdeel van een ruimte op beeld wilt zetten, dan is een camera met een kijkhoek tot 65 graden prima; wil je juist een groter oppervlakte in de gaten kunnen houden, bijvoorbeeld een tuin of een oprit, dan is minimaal 90 graden vereist. Bij camera’s met een grote kijkhoek kun je ook vaak ‘hotspots’ instellen: een deel van het beeld waarop de camera extra moet controleren op beweging. Verder is ook de beeldresolutie van belang: hoe groter de resolutie, des te beter wordt de beeldkwaliteit van de opname. De meeste huidige camera’s hebben een resolutie van minimaal 1280 x 720 filmen, maar kies bij voorkeur voor 1920 x 1080 (full-hd) voor het beste beeld. 4K-beveiligingscamera’s zijn er intussen ook, maar die kosten momenteel ongeveer driemaal zoveel als een gewone full-hd-camera. Veel camera’s kunnen naast video ook audio opnemen en hebben bovendien een terugspreekfunctie. Via de app kun je dan terugpraten, bijvoorbeeld als er iemand voor de deur staat.

Bewegingsdetectie

Vrijwel alle beveiligingscamera’s hebben een bewegingsdetectiemodus, die ervoor zorgt dat er pas beeld wordt opgenomen zodra er beweging wordt herkend. Dat moet ook wel, omdat bijna geen enkele thuiscamera continu filmt. Dat zou ook niet logisch zijn, want om al die beelden op te slaan zou je terabytes aan opslag moeten hebben. Wat de meeste camera’s wel doen, is telkens een paar seconden opnemen. Deze beelden worden niet in de cloud, maar in het geheugen van de camera zelf opgeslagen. Wanneer er beweging wordt gedetecteerd, kunnen ook de paar seconden voor de detectie worden opgeslagen. De camera’s slaan het beeld na detectie direct op in de cloud, plus de extra secondes voordat de detectie wordt waargenomen. Zo kun je ook zien wat er de paar seconde eerder is gebeurd, bijvoorbeeld het moment dat iemand de tuin inloopt.

Media has no description

© PXimport

Binnen of buiten

Wanneer je een beveiligingscamera buiten wilt inzetten, moet dat model wel tegen temperatuurschommelingen, water en vocht kunnen. Buitencamera’s daarom zijn in de regel een stuk duurder dan losse modellen voor binnen. Buitenmodellen hebben een extra stevige behuizing en een dikkere, beter afgeschermde kabel voor de stroomvoorziening en de netwerkaansluiting. Een buitencamera moet je doorgaans aan de muur of een ander vast object vastmaken met schroeven, en de stroom- en netwerkkabels moeten dan via een gat in de buitenmuur naar binnen worden doorgetrokken. Wil je geen rotzooi, dan kies je voor een draadloze camera en eventueel een model met een batterij, maar dan moet je ‘m wel om de aantal dagen opladen. Om dat opladen makkelijker te maken, kunnen oplaadbare camera’s makkelijk losgemaakt worden van de beugel of muurbevestiging – ook door kwaadwillenden. Daarom is een vast exemplaar dat stevig bevestigd is op een moeilijk bereikbare plek aan te bevelen. Let wel: om privacy-redenen (de AVG, Algemene verordening persoonsgegevens) is het niet toegestaan dat de camera (een deel) van de straat of andermans woning in beeld brengt. Let daar dus goed op bij het afstellen van de camera. Een binnencamera kun je meestal niet gebruiken om naar buiten toe te richten. Door de reflectie van het glas wordt het beeld namelijk verstoord en bij nachtopnamen kaatst de ledverlichting via de ruit terug op de camera, waardoor je helemaal geen buitenopnames krijgt.

Domotica

Camera’s bewijzen ook hun nut in een slim huis. Zo kun je camera’s die geschikt zijn voor domotica-omgevingen bijvoorbeeld inzetten om automatisch het licht aan te laten gaan als er beweging wordt gedetecteerd. Andersom kan ook: als iemand aanbelt via een slimme deurbel, kan de camera bij de deur automatisch worden ingeschakeld. Wil je gebruikmaken van een slimme camera in combinatie met andere apparaten in huis? Kijk dan of het gebruikte protocol van je andere apparaten ook door de camera wordt ondersteund. Bekende protocollen zijn IFTTT, ZigBee en Z-Wave.

Bedienen met een app

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000