Veilige wachtwoorden met de wachtwoordmanager van Google

© PXimport

Veilige wachtwoorden met de wachtwoordmanager van Google

Geplaatst: 3 november 2019 - 10:40

Aangepast: 19 december 2023 - 07:39

Wesley Akkerman

Google heeft zijn wachtwoordenmanager uitgebreid. Wanneer je gebruikmaakt van Google Chrome of Android, dan heb je ongetwijfeld al eens gemerkt dat de software vraagt of je het zojuist ingevulde wachtwoord wil opslaan. Maar het kan ook zijn dat Google een wachtwoord voorstelt, bijvoorbeeld h34jghijdbgjx. Al die wachtwoorden staan opgeslagen in de Google Wachtwoordmanager, waarmee je nu ook kunt controleren hoe het gesteld is met de veiligheid van je passwords.

Het beste is om dit te doen op je computer, maar op een telefoon werkt dit ook prima. Door naar passwords.google.com te gaan kom je terecht bij je persoonlijke wachtwoordenkluis. Mogelijk moet je eerst nog wel even inloggen. Dat gebeurt helaas niet automatisch en het invullen moet ook handmatig gebeuren, want zo weet Google zeker dat jij de eigenaar van het account bent. Wanneer je op de landingspagina bent, dan staat bovenin meteen een link naar de Wachtwoordencheck. Klik erop en je zult nog een keer moeten inloggen; ook dit keer gebeurt niets automatisch. Vervolgens controleert Google alle opgeslagen wachtwoorden. De ingevulde passwords worden vergelijken met databases die bijhouden of wachtwoorden gestolen zijn of niet. Dit gebeurt zowel voor de schermen als achter de schermen, ook wel het dark web genoemd.

google wachtwoordencheck

© PXimport

Zwakke wachtwoorden veranderen

Als Google klaar is, dan krijg je meteen de resultaten te zien. Als je mazzel hebt, dan staan je wachtwoorden in geen enkele database en dan zie je bovenaan een groen vinkje staan. Als je pech hebt, dan zal Google je erop attenderen dat je je wachtwoorden moet veranderen. Verder krijg je te zien hoe vaak je dezelfde wachtwoorden gebruikt en of je vaak gebruikmaakt van zwakke wachtwoorden. Dit doet Google om je ervan bewust te maken dat sterke wachtwoorden een must zijn. Dat kan bijvoorbeeld een combinatie van cijfers en tekens zijn, maar ook een lange zin met spaties (mits die ondersteund worden). Je bepaalt natuurlijk zelf of je vervolgens voor al die profielen een ander wachtwoord aanmaakt. Mocht je je twijfels hebben, dan is dat het eerste wat je kunt doen.

Het is in elk geval heel verstandig gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Vertrouw je Google met je gegevens? Dan hoef je niet per se een betaalde variant uit te kiezen, al bieden die wel vaak extra functies aan waar de wachtwoordmanager van Google niet over beschikt. Mocht je geen Google-diensten gebruiken, dan kun je ook altijd gebruikmaken van een website als Haveibeenpwned.com om te achterhalen of je gegevens op straat liggen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000