Vijf handige vernieuwingen van Gmail

© PXimport

Vijf handige vernieuwingen van Gmail

Geplaatst: 11 april 2019 - 13:50

Aangepast: 14 december 2022 - 11:19

Laura Jenny

Gmail viert dit jaar haar vijftiende verjaardag. Het e-mailprogramma dat ooit startte in de browser, is inmiddels ook een populaire app en wordt door zowel particulieren als bedrijven veelvuldig gebruikt. Er is in de vijftien jaar dat het bestaat weinig veranderd aan de basisfunctie, namelijk e-mail. Maar zeker in de laatste jaren zijn daar -vooral dankzij kunstmatige intelligentie- een heleboel handigheidjes bijgekomen.

Nudge

Je kent dat wel: je bent eigenlijk druk bezig, maar spiekt toch even in je email om te kijken of er iets leuks of belangrijks is waarop je moet antwoorden. Dan kom je vaak mails tegen die je later wil beantwoorden, maar die je vervolgens vergeet omdat er nu eenmaal weer snel mails bovenop komen. Dankzij het nudge-systeem van Gmail word je een paar dagen na ontvangst van een email gevraagd of je nog wilt reageren. Dat wordt gedaan door in een andere kleur tekst bij de mail letterlijk te vragen of je nog wilt reageren op deze mail die je drie dagen geleden ontving. Gmail doet dat niet zomaar bij alle mails: alleen mails die door de kunstmatige intelligentie worden aangemerkt als belangrijk.

Snooze

Dat nudgen doet Gmail automatisch, maar er is ook een handmatige manier om het e-mailprogramma te vragen je later te herinneren aan een e-mail. Dat doe je door een bericht te snoozen. Als je in de e-mailpreview staat dan zie je een klokje staan bij de extra opties. Dit is de snooze-klok, waarbij je kunt kiezen wanneer Google je helpt herinneren om de mail te beantwoorden: later die dag, morgen, in het weekend of op een specifieke dag en tijd.

Gmail

© PXimport

Smart Reply

Smart Reply is iets minder nieuw dan Snooze en Nudge, maar wordt nog steeds flink doorontwikkeld. Waar Gmail’s kunstmatige intelligentie je e-mails scant om te controleren of deze belangrijk zijn voor een eventuele nudge, scant het je e-mail ook om te leren hoe je je gedraagt in het beantwoorden. Een voorbeeld: als je iemand bent die altijd korte antwoorden stuurt, dan zal Smart Reply op een mail waarin staat: ‘zullen we om 12 uur lunchen?’ waarschijnlijk als voorbeeld-antwoorden aangeven: Ja, Nee of Misschien. Of, als jij eigenlijk nooit ‘ja’ zegt, maar liever ‘yup’, dan krijg je dat antwoord voorgesteld als Smart Reply. Je hoeft dan alleen op het vakje met jouw veelgebruikte antwoord te klikken, en Gmail stelt meteen een antwoordmail op met exact die tekst erin.

Gmail

© PXimport

Calendar

Voor sommige gebruikers is die kunstmatige intelligentie die de mail scant al iets te ‘Big Brother is watching you’, maar als je dat geen probleem vindt, dan kun je waarschijnlijk ook veel plezier halen uit de synchronisatie tussen Gmail en de Calendar van Google. Krijg je bijvoorbeeld een bevestiging van een geboekt hotel in je mail, dan wordt die automatisch al in de Calendar gezet. Hetzelfde geldt voor concerten, vluchtboekingen en restaurantreserveringen. Dit gaat overigens zelfs nog een stapje verder: Calendar synchroniseert weer met Maps. Dus als je bijvoorbeeld een weekend Berlijn uitstippelt en al het een en ander hebt geboekt, dan zie je op Maps vanzelf hoe ver deze plekken van elkaar vandaan zijn en welke data en tijden je hebt geboekt.

Gmail

© PXimport

Vijf handige vernieuwingen van Gmail-15082296

© CIDimport

E-mail later verzenden

Soms typ je niet helemaal in de juiste mindset een antwoord op een e-mail en druk je te vroeg op ‘Verzenden’. Waar je in Gmail al kon aanzetten dat het programma al je uitgaande mail pas 10, 20 of 30 seconden later verstuurd, komt er nu een nieuwe mogelijkheid naar het programma. Binnenkort kun je per e-mail die je opstelt kiezen wanneer deze wordt verzonden. Er komt een pijltje omlaag bij de verzendknop waardoor je de keuze krijgt om het verzendmoment uit te stellen. Dat is niet alleen handig voor als je denkt dat je toch beter even een moment stoom kunt afblazen voor je reageert, maar het kan ook bijdragen aan een betere balans in werk en leven. Zo kun je er zelf voor kiezen om na werktijd nog werkmail te beantwoorden, terwijl je collega’s het dan pas de volgende ochtend ontvangen. Hierdoor voelen zij zich niet verplicht om in de avond je werkmail te beantwoorden.

Google werkt hard om e-mail anno 2019 relevant te houden, en overkoepelend ook om het programma handig in te zetten voor andere Google-diensten. Wil je overigens juist geen gebruikmaken van alle bovenstaande mogelijkheden, dan kun je deze in de instellingen van Gmail (tandwiel) uitzetten.

Gmail

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000