Krijg volledig inzicht in je thuisnetwerk met Spiceworks

© PXimport

Krijg volledig inzicht in je thuisnetwerk met Spiceworks

Geplaatst: 8 augustus 2016 - 10:38

Aangepast: 14 december 2022 - 11:46

Redactie ID.nl

Als lezer van Computer!Totaal weet je flink wat van pc's en voor je het beseft maakt je dat tot de systeembeheerder en de troubleshooter thuis of zelfs in de familiekring. Nu kun je alle toestellen één voor één controleren en optimaliseren, maar het is handig als je dat gecentraliseerd doet.

Wie thuis de computers en het netwerk onder zijn beheer heeft moet een beetje van alle markten thuis zijn en oog hebben voor heel wat aspecten van het computergebeuren. Je moet zorgen dat de software en drivers overal up-to-date zijn, dat er een degelijk antivirusprogramma draait, dat je snel kunt reageren op (aanstaande) problemen, dat er regelmatig back-ups worden genomen, dat je een gecrasht systeem snel weer kunt terugzetten, etc. In het eerste deel van deze zevendelige serie geven we inzicht in hoe je het beste je netwerk kunt inventariseren. Lees ook: Zo leg je het beste thuisnetwerk aan.

Als systeem- en netwerkbeheerder weet je natuurlijk graag welke hardware, software en services zoal geïnstalleerd zijn op de apparaten in je netwerk. Die kennis kan je namelijk helpen bij het snel diagnosticeren van problemen. Daar bestaan weliswaar desktoptools voor, zoals het ingebouwde Systeeminformatie of Speccy, maar dikwijls is het lastig of zelfs niet mogelijk om informatie van andere netwerktoestellen centraal binnen te krijgen. Bovendien zijn de gegevens vaak beperkt, vooral naar software en services toe. Wie zijn taak als systeembeheerder ernstig neemt, is dan beter af met een omvattender programma als Spiceworks, dat je overigens ook in grotere netwerken kunt inzetten. Een bijkomend voordeel van Spiceworks is dat het programma werkt zonder dat je clientsoftware op de diverse systemen hoeft te installeren.

Spiceworks is een echte netwerkoctopus, met tentakels naar MDM (mobile device management), servermonitoring en een centrale helpdesk toe. Wij houden het hier echter bij een introductie tot de module netwerkinventarisatie.

Installatie Spiceworks

Surf naar www.spiceworks.com en klik op Download inventory. Na het aanmaken van een gratis account kun je de tool downloaden en installeren. Eventuele waarschuwingen van je beveiligingssoftware (zoals Windows SmartScreen) mag je negeren. Je mag de voorgestelde poort (80) voor de webserver accepteren, tenzij je op dat poortnummer al een andere service hebt draaien. Druk op Next (2x), op Install en op Continue. Slaat je firewall (een paar keer) alarm, maak dan telkens duidelijk dat het om een bonafide toepassing gaat. Even later start de webserver op en verschijnt na je aanmelding de webpagina van Spiceworks. Hier klik je op Discover My Devices en vervolgens op Inventory Management. Vervolgens vul je het account in waarmee je op alle aangesloten toestellen lokale administratorrechten hebt. Je doet er goed aan op elk toestel hetzelfde administratoraccount te gebruiken. Spiceworks kan zowel met Windows-, OS X- als Linux-toestellen overweg. Klik daarna op Go to Inventory.

Inventarisatie

Het komt er nu op aan een scan uit te voeren op je netwerk. Daarvoor open je bovenin het uitklapmenu bij My Network en kies je Scan. Als het goed is verschijnen de netwerktoestellen bij You have inventoried. Lukt het niet, klik dan het tandwielpictogram bij Settings aan. Ga na of het IP-bereik bij Your Network correct is (bijvoorbeeld 192.168.0.1-254). Via het potloodpictogram kun je dit bereik desnoods aanpassen of je voegt er een ander bereik aan toe met de knop Find More Devices. Raadpleeg desnoods het kader 'Spiceworks troubleshooting' verderop in dit artikel. Het kan natuurlijk even duren voor alle gedetecteerde systemen ook effectief zijn geïnventariseerd. Om naderhand snel de informatie van een specifiek systeem te krijgen, kies je My Network / Devices en klik je het gewenste systeem aan. Of je opent het tabblad Dashboard en klikt het systeem aan in het paneel Inventory Summary. Je zult ervan versteld staan hoeveel informatie je binnenkrijgt op de diverse tabbladen, zoals General Info, Configuration, Software, Network Shares enzovoort.

 

© PXimport

Spiceworks inventariseert en categoriseert zowat alle nuttige informatie.

Monitoring

Spiceworks biedt weliswaar een aparte monitoringmodule aan, maar die richt zich vooral op grotere netwerken (met servers en beheerde switches). Echter, omdat Spiceworks Inventory op je 'centrale' computer op de achtergrond actief is, wordt de informatie over de systemen continu geüpdatet, wat ook de nodige mogelijkheden op het gebied van monitoring biedt. Zo vind je op het tabblad Dashboard het paneel Alerts. Hier krijg je bijvoorbeeld te zien wanneer de inktvoorraad van een printer bijna is opgebruikt, wanneer een schijf stilaan volloopt of wanneer de netwerkconfiguratie van een toestel is gewijzigd. Je kunt zelf bepalen welke meldingen je op welke manier te zien krijgt. Ga daarvoor naar Settings / Inventory / Monitors & Alerts. Hier kun je precies aangeven welke gebeurtenissen Spiceworks in de gaten moet houden (zet een vinkje bij On) en bij welke je een e-mail wilt ontvangen (zet een vinkje bij Email). Via de knop Add Monitor voeg je nog extra controles toe. De e-mailinstellingen regel je in de rubriek Email Settings.

 

© PXimport

Je bepaalt zelf over welke gebeurtenissen Spiceworks je moet berichten.

Spiceworks troubleshooting

Lukt het Spiceworks maar niet om toegang te krijgen tot bepaalde apparaten, ga dan na of de WMI-service op die systemen wel actief is. Als het een Windows-pc is, druk je op dat systeem op Windows-toets+R, voer services.msc uit en start de service Windows Management Instrumentation op. Nog steeds niet? Schakel op die pc dan ook tijdelijk de firewall uit. Lukt het dan wel, dan moet je daar bepaalde poorten openzetten die WMI nodig heeft. Voor de Windows Firewall kan dat in een notendop als volgt. Zoek naar firewall en klik op Windows Firewall met geavanceerde beveiliging. Klik op Regels voor binnenkomend verkeer en ga in het regeloverzicht na of de alle regels voor Windows Management Instrumentation wel zijn ingeschakeld, althans voor het privé- (of domein-)netwerk. Blijven de problemen dan moet je dieper graven: zie www.tiny.cc/swwmi en www.tiny.cc/swfw.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten