Weg met Bing: Zo bouw je Google in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 17 juli 2020 16:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Deel 2: Browser en Office

Bing is de op een na grootste zoekmachine op het internet na Google, en Microsoft wil graag dat je in Windows 10 die zoekmachine gebruikt. Zit je daar niet op te wachten, omdat je Google gewoonweg fijner vindt? Dan kun je er in een handomdraai voor zorgen dat je in je browser of in Office standaard Google gebruikt als zoekmachine. In dit artikel lees je hoe je ervoor zorgt dat Windows afscheid neemt van Bing.

01 Zelf kiezen

Het is niet de bedoeling om onze mening over de kwaliteit van Bing aan je op te dringen. De kans is echter groot dat je de populaire zoekmachine van Google toch al verkiest boven Bing. Bing wordt op meerdere plekken in Windows 10 standaard aangeroepen. Bekende voorbeelden zijn de zoekopdracht vanuit het startmenu (zoeken op web), de browsers Internet Explorer en Edge, Cortana (nog niet beschikbaar in Nederlandse Windows-versies) en de ingebouwde zoekfunctie van Office. De besproken oplossingen in dit artikel bieden allemaal een ‘Bing in de ban’-garantie. Lees ook: 20 tips om beter te zoeken met Google.

02 Andere browser

Als je geen fan bent van Bing gebruik je waarschijnlijk ook al een andere browser dan wat Microsoft standaard biedt. Google Chrome ligt voor de hand vanwege de samensmelting met de gelijknamige zoekmachine, maar ook Firefox is een uitstekend alternatief voor Microsoft Edge. Internet Explorer is nog steeds aanwezig in Windows 10, maar wordt nauwelijks nog ontwikkeld en is dus geen aanrader.

Ook heb je nog de browser Opera. Volgens de Consumentenbond beschermt deze browser gebruikers het beste tegen kwaadaardige phisingsites. Bovendien heeft Opera een ingebouwde adblocker, die eenvoudig in het gebruik is en ervoor zorgt dat sites je minder goed kunnen volgen. Firefox heeft dat ook ingebouwd.

Als je qua browser los probeert te komen van Microsoft in het algemeen en van Bing in het bijzonder, installeer je Chrome of Firefox als favoriete browser.

03 Standaardbrowser

Windows 10 werkt net als de voorgaande Windows-versies met een standaardbrowser. Dit is de browser die wordt opgestart als je ergens in Windows op een weblink klikt. Als je Chrome of Firefox hebt geïnstalleerd, kun je je browser als volgt instellen als standaardbrowser. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+I om de instellingen van Windows te openen. Ga naar Systeem / Standaard apps en kies bij Webbrowser voor Chrome of Firefox. Deze stap is helaas onvoldoende om het zoekverkeer van Cortana of je startmenu correct om te leiden. Je besturingssysteem zal in beide gevallen nog steeds Edge.

04 Zoeken vanuit Start

Controleer of de zoekfunctie naar het web is ingeschakeld voor je startmenu. Klik op Start, geef een willekeurige zoekopdracht en open via het tandwielicoontje de instellingen van je startmenu. Zorg ervoor dat de optie Online zoeken en webresultaten gebruiken is ingeschakeld. Neem de proef op de som, door nogmaals een zoekopdracht te geven in je startmenu. Als je geen internet-zoekresultaten ziet, klik je op Web. Edge wordt nu opgestart en Bing geeft de zoekresultaten. Nu weet je dat de zoekfunctie naar het web is ingeschakeld. We gaan ervoor zorgen dat je standaardbrowser actief wordt en de resultaten van Google worden getoond.

05 SearchWithMyBrowser

Microsoft maakt het bijna onmogelijk om zoekopdrachten vanuit Windows om te leiden naar je standaardbrowser. In plaats daarvan opent het hiervoor in alle koppigheid de browser Edge. Om hier toch je standaardbrowser voor te laten gebruiken, zijn een paar trucen nodig. Ga hiernaartoe en haal de bestanden van SearchWithMyBrowser binnen met de knop Clone or download / Download zip. Maak met Windows Verkenner de map C:\SearchWithMyBrowser aan. Pak de inhoud van je download uit naar deze map. Druk op Windows-toets+X en klik op Opdrachtprompt (administrator). Navigeer vanaf de prompt naar de map met de opdrachten c: (Enter) en cd c:\SearchWithMyBrowser (Enter). Geef de opdracht make.cmd (Enter).

06 Spartaanse commando’s

Er worden een paar bestanden aangemaakt. Zodra de melding Done wordt getoond, zijn de benodigde scripts klaar. Geef nu de opdracht SearchWithMyBrowser.exe /register (Enter) en vervolgens de opdracht install.cmd (Enter). Het script wil weten waar het bestand SearchWithMyBrowser.exe is te vinden. Geef als locatie C:\SearchWithMyBrowser op en bevestig met Enter. Het script meldt dat er een vraag gesteld wordt vanuit Windows. Kies in het dialoogvenster voor SearchWithMyBrowser.exe en bevestig met OK. Herstart je computer om alle wijzigingen door te voeren.

07 Je bent er bijna!

Na de vorige stap worden zoekopdrachten via Cortana of je startmenu doorgestuurd naar je standaardbrowser (Chrome of Firefox). De zoekopdracht wordt helaas nog steeds in Bing uitgevoerd. Een browseruitbreiding zorgt ervoor dat je browser alle zoekopdrachten in Bing doorstuurt naar Google. De extensie die je in Chrome nodig hebt heet Chrometana. Voor Firefox-gebruikers is er de uitbreiding Bing-Google. Met het afronden van deze stap is de trukendoos compleet. Zoekdrachten in Windows worden via SearchWithMyBrowser omgeleid naar je standaardbrowser. De uitbreiding Chrometana of Bing-Google zorgt er vervolgens voor dat de Bing-opdracht bij Google belandt.

08 Ongedaan maken

Als je ooit terug wilt naar de standaardinstellingen, doorloop je het volgende scenario. Open via Windows-toets+X opnieuw een opdrachtprompt als beheerder en ga naar de map SearchWithMyBrowser. Geef de opdracht SearchWithMyBrowser.exe /unregister gevolgd door Enter en herstart je computer. Kies eventueel Edge weer als je standaardbrowser. De uitbreidingen in Chrome of Firefox maak je in de browser ongedaan. Open in Chrome chrome://extensions in de adresbalk. Verwijder Chrometana via het prullenbakicoontje. Als je Firefox gebruikt, type je about:addons in de adresbalk, waarna je de uitbreiding Bing-Google kunt verwijderen.

Duckduck … go!

De zoekmachine DuckDuckGo is een populair alternatief voor Google. Bij DuckDuckGo staat privacy hoog in het vaandel, terwijl dat bij Google en Bing allerminst het geval is. De zoekresultaten van DuckDuckGo worden aangevuld met informatie uit onder andere Wikipedia. Als je altijd Google hebt gebruikt moet je wellicht even wennen aan DuckDuckGo, maar dat gaat snel! Je kunt DuckDuckGo ook instellen als alternatief voor Google (stap 7). Bij de opties van Chrometana kun je DuckDuckGo direct kiezen. Voor Firefox-gebruikers is een aparte uitbreiding nodig, genaamd Bing to Duck redirect. Als je deze uitbreiding installeert, is het aan te raden om Bing-Google te verwijderen. Zo voorkom je ‘conflicten’ over welke uitbreiding de Bing-zoekresultaten moet afvangen.

Luistervink Cortana

Microsoft beschouwd Cortana als een belangrijk onderdeel van Windows. Om het te laten werken, moet je er echter veel voor opgeven. Werkelijk alles wat je doet in Windows wordt opgeslagen en de microfoon van je pc luistert constant mee. En dan hebben we het nog niet eens over de vraag of je het wel ziet zitten om tegen een pc te praten, nog los van het feit dat Cortana geen Nederlands verstaat. Vanaf de Anniversary Update van Windows 10 kan Cortana echter niet meer volledig worden uitgeschakeld. Zorgt de luistervink met de mooie naam er toch voor dat je je ongemakkelijk voelt? Dan is de enige remedie dat je je microfoon volledig uitschakelt. Druk hiervoor op start, typ Apparaatbeheer en zoek in de lijst je microfoon op. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Installatie ongedaan maken.

2 Reactie(s) op: Weg met Bing: Zo bouw je Google in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 oktober 2016 19:51 probeertehelpen
  Ik heb www.symbaloo.com. en in de midden dan google als zoekmachine. Weg met die Edge en vooral die opgedrongen BING.
  Breng Iets Nieuws Gadverpielekes…….B I N G
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 januari 2017 19:04 Luitz
  Vanaf hoofdstuk 4 raak ik als leek de kluts kwijt.
  "Controleer of de zoekfunctie naar het web is ingeschakeld voor je startmenu. Klik op Start" Waar vind ik Start?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.