Windows 10 resetten kan op drie manieren

Door: Wesley Akkerman | 01 april 2020 06:10

How To

Hoewel Windows 10 een betrouwbaar besturingssysteem is, kan er wel eens iets misgaan. Soms is dan de enige oplossing je Windows 10 resetten en terugbrengen naar fabrieksinstellingen. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je dat kunt doen.

De eerste optie die we bespreken verwijdert alles van je systeem. Moet je dit noodgedwongen doen, dan heb je hopelijk een backup ergens van je bestanden (en anders moet je er nog eentje maken). Ga vervolgens naar Instellingen en Bijwerken en beveiliging. Links zie je het kopje Systeemherstel staan. Klik daarop en klik vervolgens onder Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag. Kies in het volgende scherm voor Alles verwijderen. Als je voornemens bent de pc te verkopen, klik dan ook nog op Instellingen wijzigen. Door Gegevensverwijdering op Aan te zetten, weet je zeker dat al je data weg is. Wil je enkel je eigen systeem opnieuw instellen, dan hoeft dit niet. Klik nu net zo lang op de knoppen om door te gaan om je verzoek te bevestigen en controleer ondertussen de extra opties die aangeboden worden. Heb je eenmaal op de Resetknop gedrukt, dan is er geen weg terug.

Systeemherstel

We hebben een prachtig online cursus gemaakt voor Windows 10. Tezamen met een 180 pagina’s tellend boek, kom je alles te weten over dit besturingsysteem. Met extra oefenvragen om je kennis te toetsen en duidelijke videotutorials waar de geavanceerde onderdelen van Windows 10 nog eens extra voor je worden uitgelegd.

Windows 10 resetten: bestanden behouden

Je begint door de eerste stappen die hierboven beschreven staan te herhalen. Maar bij het onderdeel waar je voorheen Alles verwijderen koos, kies je nu voor Mijn bestanden behouden. In het volgende scherm kun je aangeven of je wil dat apps en instellingen, die standaard zijn , hersteld moeten worden bij de volgende installatie. Kies voor Nee als je dat niet wil. In het scherm dat volgt kun je de lijst van te verwijderen apps opvragen. Als je daarop klikt, zie je een lijst met programma’s die niet uit de Microsoft Store komen en dus opnieuw, via het web of installatiebestand, handmatig geïnstalleerd moeten worden. Dat lijstje verschijnt na de installatie ook op je bureaublad. Nu kun je je keuze bevestigen.

Windows 10 resetten: nieuwe start

Dan hebben we nog de derde optie. Als je voor een frisse start kiest, dan verlies je niet al je bestanden. Wel krijg je toegang tot het Windows 10 waar de computer aanvankelijk mee geleverd werd. Dit installatiebestand komt bij Microsoft vandaan. Mocht je een pc of laptop van een bepaald merk gebruiken, dan kun je beter kiezen voor de normale fabrieksinstellingen, want anders heb je kans dat je bepaalde drivers en programma’s wist wanneer Windows zichzelf opnieuw installeert.

Open de Windows-beveiligingsinstellingen en ga naar Apparaatprestaties en -status. Klik onderaan onder Nieuwe start op de tekst Meer informatie. Druk nu op de knop Aan de slag. Klik nu een paar keer op Volgende (je krijgt ook hier een lijst te zien met apps die je opnieuw moet installeren), totdat het verwijderen en opnieuw installeren kan beginnen.

Nieuwe start

0 Reactie(s) op: Windows 10 resetten kan op drie manieren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.