Windows 10-startmenu opslaan als template

Door: Mark Gamble | 21 december 2016 10:58

How To

Het Windows 10-startmenu is compleet naar eigen hand te zetten. Zo kun je zelf groepen, tegels en pictogrammen toevoegen en kun je daardoor sneller programma's en websites bezoeken. Heb je eenmaal een mooi startmenu ingericht? Dan kun je deze ook exporteren als template.

Het voordeel van zo'n template is dat je - bijvoorbeeld bij een nieuwe installatie van Windows 10 - niet het startmenu opnieuw hoeft in te delen. Je kunt namelijk de template eenvoudig weer importeren. En zo'n template is natuurlijk ook handig voor systeembeheerders die voor alle gebruikers dezelfde programma's op het menu wil tonen.

Startmenu inrichten

PowerShell is een krachtige tool voor het uitvoeren van allerlei handige programma's, en deze tool kun je ook gebruiken voor het exporteren van je startmenu-indeling. Let wel: de template die wordt geëxporteerd pakt alleen de delen van het rechterdeel van het startmenu. Het eerste (hoofd)deel van het startmenu wordt gegenereerd door Windows 10 zelf en kan niet worden opgeslagen.

Maak eerst een mooie indeling van je startmenu, waarbij je bijvoorbeeld snelkoppelingen of tegels plaatst naar programma's, websites of handige apps. Die kun je vervolgens onderverdelen in herkenbare groepen, zoals Voor de kids, Tekstverwerking of Mijn software.

Heb je eenmaal een mooi menu gemaakt? Dan kun je deze exporteren met PowerShell.

Exporteren met PowerShell

Typ in het startmenu de volgende opdracht: powershell en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het pictogram, en kies dan voor Uitvoeren als Administrator. Geef vervolgens op de opdrachtprompt van PowerShell de volgende opdracht:

Export-StartLayout -path "d:\Startmenu.xml"

Met deze opdracht sla je een xml-bestand op, waarin alle aangemaakte instellingen van het startmenu zijn opgenomen. Het bestand in dit voorbeeld wordt vervolgens opgeslagen op de d:-schijf.


Met PowerShell sla je een xml-bestand op van de indeling van je startmenu.

Template importeren

De template is nu klaar en kun je gebruiken om te importeren op een andere computer. Als je systeembeheerder bent, dan kun je dat bijvoorbeeld doen via de groepsbeleidsinstellingen op de server via Active Directory, maar het is ook mogelijk om het handmatig uit te voeren op een Windows 10-computer. Daarvoor moet je de Groepsbeleid-editor opstarten. Dat doe je vanuit het startmenu met de volgende opdracht:

gpedit.msc

Blader nu in de Groepsbeleids-editor aan de linkerkant naar de volgende locatie: Gebruikerslocatie | Beheersjablonen | Startmenu en Taakbalk. Aan de rechterkant vind je nu een lijst met opties, zoek daar de optie Indeling van Start op.

Dubbelklik nu op dit item. Bij de opties links bovenaan zet je een vinkje bij Ingeschakeld. Nu komt er een invoerbox vrij, waarin je de exacte locatie zet van het eerder geëxporteerde xml-bestand, dus d:\startmenu.xml.


Hier voeg je je template toe in de Groepsbeleids-editor

Opslaan en opnieuw opstarten

Als je de wijzigingen in de Groepsbeleids-editor hebt doorgevoerd, moet je de computer opnieuw opstarten om de wijzigingen door te voeren. Als je gebruik maakt van Groepsbeleidsinstellingen op serverniveau, dan worden de wijzigingen doorgevoerd bij de eerste keer dat een gebruiker zich weer bij Windows 10 aanmeldt.

0 Reactie(s) op: Windows 10-startmenu opslaan als template

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.