Zo installeer je de nieuwe Mei-update van Windows 10

Door: Mark Gamble | 22 mei 2019 15:45

How To

Vanaf 21 mei is de nieuwe Windows 10-update officieel beschikbaar via Windows Update en de Microsoft Windows 10-website. Hoe je deze Windows 10 mei-update downloadt en installeert leggen we je uit.

De grote Windows 10-update is inmiddels de zevende uitgave. Aanvankelijk hadden we deze update al in april verwacht, maar na een maandje uitstel is hij toch uiteindelijk daar. We laten je zien hoe je de update binnenhaalt.

Nieuwe functies in Windows

Ook benieuwd welke nieuwe functies er nu in deze Windows 10-update zijn te vinden? Dat hebben we natuurlijk voor je uitgezocht. Lees ook:

> Dit is er allemaal nieuw in de laatste Windows 10-update

Binnenhalen via Windows Update

De meest voor de hand liggende plek om de nieuwe Mei 2019-update binnen te halen is via de Windows Update-functie. Het kan namelijk zijn dat de update al voor je klaar staat.

Onder de knop Naar updates zoeken zie je een kader waarin wordt vermeld dat de update voor je klaarstaat. Heb je deze melding (nog) niet? Dan kun je via de knop Naar updates zoeken zorgen dat hij alsnog binnenkomt. Let wel, de Mei 2019-update is net pas verschenen en wordt langzaamaan naar Windows 10-computers uitgerold. Het kan dus zijn dat de update nog niet voor jouw computer beschikbaar komt, probeer het in dat geval over een paar dagen opnieuw, of je maakt gebruik van de Media Creation Tool.

Updaten via de Microsoft Windows 10-website

Voor wie meteen aan de slag wil met de nieuwe Windows 10-update, kan gebruik maken van de speciale upgradetool die Microsoft beschikbaar heeft gesteld. Met die tool kun je direct je huidige Windows 10-installatie direct te updaten naar de Mei 2019-update.

De speciale update-tool download je vanaf de speciale Microsoft-pagina. Bovenaan die pagina zie je direct de knop Update nu.

Er wordt nu een klein programma gedownload met de naam Windows10Upgrade9252.exe, die je direct kunt starten. Let op: deze tool installeert de update direct, zonder dat je eerst een usb-stick of dvd kunt aanmaken. Wil je liever een schone installatie van de Windows 10 Mei 2019-update uitvoeren? Hier lees je hoe je de Media Creation Tool kunt gebruiken.

Bestanden updaten

Na een druk op de knop Nu bijwerken gaat de tool aan de slag met het bijwerken van je Windows 10-systeem. Dat gebeurt in beginsel op de achtergrond: de bestanden worden gedownload. Op een gegeven moment komt er een punt dat de computer opnieuw moet worden opgestart. De installatietool geeft dit vanzelf aan.

Herstart na de installatie

Het downloaden en installeren van de bestanden kan tot wel een uur duren, afhankelijk van de grootte van je Windows 10-installatie, de algehele snelheid van je computer en natuurlijk de snelheid van de internetverbinding.

Nadat de installatie is voltooid, kun je de nieuwe functies van Windows 10 direct gebruiken. Wat er allemaal nieuw is, lees je in ons Windows 10-overzicht.

7 Reactie(s) op: Zo installeer je de nieuwe Mei-update van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 mei 2019 09:13 blablablablaap
  Klein programma die je kunt starten. Tsjonge iedereen nag tegenwoordig teksten op internet smijten. Nog een keer en nu niet smsen tijdens de les, maar opletten. HET programma DAT, DE muis DIE. Dank u.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 mei 2019 22:10 atjzlobinski
  Tja, de Windows 10 versie 1903.
  Helaas niet zonder een lastige Bug.
  Microsoft werkt aan dit probleem wat ik U schrijf.

  Er zit een Bug in de 1903 Update m.b.t. USB apperatuur als een Cardreader, SD Cardreader of zelfs de USB stick met de W10 versie 1903 setup dat men aan het systeem hangt om zelf de update handmatig uit te voeren zoals ik heb gedaan.
  Oplossing is de Cardreader dan wel de ingebouwde SD Cardreader los te koppelen, vervolgens de Setup naar het Bureaublad te kopiëren en dan de USB Stick ook te verwijderen.
  Nu kan men de Setup, lees Upgrade, uitvoeren als Admin. Er zal dan gevraagd worden, als U de Update eerst al had geprobeerd, of U de Update volledig opnieuw wilt uitvoeren wat dan werkt.

  Na de Installatie was het Opstart scherm blurry, dit kan men verhelpen door een Register aanpassing.

  https://www.windowscentral.com/how-disable-sign-screen-acrylic-blur-effect-windows-10

  Ook ontstond er na het insteken van de Cardreader een Blue Screen. Na herstart was dit verholpen.

  Jammer dat zelfs na een maand uitstel MS weet van deze Bug !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2019 11:16 jan24
  De dubbele stations in Verkenner zijn helaas ook niet verholpen, zo heb ik bemerkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2019 00:00 edwinkox
  Ik kreeg tijdens het installeren blauwe fouten en daarna is windows om de 10 minuten vast gelopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 mei 2019 13:48 Hekkesluiter
  Advies: installeer deze update niet! Na installatie op 2 computers bleven ze na een herstart hangen. Ik zag alleen de muiscursor en een ronddraaiend 'zandlopertje'. Heel lang gewacht of er vervolgens iets gebeurde op het scherm, maar helaas. Daarna een herstart uitgevoerd, maar het resultaat bleef hetzelfde: computer bleef 'hangen'. Windows 10 maar opnieuw installeren of weet iemand een andere oplossing? Systeemherstel via een opstart-dvd werkte helaas niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 mei 2019 15:31 Erdna
  Het probleem met de USB-stick kwam ik ook tegen. Ik had niet gezien dat deze nog in de computer stak, toen ik aan de slag ging met de installatie van 1903.
  Maar ik kreeg keurig een mededeling op het scherm dat de USB-stick eruit moest. Toen ik dit advies had opgevolgd, ging de installatie probleemloos verder.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2019 12:05 pa3akf
  Slechts een probleem na installatie van deze mei update (1903) ontvangen over internet via de windows 10 upgrade assistent.
  Ik kreeg een melding bij elke opstart dat er een dll van Logitech (de Download Assistent ?) niet gevonden kon worden.
  Nu is er op deze PC niets van Logitech (ook geen muis) geïnstalleerd dus dat leek me wel heel sterk.
  Na enig Googelen blijkt dit een vaker voorkomend euvel te zijn bij updates van Windows 10. Microsoft heeft kennelijk iets met Logitech.
  De oplossing is simpel: verwijder de opstart/opdrachtregel met regedit.
  Verder kan ik niets slechts over deze update zeggen. Ik ben al heel blij dat Microsoft deze keer mijn instellingen met rust heeft gelaten en in lichte thema's en zandboxen ben ik volstrekt niet geïnteresseerd.

  Aanvulling dd. 5 juni 2019: inmiddels heb ik ook een laptop geupdated. Wederom geen problemen en ook geen foutmeldingen bij opstart. Alleen was de achtergrondkleur van het bureaublad van blauw in zwart veranderd. Dat was met "persoonlijke instellingen" snel weer aangepast
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.