Windows personaliseren in 13 stappen

© PXimport

Windows personaliseren in 13 stappen

Geplaatst: 13 april 2019 - 13:49

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Dirk Schoofs

Psychologen schrijven onze drang naar personalisatie toe aan een verlangen naar controle. Ook aan de werkomgeving van je computer wil je vast graag een vleugje persoonlijkheid toevoegen. Dat heeft niet alleen te maken met controle, maar ook met smaak! De kunst bestaat om de interface er zo verfijnd mogelijk te laten uitzien zonder dat het creepy of goedkoop gaat aanvoelen. We bekijken de technieken en tools om het ‘interieur’ van je Windows-pc naar je hand te zetten.

Zelfs in het meest grijze standaard kantoor ziet ieders werktafel er anders uit. De een houdt van strak en minimalistisch. Bij de ander mag het een beetje rommelig gezellig zijn. En dat mag best worden doorgetrokken in onze digitale werkomgeving. Of je nu computerfreak of amateur bent, niemand hoeft genoegen te nemen met een saai bureaublad. Het voordeel van deze basiscursus is dat je de aanpassingen rustig kunt doseren. Je begint met eenvoudige tweaks en langzaam zet je de ‘look-and-feel’ van je machine helemaal naar je hand.

01 Taakbalkinstellingen

Laten we met de taakbalk beginnen. Om het uiterlijk van deze balk te wijzigen, klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies je Taakbalkinstellingen. In dit venster bepaal je onder andere of de taakbalk zich mag verbergen, hij floept dan automatisch tevoorschijn als de muisaanwijzer in de buurt is: dat doe je met de optie De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus. Hier kies je ook of de taakbalk Links, Boven, Rechts of Onder in het scherm te zien is. Programma’s die je vaak gebruikt, geef je een plek in de taakbalk zodat je niet langer in het startmenu op zoek moet naar een applicatie. Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de naam van het programma en klik je op Meer / Aan de taakbalk vastmaken. Wil je veel programmapictogrammen aan deze balk vastmaken, dan gebruik je in de Taakbalkinstellingen de optie Kleine taakbalkknoppen gebruiken, zodat het past en overzichtelijk blijft.

Taakbalk-looks

Geef je taakbalk een kleur mooi past bij het bureaublad.

© PXimport

02 Bureaublad en resolutie

Microsoft heeft zich uitgesloofd om Windows 10 met een mooie achtergrond op de wereld te brengen. Ze hebben zelfs een video gepubliceerd over de creatie van ‘

’. Het bureaublad is het onderdeel van de computer waar je het meest naar kijkt. Sommige mensen houden het bij de standaardachtergronden van het systeem, andere geven de voorkeur aan vakantie- of familiekiekjes of aan behang uit een van de duizenden wallpaper-banken op het internet. Als je een eigen foto of internet-wallpaper gebruikt, moet je erop letten dat de resolutie hoog genoeg is en de beeldverhouding overeenkomt met het computerscherm. Anders zal de foto er korrelig en in het ergste geval verwrongen lijken. Om de juiste resolutie en de verhouding te kennen, klik je met de rechtermuisknop op de huidige achtergrond zodat je bij de Beeldscherminstellingen komt.

02 In de beeldscherminstellingen lees je de ideale resolutie van de wallpaper.

© PXimport

03 Nieuwe wallpaper

De meeste personalisatiefuncties zijn in Windows 10 op een centrale plek bereikbaar. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Hiermee kom je in het venster waar je nieuwe afbeeldingen als bureaubladachtergrond instelt. Je krijgt een selectie van vijf foto’s te zien, maar via Bladeren kom je bij ieder afbeeldingsbestand op de harde schijf. Nadat je de achtergrond hebt geselecteerd, moet je aangeven hoe deze op het scherm past, want niet iedere afbeelding heeft dezelfde beeldverhoudingen als je computerscherm. De weergave-keuzes zijn: Vullen, Aanpassen, Spreiden, Naast elkaar, Centreren en Over meerdere schermen. Die laatste is een optie om een hele brede afbeelding te verdelen over meerdere computerschermen.

03 Zorg dat het bureaublad op zich niet te druk is, want dat leidt af bij het werken.

© PXimport

Diavoorstelling

Geef aan hoelang iedere achtergrond in beeld moet blijven.

© PXimport

04 Thema’s

De uitgebreide instellingen van Windows 10-vormgeving wijzig je via de Thema’s. Een thema is de combinatie van bureaubladachtergronden, kleuren, lettertypes en soms zelfs geluiden. Via Instellingen kom je in het venster Thema’s. Onderaan zie je de thema’s die al geïnstalleerd zijn op jouw pc, maar er wachten nog veel meer gratis thema’s in de Microsoft Store die je via de blauwe link opent. De steraanduiding zegt iets over hoe anderen het thema waarderen. Zo’n thema bevat meestal een set van afbeeldingen die je via de knop Downloaden binnenhaalt. Zodra het thema binnen is, wijzig je met één muisklik het uiterlijk van de volledige werkomgeving. Je zult merken dat niet alleen de achtergrond is gewijzigd maar ook de taakbalkkleur en alle Windows-vensters.

04 In de Microsoft Store vind je een massa nieuwe thema’s.

© PXimport

05 Thema’s van derden

Ondertussen hebben veel Windows 10-liefhebbers de weg gevonden naar de thema’s van derden. Als je bijvoorbeeld op DevianArt de zoekterm “Windows 10 theme” invoert, kom je bij meer dan vijfduizend hits. In de documentatie van het thema staat voor welke Windows 10-versie dit thema bestemd is. Dat is belangrijk, want een foute installatie kan de goede werking van je machine om zeep helpen. Om snel te controleren welke versie op jouw machine draait, typ je in het zoekvak van het startmenu de opdracht winver. De manier hoe je deze thema’s installeert, is afhankelijk van de Windows-versie en van het thema zelf. Om bijvoorbeeld het donkere, minimalistische GreyEveTheme te installeren, moet je gewoon dubbelklikken op het themabestand dat je hebt gedownload. Ga je voor het Windows 10 Nocturnal thema, dan zitten in het downloadbestand zes verschillende versies van dit thema waarbij je moet zorgen dat je het juiste bestand de correcte map sleept.

05 Voor sommige thema’s van derden moet je betalen, maar Nocturnal is een voorbeeld van een mooi gratis thema.

© PXimport

Herstelpunt

Dankzij de herstelpunten kun je steeds terugkeren naar een vroegere staat van het systeem.

© PXimport

06 Terug naar Windows 7

Ben je tegen wil en dank overgestapt naar Windows 10 omdat Microsoft in januari 2020 de ondersteuning naar Windows 7 stopt? Of stond het op je nieuwe computer geïnstalleerd, maar zou je eigenlijk liever nog die oude vertrouwde interface hebben? Kun je Windows 10 de looks van Windows 7 geven? Dat kan, als je deze stappen volgt. Download allereerst de gratis tool Classic Shell van www.classicshell.net, om het Windows 10 Startmenu te strippen. Als Classic Shell is geïnstalleerd, krijg je drie keuzes voorgeschoteld voor het startmenu. Kies de optie Windows 7 style. Daarna surf je hiernaartoe om de typische Windows 7-startknoppen te downloaden. Sla ze op in een map die je gemakkelijk terugvindt. Open dan weer Classic Shell, en vink daar de optie Replace Start Button aan. Op die manier kun je bij Custom de afbeeldingen activeren van de startknop die je daarnet hebt gedownload.

Open in Classic Shell het tabblad Skin en kies de skin Windows Aero. Uiteraard wil je ook het typische bureaublad van weleer plaatsen. Dat vind je op Seven Forums via deze link. Dit bureaublad installeer je op de gebruikelijke manier.

Nog even de kleuren aanpassen: klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Klik op Kleuren en selecteer Marine-blauw. Dat is de tweede kleur uit de derde rij (als je van boven begint te tellen). Vervolgens scrol je een beetje naar beneden en je vink je de optie Titelbalken aan.

Tot slot pas je desgewenst de standaardbrowser nog aan: open Internet Explorer. Klik met de muisknop in de taakbalk op het pictogram van deze browser en kies Aan taakbalk vastmaken. Daarna gebruik je de rechtermuisknop om Microsoft Edge uit de taakbalk te verwijderen.

06 Met wat tweaks lijkt Windows 10 best goed op Windows 7!

© PXimport

07 Rainmeter-widgets

Heb je een mooi thema en bureaubladachtergrond geplaatst, dan kun je nog veel verder gaan met het personaliseren van je werkomgeving met behulp van Rainmeter. Dit is een lichtgewicht toepassing die zich in het systeemvak van de taakbalk verstopt. Met deze tool beheer je zogenaamde skins, die ons doen denken aan de widgets zoals mail- en rss-lezers, kalenders, weerrapporten, audio-visualisers, metertjes voor de batterijstatus, cpu-gebruik en veel meer. De tool bestaat al sinds Windows XP, waar hij dé oplossing was om basisinformatie van de pc op de desktop te tonen. Sindsdien heeft Rainmeter veel fans en een ruime community die aanhoudend nieuwe skins van hoge kwaliteit produceert. Het gaat om een opensource-programma dat je ook portable kunt installeren, maar dat raden we niet aan. De software is grotendeels Nederlandstalig.

07 Met de skins van Rainmeter voeg je extra functionaliteit aan je bureaublad toe.

© PXimport

08 Skins laden en ontladen

Kies bij het downloaden van Rainmeter voor de Final Release en zorg dat je tijdens de installatie aangeeft dat Rainmeter samen met het systeem opstart. Zodra de installatieprocedure is afgerond, zie je al enkele nieuwe elementen op het bureaublad zoals het schijf- en cpu-gebruik. Dat is de standaard-skin van Rainmeter. Om naar de instellingen van deze tool te gaan, klik je met de rechtermuisknop op een element van de skins en dan op Skin beheren. Er verschijnt een venster met alle geïnstalleerde skins. Wanneer je op Active skins klikt, kun je die afzonderlijk beheren. Selecteer de skins die je wilt activeren en klik op Laden. Uiteraard is het mogelijk om meerdere skins tegelijk te laden. Om een skin te deactiveren selecteer je de actieve skin en gebruik je de knop Ontladen. Via de rechtermuisknop zorg je dat de skins niet meer per ongeluk versleept kunnen worden, en dat je door de skins heen kunt klikken.

08 Je laadt alleen de skins die je wilt zien.

© PXimport

09 Meer mooie skins

De standaardskin is handig, maar je bent er snel op uitgekeken. Er zijn veel sites waar je ondertussen indrukwekkende Rainmeter-skins haalt zoals DeviantArt, Reddit en VisualSkins. Rainmeter zorgt echt voor maatwerk op vlak van personalisatie en wie niet vies is van een beetje codeerwerk kan de variabelen nog bewerken. Klik met de rechtermuisknop een skin en kies Skin bewerken. Hierdoor opent zich een configuratiestand.

Om een combinatie van skins op andere computers te installeren, kun je de setup opslaan en in zijn geheel installeren op een andere pc. Dat doe je via Skin beheren in het tabblad Lay-outs. Je slaat de eigen instellingen op als een nieuwe lay-out met een eigen naam. Daarna keer je terug naar het tabblad Skins en je gebruikt de knop Maak .rmskin-bestand. Voer weer een naam en een auteur in, bijvoorbeeld je eigen naam. Kies daarna Add lay-out. In het volgende venster maak je een eigen rmskin-bestand aan met de knop Create Package. Dit bestand kun je dan delen met anderen of op een andere computer installeren.

10 Dock

Een van de kroonjuwelen in de gebruikersinterface van het macOS-systeem is het Dock. Dat is zeg maar de taakbalk van macOS, vanuit waar je snel programma’s, mappen en documenten bovenhaalt. Voor Windows is RocketDock een gratis tool die hetzelfde doet. Vooral de aanpasbaarheid maakt deze launcher aantrekkelijk. Je bepaalt aan welke kant van het scherm RocketDock moet verschijnen en verder kun je de achtergrond ervan wijzingen in een dertigtal stijlen. Om hem zo min mogelijk plaats te laten innemen, zorg je dat hij automatisch verdwijnt wanneer de muisaanwijzer niet in de buurt is. De makers hebben goed naar het macOS-dock gekeken, want ook hier kun je icoontjes die je niet meer gebruikt simpelweg uit het dock slepen. Ook nieuwe items toevoegen is gewoon een kwestie van slepen en neerzetten. Via de instelling Positie geef je aan of het dock altijd bovenop ligt zodat hij steeds bereikbaar blijft. RocketDock is al wat oudere software, maar het werkt prima op Windows 10 en is gratis. Wil je liever een nieuwer alternatief, dan kun je voor 4,99 dollar (ca. 4,35 euro) ObjectDock aanschaffen.

10 Geef aan hoe het dock moet reageren op de muisaanwijzer.

© PXimport

11 Pictogrammen

Het wijzigen van de bureaubladpictogrammen blijft een gedoe. Om de Windows-icoontjes snel aan te passen aan je wensen, kun je de freeware CustomizerGod gebruiken. Dit hulpprogramma richt zich puur op het aanpassen van de Windows-iconografie. Het komt erop neer dat CustomizerGod alle pictogrammen die verspreid zijn over het systeem, organiseert in één venster. De pictogrammen worden weergegeven per categorie zoals Volume icons, Netwerk icons, Battery enzovoort. Via de knop Wijzigen kun je een nieuw pictogram uploaden, wat jouw systeem nog unieker maakt. Bovendien kun je de grootte van de huidige en de geüploade pictogrammen instellen. De pictogrammen die je wilt uploaden moeten de indeling png, jpg of bmp hebben en bij voorkeur een formaat van 64 bij 64 pixels. Op het internet vind je tal van bronnen waar je gratis icoontjes kunt downloaden om die daarna met deze tool te uploaden, bijvoorbeeld via www.icons8.com. CustomizerGod bevat een back-upfunctie: ben je toch niet tevreden over het resultaat, dan keer je terug naar de standaard-pictogrammen vna Windows via de knop Restore.

11 Beheer alle systeempictogrammen vanuit een venster.

© PXimport

12 Ultiem tweaken

Van bescheidenheid heeft tweak-software blijkbaar geen last. Ofwel noemen ze zichzelf ‘God’, ofwel roepen ze zichzelf uit als ‘ultiem’. Met Ultimate Windows Tweaker 4.5 tweak je de werking van het systeem. In vijf tabbladen beschik je over meer dan 200 tweaks om het besturingssysteem helemaal aan je wensen aan te passen. Tip: voer niet teveel aanpassingen in één keer door, anders weet je niet meer wat je ongedaan wilt maken als het toch niet bevalt.

In de categorie Customization schakel je bijvoorbeeld via het tabblad Windows 10 het donkere thema in van Windows 10 via Enable Dark Theme. En in het tabblad Taskbar regel je traploos de grootte van de startbalkpictogrammen. Bovendien bepaal je welke elementen je wel of niet in het systeemvak wilt zien. Je kunt al deze instellingen ook wel in Windows 10 wijzigen, maar de instellingen zijn daar verspreid over verschillende vensters. Ultimate Windows Tweaker verzamelt al deze tweaks in één overzicht.

12 Dankzij Ultimate Windows Tweaker geraak je met één muisklik in het Dark Theme.

© PXimport

13 Hekwerk

Een maagdelijk leeg bureaublad maakt het werken lekker zen. Heb je toch graag een hoop snelkoppelingen bij de hand, dan kun je de zaak alsnog overzichtelijk houden met de software Fences van Stardock. Je mag de proefversie dertig dagen gratis proberen, daarna kost het eenmalig 9,99 dollar (ca. 8,75 euro). Opletten, want de installer probeert meteen nog een andere applicatie, Groupy, te installeren. Vink die optie uit.

Fences helpt je op drie manieren bij het organiseren van snelkoppelingen. Eerst zijn er de afgebakende zones op het bureaublad waarin je de pictogrammen die samenhoren plaatst. Om het bureaublad razendsnel leeg te maken, dubbelklik je op een lege ruimte zodat alle pictogrammen verdwijnen. Met een dubbele muisklik haal je ze terug. Bovendien kun je zo’n zone als een gordijntje laten inrollen door op de titelbalk te klikken.

13 Verzamel je pictogrammen overzichtelijk in verschillende zones.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000