Zelf opslagruimte hosten voor Webrecorder

© PXimport

Zelf opslagruimte hosten voor Webrecorder

Geplaatst: 25 oktober 2017 - 09:02

Aangepast: 14 december 2022 - 11:36

Redactie ID.nl

In een vorig artikel hebben we je de basis van Webrecorder uitgelegd. Wil je graag online opslaan maar vind je 5 GB weinig? Host Webrecorder dan op een eigen server. Zelf opslagruimte hosten kun je het beste doen met Docker.

1 Docker

Voordat we beginnen, is het handig als je git installeert voor je eigen platform. Voor een Synology-nas vind je daarvoor een pakket genaamd git in het Package Center, voor Ubuntu voer je uit: sudo apt install git. Voordat je doorgaat met Docker zo direct voor Windows: let op dat je hier virtuele machines voor nodig hebt, bijvoorbeeld Hyper-V of VirtualBox. Installeer nu Docker, dat beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. De installatiestappen staan beschreven. Je kunt Docker ook op je Synology-nas draaien. Hiervoor open je het Package Center en zoek je naar Docker. Installeer dat pakket en volg de installatiestappen. Schakel daarna ssh in op je Synology-nas en log erop in. Daarvoor ga je naar het Configuratiescherm / Terminal & SNMP waar je de ssh-service inschakelt.

Media has no description

© PXimport

2 Installatie

Om webrecorder.io te installeren, kloon je de lokale git-repository en start je Docker. Als je git hebt, voer je het volgende commando uit: git clone https://github.com/webrecorder/webrecorder. Anders ga je hiernaartoe en klik je rechtsboven op de groene knop om het zip-bestand binnen te halen. Daarna voer je uit: cd webrecorder; bash init-default.sh. Je kunt dan aan de slag met Docker met het commando docker-compose build en docker-compose up -d. Vooral het build-commando zal enige tijd in beslag nemen. Als je dan je browser opent en gaat naar http://<ip-adres-host>:8089/ zie je je eigen webrecorder-installatie en kun je ermee aan de slag.

Media has no description

© PXimport

3 Configuratie

De configuratie van je lokale webrecorder.io-installatie vind je in het bestand wr.env, niet in het yaml-bestand zoals in de readme beschreven staat. Bewerk dat bestand met je favoriete teksteditor, bijvoorbeeld met nano op ubuntu met: nano wr.env. Je kunt hier een aantal instellingen aanpassen, zoals het registratiesysteem. Standaard kan iedereen zich registreren op je server. Heb je dat liever niet, dan zet je de optie REQUIRES_INVITES op true. Wat betreft opslag: standaard wordt daarvoor een lokale schijf gebruikt in de map /data/warcs, maar je kunt bijvoorbeeld ook Amazon S3 gebruiken door s3 in te vullen bij de optie DEFAULT_STORAGE. Nadat je een wijziging hebt gemaakt, voer je docker-compose down / docker-compose up –d uit om de containers te herstarten.

Media has no description

© PXimport

4 E-mail

Standaard wordt met de Docker-containers een smtp-server meegeleverd. Mocht je vanuit huis niet in staat zijn om een smtp-server te kunnen draaien, dan kun je beter een externe server gebruiken. Bewerk daarvoor opnieuw het bestand wr.env en voer bij EMAIL_SMTP_URL de gegevens in. Een geschikte provider hiervoor is bijvoorbeeld Zoho. Om Zoho te gebruiken in combinatie met Webrecorder, gebruik je: ssl://gebuikersnaam:wachtwoord@smtp.zoho.eu:465 en vul bij EMAIL_SENDER je Zoho-e-mailadres in. Herstart daarna weer de Docker-containers om de wijzigingen actief te maken.

Media has no description

© PXimport

5 Administratie

Met de ingebouwde administratietool van Webrecorder is het mogelijk om gebruikers in je installatie te beheren. Je kunt op die manier gebruikers bewerken, verwijderen, uitnodigen en meer. Helaas is er geen webinterface, maar is het een script dat je uitvoert. Om bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker aan te maken in Webrecorder, voer je het volgende commando uit: docker exec -it webrecorder_app_1 python -m webrecorder.admin –c. Je kunt de laatste switch c vervangen met bijvoorbeeld m om een gebruiker aan te passen, d om een gebruiker te verwijderen, i om iemand uit te nodigen en l om uitgenodigde gebruikers in te zien.

Media has no description

© PXimport

6 Updaten

Om de installatie van Webrecorder straks te updaten, kun je simpelweg het commando git pull uitvoeren om de nieuwste versie binnen te halen, als je git gebruikt. Gebruik je dit niet, dan download je de nieuwe zip en overschrijf je de huidige map. Let wel op dat je je archieven en configuratie back-upt. Daarna voer je uit docker-compose build; docker-compose up-d. Je kunt ook alleen de Webrecorder-container opnieuw starten met het script ./rebuild.sh, wat sneller gaat dan weer de hele container opnieuw op te bouwen.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000