Je smartphone of tablet als keuken-assistent

© PXimport

Je smartphone of tablet als keuken-assistent

Geplaatst: 1 januari 2019 - 13:36

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Richard Veenstra

Je smartphone of tablet inzetten in de keuken is een perfect idee. Naast een digitaal receptenboek is het apparaat namelijk ook een prima assistent voor allerlei keukenvragen en -problemen en kan het je huishoudelijke apparaten besturen en uitlezen. Met mobiele apparaten kom je dus weer een stapje dichter bij die Michelin-ster.

Tip 01: Recepten

Het meest voor de hand liggend is uiteraard om je smartphone of tablet in de keuken te gebruiken als receptenboek. En dan is vooral een tablet een prachtig apparaat. Je kunt het oppervlak makkelijk schoonmaken, dus het is niet erg als er eens een vieze vinger op het scherm zit. Er zijn tientallen goede recepten-apps: Big Oven, Epicurious en AllRecipes, om er eens een paar te noemen. Al deze apps werken op ongeveer dezelfde manier: je zoekt op gang, ingrediënt of moeilijkheidsgraad en de app schotelt je een paar mooie gerechten voor. Het voordeel van deze apps is dat er heel veel recepten in staan. Dat is ook meteen het nadeel: het is soms lastig een te gek gerecht te vinden. Yummly helpt je daarin beter op weg: de app beschikt over een erg uitgebreide zoekfunctie. Heb je een pinda-allergie en wil je liever geen gluten eten in combinatie met spinazie? Yummly tovert specifieke gerechten voor jou uit de database. Een andere goede app is Runtasty. Deze app is vooral gericht op gezonde recepten en je kunt per gerecht door middel van de gekleurde icoontjes precies zien of het bijvoorbeeld gaat om een vegetarisch, veganistisch of low-carb-gerecht. Kitchen Stories is ook nog de moeite van vermelding waard: van elk gerecht zie je meerdere foto’s van de bereidingswijze, erg handig als je niet helemaal zeker weet hoe je een bepaalde handeling moet doen. Wil je liever een Nederlandse recepten-app, kijk dan eens naar Allerhande of Receptenmaker.

Foto’s van de bereidingswijze zijn handig als je niet precies weet hoe een handeling gaat

-

Tip 02: Boodschappen doen

Heb je al honger gekregen? Snel naar de winkel om boodschappen te doen dan maar. Met een lijstje in de hand naar de supermarkt is tegenwoordig echt een beetje ouderwets, het beste gebruik je hiervoor een app. Bring! is een echte aanrader, het is zo’n app die je nooit meer van je smartphone verwijdert als je hem eenmaal hebt gebruikt. In de app kun je verschillende lijsten aanmaken, bijvoorbeeld voor de supermarkt, de drogisterij en de slijterij. Tik op Wat wil je kopen? en typ de naam van het product dat je van de winkel nodig hebt. Je hoeft overigens niet de hele naam te typen, de app herkent bij 99% van de producten wat je bedoelt. Tik op het product en het tegeltje wordt rood. Dit betekent dat het aan je winkelwagentje is toegevoegd. Als je in de winkel het product in je fysieke mandje hebt gelegd, tik je op het rode tegeltje om aan te geven dat het artikel van je Bring!-lijst kan. Veelgebruikte items vind je overigens onderin de app, je hoeft dus niet naar allerlei producten te blijven zoeken. Het echt grote voordeel van Bring! is echter dat je lijstjes kunt delen met andere Bring!-gebruikers. Als je partner de app ook heeft geïnstalleerd, dan hebben jullie allebei te allen tijde het meest recente boodschappenlijstje. Je kunt zelfs een notificatie krijgen als je partner de lijst heeft bewerkt.

Bring! is de ideale app om je digitale boodschappenlijstje mee te maken.

© PXimport

Forks Over Knives

Je kunt natuurlijk een lijst ophangen in de keuken, maar als digichef installeer je een app

-

Tip 03: Welke maat?

Cupify is een enorm handige omreken-app voor in de keuken.

© PXimport

Het irritantste aan een Amerikaans recept is dat gewichten, maten en temperaturen ´ meestal worden aangegeven in cups, ounces, pounds of Fahrenheit. Je kunt natuurlijk een lijst ophangen in de keuken, maar als echte digichef installeer je gewoon een app. iOS-gebruikers moeten de app Cupify installeren. Bovenin tik je op het rode vlak om een ingrediënt te selecteren. Je veegt met je vinger zodat de maatbeker gevuld wordt. Erboven lees je precies af hoeveel milliliter een fluid ounce is en hoeveel gram van het ingrediënt overeenkomt met een ounce (oz). Een heel simpel concept, maar enorm handig om bij de hand te hebben. Aan de linker- en rechterkant heb je de mogelijkheid om grammen, milliliters of juist de Amerikaanse maten wilt laten weergeven. Helaas is de app alleen in het Engels beschikbaar. Je moet dus wel weten dat “cornstarch” maïzena is. Android-gebruikers kunnen de app Unit Converter installeren. Deze app kan niet alleen keuken-eenheden converteren, maar bijvoorbeeld ook valuta, snelheid of lengte.

Tip 04: Multitimer

Een simpel idee, maar o zo handig! Je smartphone heeft standaard maar één timer en dat is in de keuken niet altijd praktisch. Met MultiTimer: Multiple Timers voor iOS of Multi Timer voor Android heb je deze beperking niet langer. Beide apps werken op dezelfde manier. Je kunt meerdere timers in beeld zien en voor elke timer een andere naam en kleur kiezen. Individuele timers kun je stoppen of pauzeren en uiteraard heb je de mogelijkheid om te kiezen wat voor melding je krijgt als de timer afgelopen is. In de app heb je bovendien de optie om notificaties in te stellen, zodat je de timer ook hoort afgaan als je al lang weer met iets anders bezig bent. Je hoeft de timers niet uitsluitend in de keuken te gebruiken: ook voor workouts, afspraken en pauzes tijdens het werk is een multitimer-app een slimme oplossing.

De perfecte steak

Met een spraakassistent kun je gewoon aan je device vragen hoeveel twee cups ook alweer zijn

-

Tip 05: Andere instellingen

Als je je tablet of smartphone in de keuken gebruikt, is het handig om even een paar instellingen te wijzigen. Zorg dat de helderheid van je scherm op 100 procent staat en dat de automatische slaapfunctie uitstaat. Niks is zo vervelend dat tijdens het lezen van een recept je scherm opeens op donker gaat terwijl je je handen vol hebt met olie en knoflook. Als je een smartphone gebruikt, zet dan de niet-storen functie van je apparaat aan zodat je niet gebeld kunt worden of meldingen in beeld komen. In iOS vind je dit direct bij Instellingen: zet de schuif achter Niet storen aan. In Android veeg je van boven naar beneden; je vindt de functie Niet storen in het instellingenscherm. Een ander goed idee is om Siri (iOS) of Google Assistent (Android) te activeren. Zo kun je zonder een app te hoeven openen even aan je smartphone of tablet vragen hoeveel twee cups ook alweer waren. Om vieze vingervlekken te voorkomen, kun je ook gebruik maken van een stylus. Check wel even of de stylus werkt met het type tablet dat je hebt.

Zet de optie Niet storen aan om rustig te kunnen koken.

© PXimport

Tip 06: Bedien je apparaat

Sommige nieuwe apparaten in je keuken hebben geen display, maar wel een internet- of bluetooth-verbinding. Dit betekent dat je smartphone of tablet met deze apparaten kan communiceren. Een voorbeeld van zo’n smart kitchen-apparaat is een keukenthermometer. Aan de Weber iGrill zit een kleine sonde die je in het vlees steekt. Je verbindt je smartphone of tablet draadloos met de iGrill en je kunt vanuit je luie stoel zien wanneer je op moet staan om het vlees uit de oven of pan te halen. Een ander voorbeeld is de slimme koelkast, die altijd weet wat er precies inzit. Met een app kun je in je koelkast kijken of in één oogopslag zien wat je moet halen bij de supermarkt. Bierliefhebbers kunnen zelf bier brouwen met de Nederlandse MiniBrew. Binnen één tot twee weken heb je je eigen bier gebrouwen en met je smartphone heb je een overzicht van het brouwproces. De MiniBrew is pas leverbaar in het voorjaar, dus je moet nog even geduld hebben – en dorst.

Je kunt vanuit je luie stoel zien wanneer je op moet staan om het vlees uit de oven te halen

-

Tip 07: Plannen

Weet wat je gasten niet eten en selecteer de juiste recepten met Mealime.

© PXimport

Of je nu voor jezelf, je familie of voor een grote groep kookt, een goede voorbereiding helpt enorm. De app Mealime kan je helpen om een planning te maken. Allereerst geef je aan wat voor soort eten je wilt koken, daarna geef je aan of jij of iemand uit de groep bepaalde allergieën heeft of een specifieke groente niet lust. De app tovert een lijst met recepten tevoorschijn en je kunt ingrediënten automatisch naar een boodschappenlijstje opslaan. Food Planner is een andere handige app: je kunt je ontbijt, lunch en avondeten een paar dagen van tevoren plannen; de app houdt bij wat je in huis hebt en wanneer je nieuwe ingrediënten moet kopen. De app is voor zowel iOS als Android beschikbaar.

Tip 08: Fotograferen

Als je eenmaal je eten hebt voorbereid, wil je het misschien even delen met de rest van de wereld voordat je je bestek erin steekt. Een foto is snel gemaakt en gedeeld op Instagram, maar wist je dat er een speciale app is voor het fotograferen van je eten? Niet geheel onverklaarbaar heet de app Foodie. Je neemt een foto van je gerecht en kiest één van de aanwezige filters. Je denkt misschien: wat een onzin, maar de app maakt daadwerkelijk betere kiekjes van je eten. De filters worden weergegeven met kleine icoontjes, voor een eiergerecht kies je bijvoorbeeld één van de vier beschikbare ei-filters en voor een ijscoupe selecteer je één van de drie sorbet-icoontjes. Uiteraard kun je het filter nog aanpassen door de verzadiging op te schroeven of het contrast en de helderheid te optimaliseren. Je deelt je gemaakte foto gemakkelijk met verschillende apps.

Voor een eiergerecht kies je bijvoorbeeld één van de vier beschikbare ei-filters

-

Tip 09: Bescherm je tablet

Je tablet in de keuken is hartstikke leuk en handig, maar je moet wel zorgen dat er geen vetspetters of vloeistoffen op het apparaat terechtkomen. Er zijn speciale hoesjes te koop die je tablet beschermen tegen water, maar zodra er een vetspetter of te veel vloeistof op een plastic beschermhoes zit, kun je het mobiele apparaat niet meer bedienen. Wat je beter kunt doen, is een goede standaard voor je tablet kopen en het niet te dicht bij het kookveld neer te zetten. Je hebt standers in allerlei kleuren en maten. Sommige zijn heel simpel en bieden weinig extra functionaliteit, maar de iKross 2 kun je op twee manieren in je keuken neerzetten: gewoon op het aanrechtblad of hangend aan een keukenkastje.

De iKross 2 is een houder die je kunt neerzetten of ophangen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000