Zo hou je je Mac snel met OnyX

Door: richard-veenstra | 08 januari 2020 06:04

Sidecar in actie onder macOS Catalina
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Je Mac draait meestal snel en soepel, maar de computers van Apple hebben ook wel eens last van een griepje of zijn eens minder snel. Vaak heeft dit te maken met een corrupte cache, te weinig schijfruimte of een ander softwareprobleem. Met OnyX kun je dit soort problemen snel oplossen.

Tip 01: Voor je begint

Het is belangrijk dat je de juiste versie van OnyX voor jouw versie van macOS downloadt. Elke versie van macOS heeft namelijk net iets andere functies en als je een verkeerde versie van het programma gebruikt, kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd. Om te bepalen welke versie van macOS je hebt, klik je links bovenin op het Apple-icoontje en kies je voor Over deze Mac. Je ziet de naam van de macOS-versie bovenin weergegeven worden. In de meeste gevallen zal dit macOS Sierra, macOS High Sierra of macOS Mojave zijn. Ben je een early-adopter, dan zie je hier het spiksplinternieuwe macOS Catalina staan. Ga naar deze website en klik op de knop Download achter het juiste besturingssysteem. Dubbelcheck of je werkelijk de goede versie hebt, want een andere versie kan ervoor zorgen dat je systeem vastloopt of dat bewerkingen niet juist worden uitgevoerd.

Onyx
Tip 01 Zorg dat je de juiste versie van OnyX installeert.
Met een verkeerde versie van OnyX kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd

Volledige schijftoegang geven

Draait je systeem op macOS Mojave of macOS Catalina, dan moet het programma schijftoegang geven. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Beveiliging en privacy. Selecteer het tabblad Privacy. Klik links op Volledige schijftoegang. Voer je naam en wachtwoord in, klik op het plusje en navigeer naar de programmamap. Selecteer OnyX en kies voor Open. Je hebt OnyX nu toegang gegeven om je schijf te wijzigen en bewerkingen aan het systeem door te kunnen voeren.

Onyx app
OnyX heeft volledige schijftoegang nodig om zijn werk te kunnen doen.

Tip 02: Bestudeer je systeem

Onder het tabblad Info zie je gegevens over je systeem, vergelijkbaar met wanneer je linksboven op het Apple-icoontje klikt en voor Over deze Mac kiest. OnyX laat je echter nog veel meer zien, bij Geheugen zie je bijvoorbeeld achter Fysiek geheugen hoeveel ram jouw systeem heeft. Interessant is echter hoeveel geheugen er daadwerkelijk wordt gebruikt, dit zie je achter Geheugengebruik. Onderin kun je inactief geheugen opruimen door voor Opruimen te kiezen. Klik op Volume om snel te zien hoeveel vrije ruimte je nog op je schijf hebt. Onderin zie je een balk met het aantal procent vrije ruimte. Het is slim om een ssd niet meer dan 80 procent te vullen met data, dit zorgt voor de langste levensduur van de schijf. Alles boven de 80 procent wordt dan ook met een gele balk en alles boven de 90 procent met een rode balk weergegeven.

Apparaat
Tip 02 OnyX geeft je een overzicht van alle belangrijke systeemcomponenten.

Tip 03: Onderhoud plegen

Ga naar het tabblad Onderhoud en je ziet een overzicht van alle taken die je kunt uitvoeren. Je zet een vinkje voor het onderdeel en klikt op Uitvoeren om al deze taken na elkaar te doen. Dit kan echter wel een tijdje duren, dus het is aan te raden om te beginnen met wat kleine taken. Het is goed om te weten wat elke optie eigenlijk precies doet. Je vindt een Engelse uitleg over alle onderdelen als je in OnyX naar Help / OnyX Help gaat en op Onderhoud klikt. OnyX biedt je drie verschillende onderhoudsopties: Herstellen, Schoonmaken en Diverse opties. Laten we beginnen bij het schoonmaken van je systeem. Je vindt hier vier dingen die je kunt schoonmaken: Systeem, Applicaties, Internet en Logberichten en rapporten. Als je op Opties klikt, zie je per onderdeel welke dingen worden schoongemaakt.

Onyx onderhoud plegen
Tip 03 De onderhoudsopties in OnyX.
Na het opruimen is je Mac vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw moeten worden opgebouwd

Tip 04: Caches verwijderen

Bij Systeem vind je allerlei cachebestanden die kunnen worden verwijderd. Je kunt alle opties gewoon selecteren, het opruimen van cachebestanden is niet gevaarlijk. Het kan helpen met de snelheid van je systeem en zorgt dat je harde schijf wat meer ruimte krijgt. Je Mac is na het opruimen van de cachebestanden vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw opgebouwd moeten worden. Heb je geen problemen met de snelheid van je Mac, wees dan terughoudend met het verwijderen van cachebestanden. Deze bestanden zorgen er namelijk voor dat programma’s snel opstarten en zijn een normaal onderdeel van je besturingssysteem. Bij Applicaties vind je specifieke cachebestanden die te maken hebben met het openen en sluiten van applicaties. Zo zorgt een vinkje voor Opgeslagen applicatiestatus ervoor dat je de staat van programma’s herstelt. Normaal gesproken onthoudt macOS zaken als geopende vensters, de groottes van de vensters en de locatie van de vensters op je scherm per programma en zal dit bij de volgende keer ook weer zo openen. Soms kan zo’n cache echter corrupt raken en ervoor zorgen dat een applicatie langzamer opent. Het is ook slim om af en toe even het Java en Java Applets cachegeheugen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat websites na de schoonmaakactie weer even een nieuwere versie moeten downloaden.

Onyx systeem
Tip 04 Verwijder een cache alleen als je problemen ondervindt.

Internetgegevens wissen

Bij het onderdeel Internet vind je allerlei opties die je ook ziet als je in de browser ervoor kiest om bijvoorbeeld je geschiedenis te wissen. Hier kun je echter de geschiedenis, tijdelijke internetbestanden en allerlei cachegeheugens voor alle browsers op je systeem in één keer wissen, erg handig! Je vindt hier uiteraard ook een optie om webformulieren en cookies te verwijderen. Denk er wel aan dat je dan eventuele in je browser opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden kwijtraakt.

Onyx internet
Verwijder internetbestanden van allerlei browsers in één keer met OnyX.

Tip 05: Databases herstellen

Het onderdeel Herstellen gebruik je eigenlijk alleen als je problemen ondervindt met het systeem. Een bekend probleem is bijvoorbeeld dat Spotlight niet goed functioneert. Spotlight is de zoekfunctie die je bovenin de taakbalk vindt. Klik op het vergrootglas en geef een zoekterm in. Als je Mac de juiste bestanden niet meer kan vinden of hier erg traag in is geworden, bijvoorbeeld na een update, dan kan het zijn dat je de database opnieuw moet laten opbouwen. In dit geval zet je bij OnyX een vinkje voor Spotlight index. Het opnieuw opbouwen van de Spotlight-index kan een tijdje duren overigens. Heb je problemen met mailbijlagen of mails die op je Mac maar half worden weergegeven, dan moet je de maildatabase opnieuw indexeren. Hiervoor zet je een vinkje voor Mail emailmappen. Gebruik de optie Huidige index verwijderen echt alleen als Mail niet goed functioneert, het compleet verwijderen van de database is niet aan te raden als Mail gewoon goed werkt.

Onyx 5
Tip 05 Problemen met de app Mail? Zet dan een vinkje voor de optie.

0 Reactie(s) op: Zo hou je je Mac snel met OnyX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.