Zo hou je je Mac snel met OnyX

Door: richard-veenstra | 08 januari 2020 06:04

Sidecar in actie onder macOS Catalina
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Nog meer opties

Helemaal onderaan vind je nog een paar opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben. Zet een vinkje voor Junk items om bestanden te verwijderen die zijn aangemaakt als je per ongeluk eens een malware- of onzin-applicatie als MacKeeper, ClickAgent of Savekeep hebt geïnstalleerd. Je kunt ook nog even een vinkje zetten voor Recent geopende bestanden om de lijst met recent geopende bestanden in verschillende applicaties te verwijderen. Deze optie werkt overigens nog niet helemaal goed in Mojave; op ons testsysteem verwijderde het bijvoorbeeld geen recente items in de app Voorvertoning.

Onyx Junk
Tip 06 Deze optie verwijdert onzinnige bestanden van programma’s die je beter niet had kunnen installeren.
Helemaal onderaan vind je nog wat opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben

Tip 07: Scripts en processen

Verder naar het tabblad Hulpprogramma’s. Als eerste kun je de structuur van het bestandssysteem controleren. Klik op Controleren om de test uit te voeren, dit kan een tijdje duren, dus het is niet aan te raden dit te doen als je in tijdnood zit. Het tweede tabblad is Onderhoudscripts, hier kun je instellen hoe vaak OnyX de interne macOS-onderhoudstool launchd moet uitvoeren. Wil je precies weten wat elk account precies op de Mac doet, dan kies je Inschakelen bij Processen. Klik op Weergeven/Verversen om de lijst te verversen. Let op dat dit bestand enorm veel ruimte kan gaan innemen als het elke kleine taak die je op de Mac doet, gaat vastleggen. Kijk bij Applicaties om standaard hulpprogramma’s van macOS te openen die op jouw systeem zijn geïnstalleerd.

Hulpprogramma's
Tip 07 Open een hulpprogramma direct vanuit OnyX.

Tip 08: Onzichtbaar maken

Het derde tabblad heet Bestanden, bij Zichtbaarheid kun je bepaalde mappen of bestanden onzichtbaar maken. Klik op Verberg map en bevestig dat OnyX de Finder mag herstarten. Selecteer nu de map die je wilt verbergen. Je maakt de map weer zichtbaar door voor Toon map te kiezen. Helaas heb je geen overzicht in OnyX welke mappen of bestanden je onzichtbaar hebt gemaakt. De opties Veilig wissen en Prullenmand gebruik je alleen als je een normale harde schijf hebt. Voor ssd’s is dit niet nodig en zelfs schadelijk. De optie overschrijft namelijk sectoren van de schijf met willekeurige bytes zodat verwijderde bestanden niet teruggezet of hersteld kunnen worden. Dit principe werkt alleen bij een hd, een ssd functioneert anders.

Onyx veilig wissen
Tip 08 Gebruik deze optie niet als je een ssd hebt, je kunt de levensduur aardig verkorten met de actie.

Tip 09: Schermafbeeldingen

Bij Parameters kun je nog een paar slimme zaken wijzigingen op het systeem. Onder Algemeen vind je bijvoorbeeld de optie om schermafbeeldingen op een andere locatie dan je bureaublad op te slaan. Een handige optie als je niet wilt dat je bureaublad vol komt te staan met afbeeldingen. Klik op Kies achter Map om een locatie aan te geven en geef achter Naam een naam aan die afbeeldingen moeten krijgen. Je kunt de extensie van schermafbeeldingen wijzigen en kiezen of je de schaduw die aan de schermafbeeldingen standaard wordt toegevoegd, wilt uitzetten door het vinkje voor Vensterschaduw in schermafbeelding weg te halen.

Onyx algemeen
Tip 09 Sla je schermafbeeldingen op in een andere map.
Een handige optie die ervoor zorgt dat je bureaublad niet vol komt te staan met afbeeldingen

Tip 10: Finder en Dock

Het tabblad Finder verenigt een paar opties die je allemaal via de Terminal kunt doen, maar met OnyX een stuk makkelijker zijn. Zet bijvoorbeeld een vinkje voor Verborgen bestanden en mappen weergeven of kies voor Locatie in titel van venster weergeven. Eén tabblad verderop kun je opties voor het Dock aanpassen. Hier kies je bijvoorbeeld aan welke kant de Dock zich moet bevinden. Een handige optie is Alleen geopende applicaties weergeven. Zo word je niet afgeleid door al je geïnstalleerde applicaties maar zie je alleen de programma’s die je hebt geopend. Bij het tabblad Safari kun je kiezen hoe lang de browser bezochte websites in de geschiedenis moet bewaren. Kies achter Maximaal aantal dagen in geschiedenis bijvoorbeeld voor 1 als de browser elke dag je geschiedenis mag wissen.

Onyx finder
Tip 10 Maak verborgen bestanden zichtbaar met OnyX.

Tip 11: Opstart-opties

Onder Inloggen kun je een tekst toevoegen die iedereen ziet als de Mac wordt geopend. Handig als je je Mac eens ergens laat liggen. Zet een vinkje voor Toon een bericht in het inlogvenster en geef eronder bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres aan. Iemand die jouw Mac opent, kan uiteraard niet inloggen zonder wachtwoord, maar ziet wel deze boodschap. Wil je geen opstartgeluid horen, kies dan voor Schakel uit achter Opstartgeluid. Bij Applicaties kun je nog een paar andere zaken voor diverse applicaties instellen, zo is het mogelijk om de grafische effecten bij het openen van Launchpad uit te schakelen en kun je de Movie Inspector bij Quicktime Player 7 automatisch laten zien als je een videobestand opent.

Onyx applicaties
Tip 11 Zet de grafische opties van Launchpad uit.

0 Reactie(s) op: Zo hou je je Mac snel met OnyX

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.