Zo kom je in het BIOS terecht op je Windows 10-computer

Door: redactie-computertotaal | 30 mei 2022 13:08

How To

Tegenwoordig starten Windows-computers zo snel op, dat je geen tijd hebt om in het BIOS te komen. Gelukkig zijn er andere manieren waarop je de systeeminstellingen van je pc of laptop kunt configureren.

Het BIOS (Basic Input/Output System) is een menu van je computer waarin je systeeminstellingen kunt configureren van je laptop of pc. Denk bijvoorbeeld aan de systeemtijd of de opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, et cetera). Per fabrikant verschilt hoe je in dit menu komt. Voordat Windows 10 start moet je op een toets drukken, vaak is dat Del, F8 of F12.

Computers zijn door de jaren heen veel sneller geworden, en de tijd is voorbij dat je bij wijze van spreken even lekker kon gaan douchen voordat Windows was opgestart. Traditioneel moest je tijdens het opstarten van je computer (voordat Windows geladen werd) een bepaalde toets indrukken om in het BIOS terecht te komen. Het opstarten gaat tegenwoordig zelfs zo snel dat het niet altijd is mogelijk om de toets op tijd in te drukken.

Waarschijnlijk heb je weinig zin om je computer eindeloos opnieuw op te starten in de hoop dat je volgende keer misschien net snel genoeg zult zijn. Gelukkig kun je vanuit Windows 10 je computer zo instellen dat hij meteen automatisch naar het BIOS opstart.

Het BIOS

In het BIOS van je computer kun je een heleboel instellingen van je computer aanpassen die je vanuit het besturingssysteem niet kunt benaderen. Het BIOS is namelijk software die in het moederbord van je computer is ingebouwd, en het regelt allerlei dingen die gebeuren voordat Windows geladen wordt, zoals de opstartvolgorde van je harde schijven en andere opslagmedia, beveiligingsopties die voorafgaan aan het laden van het besturingssysteem, enzovoorts.

Juist omdat het hier om pre-boot software gaat, kun je het BIOS niet direct vanuit Windows laden. Wat je wel kunt doen, is in Windows 10 een instelling aanpassen waardoor je computer direct naar het BIOS zal opstarten.

Naar het BIOS opstarten vanuit Windows 10

Klik op de startknop en kies Instellingen. Ga naar Bijwerken en beveiliging en klik in het linkerpaneel op Systeemherstel. Klik onder Geavanceerde optstartopties op Nu opnieuw opstarten. Vervolgens wordt je computer opnieuw opgestart en krijg je het opstartmenu van Windows 10 te zien.

Ga in dit menu naar Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware. Klik op Opnieuw opstarten om je computer opnieuw op te starten en direct naar het BIOS te gaan.

Ben je op zoek naar wat meer wegwijs in het BIOS, dan kun je dit artikel er eens op naslaan. Daarin leggen we enkele typische opstartproblemen onder de loep met bijhorende oplossingen.  

BIOS updaten

Met het programma Speccy kun je controleren welke versie van het BIOS je hebt draaien op je computer. Vaak loont het om je BIOS bij te werken naar de meest recente versie, als dat nog niet het geval is. Soms worden hiermee problemen opgelost. Bedenk wel dat de risico's hiervan erg hoog zijn: als er iets verkeerd gaat dan kan dit betekenen dat je computer helemaal niet meer opstart. Zoek op de site van de fabrikant naar de manier van installeren en lees de installatieprocedure van de nieuwe BIOS-versie zeer goed door en voer deze secuur uit. 

Windows 11 lijkt misschien veel op Windows 10 maar onder de motorkap zijn er veel veranderingen. In deze cursus Aan de slag met Windows 11 van Tech Academy leer jij deze versie van Windows tot in de haarvaten kennen!

6 Reactie(s) op: Zo kom je in het BIOS terecht op je Windows 10-computer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 augustus 2018 14:52 Sammei
  Bij: Problemen oplossen > Geavanceerde opties komt de optie:" Instellingen voor UEFI_firmware" bij mijn laptop niet voor.
  De voorkomende opties zijn:
  - Systeemherstel
  - Teruggaan naar de vorige versie
  - Herstellen met een installatiekopie
  - Opstartherstel
  - Opdrachtprompt
  - Opstartinstellingen
  Bij geen van deze opties de mogelijkheid om in de Bios te komen.
  Kan iemand mij verder helpen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2018 23:00 SWOH
  @Beste Sammei,

  Ik heb een asus laptop en liep tegen het zelfde probleem aan.
  Uiteindelijk een oplossing gevonden, misschien werkt het voor jou ook.
  Zie website https://www.asus.com/nl/support/faq/1013015/#
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2019 16:46 jan-66
  Onzin, bij Windows 10 gewoon kiezen voor Opnieuw opstarten met de shift toets ingedrukt.
  Klaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 november 2019 06:02 ardsur
  @jan-66 bedankt voor de makkelijke manier in het opstart menu te komen.
  Dit werkt in Linux ook, tijdens het opstarten de Shift knop ingedrukt houden en dan kom je in het opstart menu.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 december 2019 09:54 blablablablaap
  Misschien nog een optie, computer afsluiten. Opnieuw opstarten zodra winlogo, uitknop ingedrukt houden tot lampjes uit, nogmaals,tot Windows een menu toont.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 april 2021 18:19 rveijkwwnl
  wat zijn jullie toch DUMMIES op dit gebied zeg, ook C!T is tegenwoordig een ramp op dit gebied wat UEFI SECURE BOOT betreftm want O wat een stelletje klunzen zijn het intussen geworden.

  voor de juiste beschrijving omtrent dit probleem & oplossing zie
  https://www.ct.nl/achtergrond/uefi-bios-instellen-secure-boot/

  voor beheer zie
  https://www.easyuefi.com/index-us.html?AVGAFFILIATE=11859&__c=1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.