Zo krijg je inzicht in je dataverbruik

Door: Stefanie Katzenbauer | 25 augustus 2019 13:58

dataverbruik
How To

Ongeacht dat de limietloze databundels steeds populairder worden, maakt lang niet iedereen hier gebruik van. En dan kan het nog wel eens voorkomen dat je door je bundel heen bent en niet langer bereikbaar bent via Whatsapp of Facetime. Dan moet je extra data bijkopen of een smartphone pauze inlassen. Met deze tips behoud je zicht op je dataverbruik.

Inzicht in dataverbruik bij Android

Vanzelfsprekend heeft je smartphone zelf een optie om jou inzicht in je dataverbruik te geven. Hier kun je ook een limiet instellen waardoor je een waarschuwing krijgt als je steeds dichter bij dit limiet in de buurt komt. Om deze instelling op een Android toestel te openen, ga je naar instellingen kies dan voor netwerk en internet of gegevensgebruik en selecteer vervolgens datagebruik. Hier zie je een overzicht van hoeveel data je gebruikt hebt en kun je het limiet instellen. Overigens kun je hier ook zien welke app de meeste data opslokt. Is dat bijvoorbeeld Instagram omdat je de hele dag scrollt? Of stuur je graag video’s via Whatsapp? Als je weet welke app de meeste data gebruikt, kun je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld alleen Spotify te luisteren wanneer je op de wifi zit.

Dataverbruik

Inzicht in dataverbruik bij iOS

Ook bij een Apple telefoon is het mogelijk om in het systeem zelf te zien hoeveel data je verbruikt hebt en door welke apps dit komt. Ga hiervoor naar instellingen en kies voor mobiel netwerk. Als je naar beneden scrollt kom je mobiele data tegen. Hier krijg je inzicht in je dataverbruik.

Dataverbruik van apps aanpassen

Als je eenmaal de boosdoener hebt gevonden die ervoor zorgt dat jij nog voor het eind van de maand door je databundel heen zit, kun je in deze app zelf vaak kiezen voor een databesparende modus. Dit kan voor apps zoals Facebook of Instagram. Om te zien of de app naar keuze een databesparende modus heeft, ga je in de app zelf naar instellingen en gaat daar op zoek naar mobiel dataverbruik. Bij Instagram vind je dit bijvoorbeeld onder de account optie. Deze optie zorgt er bijvoorbeeld voor dat foto’s met een hoge resolutie alleen geladen worden als er verbinding is met een wifi-netwerk en bij Facebook worden dan bijvoorbeeld niet langer video’s automatisch afgespeeld.

Dataverbruik

Automatische updates uitschakelen

Ook het updaten van alle apps die op je telefoon staan kan je data opslurpen als je niet op de wifi zit. Binnen de Play Store kun je zien hoeveel data een update jou gekost heeft. Ga hiervoor naar Mijn apps en games en kijk vervolgens onder Recent bijgewerkt. Hier zie je alle apps die onlangs een update hebben gehad. Onder Meer informatie zie je hoeveel data deze update gekost heeft. Zet daarom de functie van automatische updates uit om data te besparen. Als je een Android smartphone hebt, ga je hiervoor naar de Play Store. In de Play Store ga je hiervoor naar Instellingen en open je de opties Apps automatisch updaten. Nu krijg je de keuze uit drie opties. Om data te besparen kun je het beste kiezen voor de optie alleen via wifi. Op je iPhone of iPad ga je hiervoor naar instellingen en kies je daarna voor iTunes store en App Store. Schuif de slider van updates naar rechts en de slider van gebruik mobiele data naar links.

dataverbruik

0 Reactie(s) op: Zo krijg je inzicht in je dataverbruik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.