Zo krijg je minder advertenties in Gmail

Door: Martin Gijzemijter | 02 mei 2014 14:15

How To

Advertenties zijn soms een noodzakelijk kwaad, zeker wanneer je een gratis dienst gebruikt als Gmail. Echter, dat je advertenties hebt te accepteren, wil niet zeggen dat de aanbieder een vrijbrief heeft om alles te doen. Hoe beperk je het aantal advertenties dan?

Nieuw TOS

Onlangs heeft Gmail z'n nieuwe TOS (Terms of Service) gepresenteerd. In deze voorwaarden geeft het bedrijf (eindelijk) toe dat het de inhoud van je activiteiten binnen Google diensten (zoals dus je mail) scant, om aan de hand daarvan gerichtere advertenties te kunnen uitserveren.

Dat betekent niet dat Google-medewerkers je mail zitten te lezen, er wordt slechts gescand op trefwoorden, maar dan nog kunnen we ons goed voorstellen dat je het niet prettig vindt dat je advertenties krijgt te zien op basis van de onderwerpen waar je over mailt. Gelukkig biedt Google een optie om dit uit te schakelen.

De nieuwe voorwaarden van Google laten je weten dat je mail gescand wordt.

Minder persoonlijke advertenties

Uiteraard is Google verplicht om je de mogelijkheid te bieden gerichte advertenties uit te schakelen, maar het bedrijf maakt het je niet makkelijk. De instelling bevindt zich niet eens in Gmail zelf, je wordt naar een andere pagina geleid.

Klik in Gmail op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Instellingen. In het tabblad Algemeen blader je naar beneden en klik je op Je kunt je voorkeuren hier bekijken en wijzigen bij het kopje Belangrijkheidssignalen voor advertenties.

Maar de advertenties op basis daarvan kun je eenvoudig uitschakelen.

Op de pagina die verschijnt kun je van alles aanpassen, zoals je interesses, je leeftijd en zelfs je geslacht. De meest interessante optie vind je echter helemaal onderin. Wanneer je klikt op Opt out of interest-based ads on Google, zal de inhoud van je mailbox voortaan niet meer gebruikt worden om gerichte advertenties aan je uit te serveren.

2 Reactie(s) op: Zo krijg je minder advertenties in Gmail

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 mei 2014 09:22 Anoniem
  Installeer Ad Block Plus en ontvang geheel geen advertenties meer op het web!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2015 09:28 Anoniem
  Werkt niet, krijg nog steeds advertenties, ook in die bovenbalk. De gewone kan ik er automatisch uit filteren. Die in de bovenbalk niet. En dat wil ik, maar hoe stop ik die ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.