Automatische Windows 10 updates uitschakelen

Door: redactie-computertotaal | 19 maart 2021 13:16

How To

Automatische updates zijn handig als je je Windows-pc altijd up-to-date wilt houden. Maar er kunnen momenten zijn dat je dit liever niet wilt, bijvoorbeeld omdat je eerst wilt wachten totdat alle kinderziektes van een update zijn verholpen. Zo kun je de automatische Windows 10 updates uitschakelen.

Hoe schakel ik automatische updates uit op Windows 10?

 • Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit.msc en klik op het zoekresultaat. Er wordt dan een nieuw venster geopend met de naam Groepsbeleidsobjecteditor.
 • Navigeer naar Computerconfiguratie
 • Beheersjalonen
 • Windows-onderdelen
 • Windows Update
 • Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren. Er verschijnt een nieuw venster. Klik aan de linkerkant op Ingeschakeld en kies onder Opties de instelling die het beste bij jouw wensen past.

Automatische updates zijn handig, maar soms sluipt er een foutje in een nieuwe update, waardoor je computer of Windows Update vast kan komen te zitten. Daarom kijken sommige mensen liever even de kat uit de boom voordat ze een recente update installeren. Ook komen Windows Updates vaak gewoonweg niet goed uit. Ben je bijvoorbeeld een video aan het renderen, grote bestanden aan het downloaden, druk bezig met een project... Het maakt eigenlijk niet uit wat. Microsoft vindt Windows 10 een service, waardoor het bedrijf zich het recht toe-eigent je pc te updaten op de manier waarop het Microsoft uit komt. Het is echter jouw pc, dus hoe en wanneer Windows 10 updatet. Dat bepaal je zelf.

In oudere versies van Windows kon je automatische updates volledig uitschakelen, waardoor je zelf volledige controle had over het updaten van je besturingssysteem. Hier zitten natuurlijk risico's aan vast, en daarom heeft Microsoft besloten om vanaf Windows 10 mensen niet langer de mogelijkheid te bieden om het besturingssysteem niet te updaten. Er zijn echter een aantal omwegen, zodat je automatische updates toch kunt uitschakelen.

Groepsbeleidsobjecteditor gebruiken

Gebruik je Windows 10 Professional, Enterprise of Education? Dan kun je de lokalegroepsbeleidsobjecteditor gebruiken om automatische updates uit te schakelen.

Ga naar het zoekveld naast de startknop, typ de tekst gpedit.msc en klik op het zoekresultaat. Er wordt dan een nieuw venster geopend met de naam Groepsbeleidsobjecteditor.

Navigeer in het linker paneel naar Computerconfiguratie / Beheersjalonen / Windows-onderdelen / Windows Update. Dubbelklik in het rechter paneel op Automatische updates configureren. Er verschijnt een nieuw venster. Klik aan de linkerkant op Ingeschakeld en kies onder Opties de instelling die het beste bij jouw wensen past.

De instellingen in de Groepsbeleidsobjecteditor.

Doe alsof je internetverbinding een datalimiet heeft

Je kunt in Windows 10 ook doen alsof je internetverbinding een datalimiet heeft. Maar pas op: Dit werkt alleen wanneer je computer een wifi-verbinding heeft. Voor een ethernetverbinding werkt het niet.

Ga naar Instellingen / Netwerk en internet en open het tabblad Wi-Fi. Kies Geavanceerde opties en zet de schakelaar bij Instellen als verbinding met datalimiet op Aan. Windows 10 denkt nu dat je internetverbinding een datalimiet heeft, en zal daarom geen automatische updates downloaden. Je moet wel deze instelling kiezen voor elk wifi-netwerk waarmee je verbinding maakt.

Feature updates uitstellen

Sinds versie 1903 van Windows 10 heeft Microsoft de teugels strakker aangetrokken voor het uitstellen van updates. Met name Windows 10 Pro-gebruikers moeten hiervoor terug de Group Policy Editor in.

Voorlopig geen updates

Door de coronacrisis heeft Microsoft de plannen met betrekking tot het uitrollen van Windows 10-updates overigens wat veranderd. Sinds mei 2020 kwamen er geen nieuwe optionele updates meer uit voor het besturingssysteem en lijkt de focus voor Microsoft nu even te liggen op het aanscherpen van de veiligheid van Windows 10 en natuurlijk op de komst van Windows 11 op 5 oktober dit jaar. Microsoft gaat de gratis upgrade naar Windows 11 gefaseerd uitsturen naar gebruikers die daarvoor in aanmerking komen. Gebruikers kunnen vanaf dan ook handmatig zelf upgraden, of Windows 11 los kopen. Microsoft verwacht dat halverwege 2022 alle in aanmerking komende pc's de upgrade hebben ontvangen.

Wil je meer weten over Windows 11? In dit artikel hebben we alle tips, nieuwtjes en systeemeisen op een rijtje gezet. 

5 Reactie(s) op: Automatische Windows 10 updates uitschakelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juni 2017 02:56 Frankster69
  Bij het onderdeel Windows Update in de policy editor zit (Win10 v 1607) een submap: 'Windows updates uitstellen'. Hierin zitten eveneens twee tools om updates te kunnen uitstellen.

  Functie-updates kunnen tot 180 dagen worden uitgesteld, Kwaliteits-updates tot 30 dagen.

  Heb momenteel (29 juni 2017) een waarschuwing van Comodo gehad dat een nieuwe Windows update (KB4022716) incompatibel is met Comodo producten. Zij werken aan een hotfix, maar er wordt sterk geadviseerd deze update niet te installeren voor de hotfix klaar is. In het ergste geval kun je niet meer inloggen en moet je Comodo via Safe Mode de-installeren.

  Om dit te voorkomen heb ik nu alle uitstelmogelijkheden ingeschakeld.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2019 17:10 Kasander1
  Dank je voor de bruikbare info!
  Eigenlijk zou dat uitstellen standaard ingesteld moeten staan. Zowel bij Windows als bij Apple. Want om nou te zeggen dat er uitgebreid getest wordt bij die bedrijven …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 november 2019 12:07 lang48
  Werkt niet bij mijn Windows 10, het kan gpedit.msc niet vinden. Ik heb de tip van Pascal ter Heege gebruikt:
  Handmatig updaten

  Druk op de sneltoetsen [WIN] + [R];
  Tik het commando services.msc in;
  Druk op de knop [OK];
  Selecteer de service [Windows Update];
  Kies voor [Eigenschappen] via de rechter muis knop;
  Druk op de knop [Stoppen] wanneer de service nog loopt;
  Selecteer [Uitgeschakeld] bij Opstarttype;
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 oktober 2020 22:20 rveijkwwnl
  zucht, informatie uit oktober 2017 (W10Pro 1607) plaatsen terwijl we anno oktober 2020 (W10Pro 2004) inmiddels leven - en zo totaal verouderde informatie leveren.

  SCHAAM JULLIE - te stompzinnig voor woorden

  ook een Comodo gebruiker
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2020 12:30 Patrick12
  Ik erger mij steeds meer en meer aan Windows 10 en ben soms verbaasd over het feit dat zij steeds meer de controle over je PC/Laptop willen overnemen. Bvb als ik een vroeger SD-kaartje insteek van Windows 7 floept mijn scherm telkens uit en mag ik terug beginnen zelfs na controle van deze SD.
  Ik blijf erbij dat Windows XP the best of the best whas, ze hadden enkel moeten blijven investeren in updates en geen rommel als Windows 10 maken. Punt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.