Zo maakt je smartphone je leven beter

© PXimport

Zo maakt je smartphone je leven beter

Geplaatst: 15 oktober 2017 - 04:25

Aangepast: 24 november 2022 - 12:45

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Er wordt regelmatig gemopperd over de smartphone. Dit apparaatje zou ons minder sociaal maken, ons verslaafd maken aan spelletjes en social media en daarmee meer kapot maken dan dat het toevoegt aan ons leven. Het is absoluut waar dat overmatig gebruik van de smartphone een negatief effect kan hebben, maar bij juist gebruik kan het apparaatje ook een ware aanvulling zijn op je leven. Zo maakt je smartphone je leven beter!

Tip 01: Spraakbesturing

We trappen uiteraard af met de ultieme definitie van de personal assistant (PA) in je smartphone, namelijk de spraakassistent. Een paar jaar geleden was het nog ondenkbaar dat we massaal tegen onze smartphone zouden praten, maar inmiddels kijken we daar allang niet meer van op. Of je nu gebruik maakt van Siri op je iPhone, Cortana op je Windows Mobile-device of Bixby op je Galaxy S8, het is verdraaid handig om een assistent in je broekzak te hebben die dingen voor je op kan zoeken, kan zeggen hoe het liedje heet waar je naar luistert, berichten voor je kan versturen enzovoort. We nemen dit onderdeel graag op in deze lijst, omdat heel veel gebruikers nog steeds niet weten hoe uitgebreid de mogelijkheden van deze assistenten zijn. We raden je aan om daar eens flink in te duiken, alleen dát al kan je heel veel tijd schelen en daar hoef je niet eens iets voor te installeren.

Tip 02: Goede gewoontes

Ze zeggen dat je iets 21 dagen moet herhalen voordat het een gewoonte wordt. Nu willen we dat best geloven, maar hoe houd je iets 21 dagen vol wanneer het nog geen gewoonte is? Het antwoord is eenvoudig: met een app als Habitica. Habitica is een app die het proces van gamification toepast: maak ergens een spelletje van en het wordt leuker om te doen. Je vult in de app de goede gewoontes in die je wilt aanleren en de slechte gewoontes die je wilt afleren. Wanneer je je aan je goede gewoontes houdt, is dat van invloed op je score (het volhouden van een slechte gewoonte ook). Goede gewoonten maken je avatar mooier (mooiere kledingstukken, sieraden, een kroon), slechte gewoonten kleden je letterlijk uit. Het is fijn om op deze manier een digitale stok achter de deur te hebben. Natuurlijk kun je de app foppen door te zeggen dat je iets doet dat je niet hebt gedaan. Maar laten we eerlijk zijn, waarom zou je er dan aan beginnen?

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Vraag je nooit meer af: ‘wat eten we vanavond?’

-

Tip 03: Maaltijdplanner

Het is één van die irritante vragen des levens: ‘wat eten we vanavond?’ Er komt immers zo veel bij kijken: bedenken, boodschappenlijstje maken, boodschappen doen en dan natuurlijk nog koken. Gelukkig zijn er ook op dit gebied apps die je het werk uit handen kunnen nemen en die je, als een echte PA, gewoon vertellen wat je vandaag eet. De beste app die we op dit vlak hebben gevonden heet Mealime (iOS, Android). Je geeft aan wat voor soort eter je bent (klassiek, vegetariër, flexitariër) en welke ingrediënten je wel en niet lust. Vervolgens genereert Mealime een weekmenu voor je, inclusief boodschappenlijstje. Helaas is de app wel Engelstalig en zul je hier dus geen boerenkool met worst vinden, maar als je je daar overheen kunt zetten, hoef je nooit meer over eten na te denken.

Tip 04: Koelkast

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Ervoor zorgen dat er boodschappen in de koelkast terechtkomen is één ding, maar voorkomen dat die producten bederven voordat je ze hebt gebruikt is een compleet andere uitdaging. Zou het niet fijn zijn als je een persoonlijke assistent had die aangaf dat je vandaag gehakt moet eten omdat het anders over datum raakt? Oké, liever hadden we nog een assistent die het gerecht dan ook meteen klaarmaakte, maar dat kan je smartphone niet voor je doen. Je laten weten welk product over de datum dreigt te gaan kan wél, met behulp van de gratis app Refrigerated (iOS, 1,09 euro). Je voert simpelweg in wat je in de koelkast legt, inclusief de houdbaarheidsdatum. De app houdt je op de hoogte wanneer een product op het punt staat over de datum te gaan en biedt daarnaast een helder overzicht van de inhoud van je koelkast en vriezer. Moet je hem natuurlijk wel trouw bijhouden.

Tip 05: Wasgoed

Hypermoderne wasmachines hebben een wifi-verbinding en een gekoppelde app die je precies vertelt wanneer de was klaar is (alsof dat verschrikkelijke piepje dat niet al deed). Schokkend nuttig vinden we dat niet, een timer op je smartphone is net zo makkelijk gezet. Waar we meer moeite mee hebben zijn die talloze symbolen op ons wasgoed. Wat moet nu precies hoe gewassen worden? De app Laundry Tags (iOS) helpt je hier vanaf nu bij. Niet alleen laat de app je zien welk symbool precies voor wat voor wasprogramma staat, je kunt vervolgens ook foto’s van kledingstukken maken en zo’n tag daaraan toevoegen, zodat je niet elke keer opnieuw hoeft uit te zoeken hoe je maatpak/kerstjurk nu precies gewassen moet worden.

Pas op dat niet al je tijd weglekt via je smartphone

-

Tip 06: Tijd

Als je zo veel handige apps en functies op je smartphone hebt, is de kans dat je afgeleid raakt door andere zaken op dat toestel natuurlijk aanzienlijk. Dat is zonde, want je kunt op die manier heel wat tijd verspillen zonder het in de gaten te hebben. Om je daar meer inzicht in te geven is er de app Moment (iOS). Deze app houdt nauwkeurig bij hoeveel tijd je eigenlijk doorbrengt op je smartphone en hoe vaak je deze hebt opgepakt. Dat alleen is al confronterend, maar als je iets aan dat gedrag wilt doen schakel je voor 4,49 euro de Pro-versie in. Hiermee kun je jezelf doelen stellen om je smartphone-gedrag te veranderen. Deze functie heet Phone Bootcamp en duurt 14 dagen en geeft je, wat ons betreft, het gevoel dat je weer thuis woont bij je ouders (wat natuurlijk wel effectief is).

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Tip 07: Slaap

Je ouders zeiden het vroeger vast al: een goede nachtrust is de basis van je functioneren. Ironisch genoeg is het apparaat dat onze nachtrust tegenwoordig vaak verstoort – de smartphone – ook het apparaat dat daarbij uitkomst kan bieden. De app Sleep Cycle (iOS, Android) brengt je slaapritme in kaart (op basis van onder andere geluiden) en weet zo precies wanneer het ideale moment is om te ontwaken. Daar stelt het je alarm op af, zodat je – binnen de tijd die je aangeeft –alleen gewekt wordt op het moment dat je licht slaapt. Ook houdt de app bij of, wanneer én hoelang je snurkt. Die informatie is nuttig als blijkt dat je altijd moe wakker wordt. Je kunt de app ook koppelen aan je Philips Hue-verlichting, zodat je ontwaakt met licht. Het enige dat de app niet kan is je ‘s avonds lekker instoppen.

Tip 08: Medicijnen

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid heeft aangetoond dat meer dan een derde van alle mensen die medicijnen moeten innemen, dat met regelmaat vergeet. Je kunt natuurlijk het alarm van je smartphone als herinnering gebruiken, maar in veel gevallen is dat niet genoeg. De app Herinneringen voor Medicijnen (iOS) is hiervoor wél je ideale assistent. Je vult in wat voor medicijnen je wanneer moet innemen, hoeveel, en hoeveel je op dat moment nog op voorraad hebt. De app helpt je nu herinneren wat je wanneer moet innemen en houdt ook direct bij hoeveel medicijnen er daarna nog over zijn, en trekt op tijd aan de bel zodat je nieuwe medicijnen kunt aanvragen. Deze app is wat ons betreft onmisbaar voor iedereen die op dagelijkse basis medicijnen gebruikt.

Tip 09: Water

We weten het allemaal: we moeten zo’n twee liter water per dag drinken om gezond te blijven. Het weten en het doen zijn echter twee verschillende zaken. Er zijn tal van apps die je herinneren aan het drinken van water, maar ook die helpen lang niet altijd (we zijn druk met andere dingen en vegen de reminder weg). Plant Nanny (iOS, Android) pakt het anders aan en voegt gamification toe. Het concept is simpel: geef je plant water wanneer hij daarom vraagt, anders gaat hij dood. De regel is daarbij natuurlijk wel dat je alleen water mag geven als je jezelf ook water geeft. Het klinkt kinderachtig, maar het werkt fantastisch. Wie zegt dat een personal assistant niet vermakelijk mag zijn?

Waarom zelf zoeken als je smartphone dat voor je kan doen?

-

Tip 10: Zoeken

Je autosleutels ben je áltijd kwijt op het moment dat je ze heel hard nodig hebt. Het liefst heb je dan niet alleen een personal assistant die je helpt met zoeken, maar bij voorkeur ook eentje die gewoon weet waar die dingen liggen. Technologie is je vriend in dit geval. Door je sleutels aan een sleutelhanger te hangen met bluetooth-functionaliteit, zoals die van TrackR, kun je met behulp van de bijbehorende app (Android, iOS) niet alleen je sleutels binnen recordtijd weer terugvinden, je kunt ook een alarm af laten gaan als je te ver bij je sleutels (of elk willekeurig ander object) uit de buurt raakt. Dat voorkomt heel wat stressvolle situaties, al kost het je eerst wel een klein aankoopbedrag voor de TrackR’s (zo’n 30 euro).

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Tip 11: Nú even niet

Als je een persoonlijke assistent had die de hele dag met je meeliep, dan zou je alles waar je even geen tijd voor had op zijn/haar bordje leggen, en dingen pas lezen/consumeren wanneer het jou uitkwam. Zo’n digitale assistent bestaat al een flinke tijd, en heet Pocket (iOS, Android). Wanneer je op internet een interessant artikel of een leuke video vindt, maar waar je even geen tijd voor hebt, dan sla je het op in Pocket. Je kunt die content dan later bekijken, zelfs als je niet verbonden bent met internet. En om het assistent-gehalte nog even wat te vergroten: je kunt artikelen ook laten oplezen zodat je zelf het leeswerk niet hoeft te verrichten.

Tip 12: To-do

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

‘Je moet dit document nog even tekenen en vergeet straks geen e-mail te sturen aan …’ Zo zou onze werkdag eruit zien als we iemand in dienst hadden die dat soort dingen voor ons regelde. Met je smartphone is die situatie vrij eenvoudig te simuleren, met behulp van de app Todoist (iOS, Android). In de app typ je heel kort in wat je moet doen (bijvoorbeeld: document tekenen, morgen 9 uur), waarna Todoist de taak toevoegt en er de juiste datum, tijd en een reminder aan hangt. Dit maakt het invoerwerk minimaal, terwijl je er wel heel veel voor terugkrijgt. Handig is dat Todoist je niet alleen laat zien wat je vandaag moet doen, maar bijvoorbeeld ook binnen nu en zeven dagen.

Tip 13: Wachtwoorden

‘Hey moppie, wat is de pincode van KPN ook alweer?’ We hebben tegenwoordig overal een wachtwoord of pincode voor, het zijn er inmiddels te veel om allemaal in het brein van je partner op te slaan. Tenzij die partner digitaal is natuurlijk. LastPass is een handige app die alle wachtwoorden voor je opslaat; of dit nu op je pc is, op je tablet of op je smartphone. Die wachtwoorden worden opgeslagen in een grote virtuele kluis en worden beschermd met een Master Password: het énige wachtwoord dat je vanaf nu nog zult moeten onthouden. Op je pc of Mac kan LastPass de wachtwoorden automatisch invullen als het inlogscherm verdwijnt, op je smartphone moet je daarvoor de app openen. Het gebruik van de app is volledig gratis en zodra je gewend bent aan het feit dat al je wachtwoorden opgeslagen zijn bij een externe partij, geeft LastPass als ideale wachtwoord assistent je zeeën van geestelijke rust.

Gezonder leven, óók daar kan je smartphone je bij helpen

-

Tip 14: Fitness

De meesten van ons zijn niet welvarend genoeg om een personal trainer in te huren en gelukkig is dat vaak ook helemaal niet nodig. We hebben doorgaans iemand nodig die ons eraan herinnert dat bepaalde zaken niet goed voor ons zijn en dat we wat meer moeten bewegen. MyFitnessPal is de ideale combinatie tussen een fitness-app en een dieet-app. Deze app helpt je om calorieën te tellen én je beweging bij te houden, met nuttige tips en peptalks wanneer dat nodig is. Het fijne van deze app is dat je je voedingsmiddelen gewoon in kunt scannen met de streepjescode, zodat je het zelf allemaal niet in hoeft te voeren. Immers, het doel van een persoonlijke assistent is dat we zelf zo min mogelijk hoeven te doen toch? Dat is dan ook de kracht van deze app: het voelt niet als werk en voegt daadwerkelijk iets toe aan je leven, namelijk een digitale stok achter de deur. De app is gratis, maar voor de meer geavanceerde functies zul je een abonnement moeten nemen.

Zo maakt je smartphone je leven beter-15082296

© CIDimport

Tip 15: IFTTT

Van alle apps die we in dit artikel hebben genoemd, is dit zonder twijfel de meest omvangrijke. IFTTT staat voor If This … Then That, en de app biedt je toegang tot een dienst die vrijwel alles dat je kunt bedenken aan elkaar kan koppelen. Wil je dat de muziek op je Sonos begint te spelen op het moment dat je het huis binnenkomt? Met IFFFT (iOS, Android) kun je de functionaliteit van de Sonos koppelen aan de locatiebepaling op je smartphone. Wil je dat er een bericht ‘Goedemorgen’ op Facebook wordt geplaatst zodra de lampen in je huis inschakelen (misschien wel wat irritant voor je volgers!)? Ook dat kan IFTTT voor je doen. Zolang je er een ALS-DAN-theorie aan kunt verbinden en de apparaten die je wilt aansturen slimme apparaten zijn (verbonden met internet), is de kans groot dat je het proces kunt automatiseren. En de eigenschap van de beste PA is natuurlijk dat je hem één keer vertelt wat hij moet doen en er daarna zelf niet meer aan hoeft te denken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000