Zo reset je je Android smartphone

Door: Wesley Akkerman | 17 augustus 2019 10:16

Asus Zenfone 5, smartphone, android
How To

Stel: je hebt een oude Android-telefoon en je wil hem aan iemand verkopen of geven. Zorg er dan voor dat alle data van het apparaat verwijderd is. In dit artikel leggen we uit hoe je je smartphone reset. Houd er rekening mee dat bepaalde termen op toestellen van Samsung, Huawei en andere fabrikanten kunnen afwijken, maar over het algemeen vind je dezelfde opties op elke Android-smartphone.

Voordat we beginnen met uitleggen hoe je precies je Android-telefoon reset, is het verstandig om je te wijzen op het feit dat er geen weg terug is na een reset. Zorg er dus voor dat alle data – wat voor data je ook wil behouden – ergens staat opgeslagen. Dat kun je bijvoorbeeld doen op een Google-account met toegang tot de cloud of een micro-sd-kaart voor je mediabestanden. Wil je je telefoonnummers en contactpersonen liever niet op een externe server in de Verenigde Staten hebben staan, dan kun je er ook altijd voor kiezen die op te slaan op de simkaart, zodat je ze offline kunt overzetten. Wat je ook doet, bedenkt goed van te voren wat je waar opslaat, zodat je de gegevens achteraf ook gemakkelijk kunt terughalen wanneer dat nodig is.

Android telefoon resetten

Android resetten

De volgende stappen hebben we doorlopen op een OnePlus-smartphone met nagenoeg onbewerkte Android-software, maar in principe komen de functies en termen overeen op alle Android-telefoons. Ga naar Instellingen en scrol naar beneden voor de optie Systeem. Daar staan de opties voor het resetten. In sommige gevallen bieden Android-telefoons bovenaan de instellingenpagina een zoekbalk aan, waar je kunt zoeken op ‘reset’. Dan komen de optie ook in beeld. Wanneer je de optie selecteert, kies dan de laatste functie genaamd Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen terugzetten). Je wist dan alle systeemgegevens en kunt er tevens voor kiezen de interne opslag te wissen.

Druk nu op de knop Telefoon resetten. Als je een pincode of vingerafdruk hebt ingesteld als beveiligingsmethode, dan moet je die gebruiken om je keuze te bevestigen. Vervolgens krijg je nog één keer de kans je keuze terug te draaien. Doe je dat niet, dan bevestig je meteen dat je de data wil verwijderen. Het proces neemt vervolgens nog geen vijf minuten in beslag, waarna je telefoon opnieuw opstart. Soms kan het zijn dat je, ter beveiliging, nog even in moet loggen met een specifiek account (bijvoorbeeld wanneer je toestellen van Samsung probeert te resetten).

Telefoon vooraf versleutelen

Hoewel de meeste Android-telefoons standaard versleuteld zijn, kan het geen kwaad om even onder Instellingen / Beveiliging en schermvergrendeling / Versleuteling en gegevens te checken of je telefoon versleuteld is. Is dat het geval, dan weet je zeker dat al je data onherstelbaar verwijderd wordt.

1 Reactie(s) op: Zo reset je je Android smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 17 augustus 2019 12:08 Kasander1
    Check ook een eventuele tweede locatie voor opslag. Een reset "vergeet" die wel eens weet ik door diverse resets van smartphones. Daar staan soms behoorlijk persoonlijke gegevens!!

    Het beste is voor een reset alle gegevens eerst handmatig te verwijderen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.