Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

© PXimport

Zo speel je VR-spellen op je Android-smartphone

Geplaatst: 27 maart 2017 - 09:19

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Robbert Brus

De meest gehoorde klacht over virtual reality is de prijs van de vr-headsets. Om die reden zijn steeds meer ontwikkelaars aan het zoeken naar een goedkoper alternatief. De meest logische keuze lijkt de smartphone met zijn hoge resolutiescherm en componenten die ook terug te vinden zijn in de moderne vr-bril. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer programma’s verschijnen om van je smartphone een vr-headset te maken.

1 Smartphone als vr-set

RiftCat lijkt met VRidge het voortouw te nemen door een andere aanpak. Waar andere ontwikkelaars het beeld uit het venster streamen naar een app op de smartphone, laat VRidge je pc denken dat je smartphone een virtualreality-headset is. Dat werkt niet alleen een stukje sneller maar het grote voordeel is dat je via deze manier SteamVR- en Oculus Rift-spellen kunt spelen. Het instellen en configureren van de software is geen alledaagse kost, daarom nemen we je stap voor stap mee om van jouw smartphone een virtualreality-headset voor je pc te maken.

Wat heb je voor VRidge nodig

2 VRidge downloaden en proberen

VRidge is niet gratis, de volledige versie kost op het moment van schrijven 15 euro. Je kunt het programma wel gratis uitproberen om te zien of het ook voor jouw configuratie goed werkt. De software zal niet bij iedereen even vlot werken. De proefversie kun je 10 minuten per sessie uitproberen. Download VRidge voor de pc en start de installatie. Als de installatie voltooid is, druk je op Start Using RiftCat. In het volgende venster kun je een account aanmaken. Dit kan met een bestaand socialmedia-account of door op de knop Register te klikken. Na het aanmaken en activeren van het account kun je inloggen in het programma.

Na het aanmaken en activeren van een account kun je inloggen via de applicatie.

© PXimport

3 VRidge op je mobiel

De installatie van de app is niet anders dan bij andere apps, maar voor de volledigheid hebben we de stap toch toegevoegd. VRidge kun je vinden in de Play Store. Als je na het downloaden en installeren de app opent, zie je de naam van je telefoontoestel en kun je verbinding maken via de desktop-app als je verbonden bent met hetzelfde wifi-netwerk of via een usb-kabel. De verbinding tussen je smartphone en je computer kun je maken via usb of wifi. Wifi is de gemakkelijkste manier en je blijft vrij van bungelende kabels aan je smartphone. Het nadeel is dat deze methode gevoeliger is voor vertraging. Het is dus van belang dat de wifi-verbinding snel en sterk genoeg is om de gegevens goed over te dragen.

4 Verbinding maken via wifi

Om via wifi te verbinden, start je het programma op de pc en klik je op het wifi-pictogram. Start vervolgens de app op je smartphone. Het programma op de pc zal automatisch de smartphone detecteren. Klik op Yes om de verbinding tot stand te brengen. Indien er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan eerst of de smartphone verbonden is met hetzelfde netwerk als de pc. Wifi-versterkers kunnen voor problemen zorgen. Indien de verbinding niet goed tot stand komt, probeer je het handmatig. In het programma op je pc kun je achter Awaiting connection at: het lokale ip-adres aflezen. Tik vervolgens in de app op Connect manually, vul het IP-adres in en tik op Connect. Zodra gevraagd wordt of de gevonden telefoon het toestel is, klik je op Yes om te bevestigen.

Kies voor Ethernet om een verbinding via wifi te maken.

© PXimport

5 Verbinding via usb

De verbinding via usb is het meest betrouwbare. Let er wel op dat je smartphone niet automatisch de mobiele internetverbinding deelt met je pc. Je kunt dit voorkomen door tijdens het gebruik mobiele data uit te schakelen of vliegtuigstand in te schakelen. Schakel de applicatie op de pc in zodra de smartphone via usb is verbonden en de app is gestart. Klik op het usb-pictogram en als de software de smartphone ziet, klik je op Yes om te bevestigen. Als er geen verbinding wordt gemaakt, controleer dan of usb-tethering is ingeschakeld. Deze optie kun je snel vinden door op de drie streepjes linksboven in de app te tikken en te kiezen voor usb-tethering.

Klik op Yes als gevraagd wordt of de juiste telefoon gevonden is en stop hem in de VR-headset.

© PXimport

Kwaliteit

6 Spellen RiftCat

Via het programma VRidge zelf kun je een aantal eenvoudige spellen of demo’s downloaden. Veel van de via RiftCat aangeboden software was ook te downloaden tijdens de vroege ontwikkelingsfase van de Oculus Rift. De spellen vind je onder het tabblad Play Games Library. Installeren gaat gemakkelijk via de knop Install. Als een spel is geïnstalleerd, kun je het starten door op Play te drukken.

From Ashes verscheen eerder voor de Oculus Rift DK2, en is nu gratis te vinden in de RiftCat-bibliotheek.

© PXimport

7 Spellen SteamVR

Voor SteamVR-spellen zorg je dat je een Steam-account hebt en dat Steam geïnstalleerd is op je pc. Start Steam en zorg dat VRidge verbinding heeft met je smartphone. Klik op de knop Play SteamVR. De eerste keer dat je dit doet, zal Steam vragen of het de SteamVR-software moet installeren. Controleer of VRidge nog is verbonden met je smartphone en klik vervolgens op het SteamVR-logo rechtsboven in het Steam-venster. Klik vervolgens op de rode tekst Kamerinstellingen starten. Kies voor de optie Alleen Staand, klik op Volgende en zorg dat bij Kalibreer je ruimte de smartphone naar je monitor gericht is als je op Midden Kalibreren drukt. Klik op Volgende en vul bij Lokaliseer de vloer je eigen lengte in. Klik op Volgende en Voltooid om de configuratie af te ronden. Je kunt nu een SteamVR-spel opstarten en spelen.

Stel SteamVR voor staand gebruik in, zodat spellen daarop geconfigureerd worden.

© PXimport

Revive voor nieuwe Rift-spellen

8 Oude spellen Oculus Rift

Naast een eigen bibliotheek met spellen, is het ook mogelijk om oude Oculus Rift-demo’s en spellen te spelen met VRidge. Spellen die met de ontwikkelaarskit 0.8 of later ontwikkeld zijn, kunnen alleen gespeeld kunnen worden via Oculus’ eigen softwaredistributie platform Oculus Home. Veel oude vr-spellen vind je terug op deze website. Op de website kun je naast de knop Oculus Rift op het pijltje drukken om te filteren op Oculus Rift DK2-spellen. Als je een spel hebt gedownload en hebt uitgepakt klik je in VRidge op Play Oculus Rift Games (0.6 – 0.8 SDK) en open je het spel.

Cyber Space was de eerste VR-beleving, die duidelijk maakte dat ook zwaartekracht virtueel gevoeld wordt.

© PXimport

9 VRidge afstellen naar je wensen

Iedereen gebruikt een andere combinatie tussen smartphone-resolutie, headset-lenzen en pc-videokaart. Is het beeld in de vr-headset wazig of dubbel? Duik dan in de extra opties van VRidge. Als een spel gestart is, zie je op het scherm van je smartphone in het midden een tandwiel. Klik erop om de Interpupillary distance (afstand tussen de oogpupillen) en Scale (grootte van het beeld) aan te passen. Als VRidge niet verbonden is, zijn er onder Settings nog wat andere instellingen te vinden. Probeer deze alleen uit als de app niet goed presteert. Via de desktopsoftware kunnen de resolutie en de kwaliteit worden aangepast. Klik rechtsboven op het tandwiel en nogmaals op het kleine tandwiel. Als de verbinding erg traag is, dan kun je proberen de kwaliteit en resolutie omlaag te zetten. Ook is het mogelijk de framerate aan te passen, al is 60 frames per seconden eigenlijk al te weinig voor vr.

VRidge is af te stellen voor elke headset en elk hoofd, zodat je vol gas door de bochten kunt racen in Project CARS.

© PXimport

VRidge op je Gear VR

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000