Zo stel je een gastaccount in op je pc

© PXimport

Zo stel je een gastaccount in op je pc

Geplaatst: 26 januari 2016 - 09:10

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:23

Redactie Computer!Totaal

Laat je weleens een vriend of kennis achter je computer plaatsnemen? Dan ken je vast het gevoel: 'gaat dat wel goed?'. Diegene kan dan namelijk bij je foto's, e-mail en al je bestanden. Lees hoe je dit eenvoudig oplost met een gastaccount.

Stap 1: Mag ik even?

Zodra je 'Ja' antwoordt op de vraag 'Mag ik even mijn mail checken op je computer?' ontstaat er mogelijk een probleem. Iemand neemt plaats achter de pc of laptop en kan 'per ongeluk' zien welke websites je bezoekt, e-mailberichten openen en door je foto's bladeren. Lees ook: 3 essentiële tips voor Windows 10.

Met een kleine inspanning is het mogelijk om zelfs alle wachtwoorden te tonen. Door een kwaadwillende is hiervoor overigens echt geen technische kennis vereist als diegene een van de vele Nirsoft-programma's gebruikt. Dit alles is eenvoudig te voorkomen door een gastaccount van Windows te gebruiken. Dit account is standaard uitgeschakeld, maar eenvoudig te activeren.

Stap 2: Gastaccount

In Windows 10 is het aanmaken van een gastaccount onnodig ingewikkeld gemaakt. In Windows 8 was het immers een fluitje van een cent. Klik op de Startknop en ga naar Instellingen > Accounts. Onder het tabblad Familie en andere gebruikers vind je de optie Iemand anders aan deze pc toevoegen. Een nieuw scherm opent en Microsoft vraagt om je e-mailadres of telefoonnummer, maar dat heb je niet nodig. Klik in plaats daarvan op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. Klik in het volgende scherm op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Verzin een naam voor je gastaccount, laat de wachtwoordvelden leeg en druk op Volgende. Het gastaccount is nu ingesteld.

Media has no description

© PXimport

Het is een beetje omslachtig, maar ook in Windows 10 kun je een gastaccount instellen.

Windows 8-gebruikers activeren het gastaccount via Charms-balk / Zoeken / Gastaccount. In Windows 7 ga je naar Start / Configuratiescherm / Gebruiksaccounts en ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren. Er verschijnt een overzicht van alle aanwezige accounts. In de lijst staat ook Gast met hieronder de melding Gastaccount is uitgeschakeld. Klik op Gast en kies Inschakelen. Herstart de computer.

De gastgebruiker verschijnt in het aanmeldscherm. Klik dit account aan om in te loggen als gast. De gastgebruiker kan geen programma's installeren of instellingen wijzigen, maar wel internetten en daar gaat het meestal om. De gast krijgt geen toegang tot je persoonlijke foto's, muziek en documenten. Neem de proef op de som en probeer via de Windows Verkenner in de map C:\Gebruikers een map van een andere gebruiker te openen.

Stap 3: Windows-toets+L

Vanaf nu kun je vrienden, familie en kennissen veilig achter je computer laten plaatsnemen. De optie om aan te melden als gast wordt bij elke computerstart getoond. Je kunt ook tijdens het computeren overschakelen naar het gastaccount. Gebruik hiervoor de toetscombinatie Windows-toets+L. Klik op voor Andere gebruiker en open het gastaccount.

 

© PXimport

Voorkom 'snuffelaars' in je persoonlijke zaken: activeer het gastaccount van Windows.

Om te voorkomen dat een gastgebruiker zich alsnog kan aanmelden als een andere gebruiker, kun je een wachtwoord instellen voor de andere accounts. In Windows 8 is deze instelling te vinden via de zoekopdracht Aanmeldingsopties. Windows 7-gebruikers gaan naar Start / Configuratiescherm / Gebruiksaccounts en ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Klik hier op Een wachtwoord voor uw account instellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten