Zo stel je je smart-tv optimaal in

© PXimport

Zo stel je je smart-tv optimaal in

Geplaatst: 17 oktober 2017 - 03:18

Aangepast: 14 december 2022 - 14:18

Maikel Dijkhuizen

Er is weinig leuker om nieuw aan te schaffen dan een hypermoderne televisie! Maar wie denkt dat aansluiten zo gepiept is, heeft het mis. Smart-tv’s hebben namelijk nogal wat aansluitingen in huis. Om over het grote aantal menu-instellingen nog maar te zwijgen. Zo stel je je smart-tv optimaal in!

Tip 01: Kies voor hdmi

Nadat je een smart-tv hebt neergezet of opgehangen, sluit je logischerwijs eerst de benodigde kabels aan. Hoewel moderne toestellen ook component- of zelfs nog composiet-ingangen hebben, gebruik je bij voorkeur hdmi-poorten. Deze standaard is in staat om zowel beeld als geluid in een hoge kwaliteit te transporteren. Wie een receiver (home-cinemaset), soundbar of versterker gebruikt, stopt de kabel in de hdmi-uitgang van dit apparaat. Het andere uiteinde van de hdmi-kabel doe je in de hdmi-ingang van de smart-tv. Kies bij voorkeur de hdmi-ingang waarbij de term arc staat vermeld. In tip 3 gaan we nader op deze interessante technologie in. Gebruik je geen receiver of heeft dit apparaat geen hdmi-uitgang? Je sluit alle audiovisuele randapparatuur in dat geval rechtstreeks op de hdmi-ingangen van de smart-tv aan. Denk bijvoorbeeld aan een decoder (tv-ontvanger), mediaspeler, spelcomputer en/of blu-ray-speler. Gelukkig hebben de meeste smart-tv’s voldoende hdmi-poorten aan boord.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Geluid op speakers

Sommige receivers, soundbars en versterkers hebben geen hdmi-uitgang. Waarschijnlijk zijn de blu-ray-speler en decoder dan rechtstreeks op de televisie aangesloten via hdmi-kabels. Vanzelfsprekend wil je het tv-geluid wel graag over je kwalitatief goede speakers horen. Naast hdmi zijn er gelukkig ook nog andere methodes om het tv-geluid aan de receiver door te geven. Een prima alternatief is de optische s/pdif-uitgang op je smart-tv. De corresponderende ingang is op de meeste receivers aanwezig en kan digitale surround-formaten als dts en dolby digital doorgeven. Oudere receivers en sommige stereoversterkers hebben alleen analoge ingangen. Je kunt het tv-geluid in dat geval via de speakers beluisteren door een tulpkabel aan te sluiten. Let hierbij wel op, want vaak is er aan de televisiezijde een speciale verloopkabel nodig om een analoge verbinding tot stand te brengen.

Tip 03: Arc-verbinding

Bij een traditionele opstelling zijn alle audiovisuele bronnen op de receiver of soundbar aangesloten. De receiver stuurt het beeldsignaal door naar de televisie en regelt zelf de audio-afdracht van een aangesloten blu-ray-speler, decoder of spelcomputer. Vanwege populaire apps als NPO, RTL XL, KIJK, Netflix en Videoland is de smart-tv zelf ook een audiovisuele bron. Ook wanneer je nog naar analoge televisie kijkt of er een interne CI+-module is ingebouwd, genereert de smart-tv zelfstandig audio.

Dit geluid wil je uiteraard eveneens via de receiver en aangesloten luidsprekers afspelen. Gelukkig vereist dat veelal geen aparte kabel, mits zowel de receiver als smart-tv arc (audio return channel) ondersteunen. Bij nieuwe producten is dat meestal het geval. Je dient in de geluidsinstellingen wel aan te geven dat je het geluid via hdmi-arc naar de receiver terugstuurt. Overigens is deze techniek ook nuttig wanneer de receiver te weinig hdmi-poorten bevat voor al je audiovisuele apparatuur. Je sluit bijvoorbeeld een mediaspeler of spelcomputer waarvoor op je reciever geen ruimte meer is, rechtstreeks op de hdmi-ingang van je smart-tv aan, en laat het geluid hiervan terugsturen naar de receiver. Hoewel arc een prachtige techniek is om geluid tegen de richting in terug te sturen, werkt het in de praktijk helaas wisselvallig. Het is dus een kwestie van uitproberen. Is er geen stabiele audioverbinding, dan loont het de moeite om het geluid van apps, analoge zenders of een CI+-module op je smart-tv via een aparte optische s/pdif-kabel naar de receiver over te dragen.

Ondersteunt je smart-tv arc, stuur het geluid dan via de hdmi-kabel terug naar een aangesloten receiver.

© PXimport

Via arc stuur je het tv-geluid over hdmi terug naar de receiver

-

Tip 04: Netwerkverbinding

Een smart-tv vereist altijd een actieve netwerkverbinding. Je hebt die nodig om bijvoorbeeld videostreams vanaf de server van Netflix, YouTube of NPO op te halen. Verder krijgen smart-tv’s ook regelmatig software-updates via internet aangeboden. De meeste toestellen hebben een draadloze netwerkkaart, zodat je het apparaat eenvoudig verbindt met het wifi-netwerk. Hoewel dat om praktische redenen vaak handig is, geniet een bekabelde verbinding de voorkeur. Een draadloze signaaloverdracht is namelijk gevoelig voor storingen en de bandbreedte valt vaak tegen. Aangezien videostreams steeds meer bandbreedte opeisen, is het beter om de televisie via een ethernetkabel met het thuisnetwerk te verbinden. Zo verklein je de kans op hinderlijke haperingen van bijvoorbeeld 4K-streams op Netflix.

Tip 05: Eerste instellingen

Als de benodigde kabels correct zijn aangesloten, is het tijd om de instellingen van de smart-tv onder de loep te nemen. Zodra je het apparaat voor de eerste keer aanzet, beland je doorgaans in een configuratiewizard. Welke instellingen er verschijnen, is per model en televisiefabrikant verschillend. Meestal stel je de taal, tijdzone en netwerkverbinding in. Kies je voor een draadloos netwerk, dan selecteer je de juiste netwerknaam en vul je het bijbehorende wachtwoord in. Wanneer er rechtstreeks een analoge televisiekabel of CI+-module op het toestel is aangesloten, zoekt de smart-tv naar beschikbare zenders. Mogelijk kun je nog de thuis- of winkelmodus (de)activeren en een universele afstandsbediening instellen. Laatstgenoemde optie is bijvoorbeeld een uitkomst wanneer je een decoder met een eigen afstandsbediening gebruikt.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Geluidsinstellingen

Wanneer het configuratiemenu van de smart-tv niet de geluidsinstellingen met je doorneemt, doe je dat handmatig. Het is tenslotte belangrijk om te bepalen op welke wijze je tv het geluid afspeelt. Je opent de instellingen meestal door op het tandwiel van de afstandsbediening te drukken, waarna je de geluidsopties opent. Indien de smart-tv op een receiver of soundbar is aangesloten, geef je aan hoe je het tv-geluid aan dit apparaat doorgeeft. Je hebt meestal keuze tussen hdmi (arc), optisch en analoog (line-out). Luxere modellen kunnen audio via bluetooth op draadloze luidsprekers afspelen. Verder geef je in de instellingen eventueel aan dat je geluid zowel via een aangesloten receiver als op de interne tv-speakers wilt afspelen. Soms kun je in de geluidsinstellingen ook de gewenste audio-uitvoer instellen, zoals dolby digital (plus) en pcm. Laat indien mogelijk deze instelling op de automatische instelling staan, zodat de smart-tv zelf de beste audio-doorvoer selecteert. Wanneer beeld en geluid niet volledig synchroon lopen, pas je tot slot de audiotiming aan door bijvoorbeeld een vertraging in te stellen.

Tip 07: Hdmi-cec

Hdmi-cec (consumer electronic control) is een ietwat lastige term, omdat televisiefabrikanten hiervoor verschillende benamingen gebruiken. Neem nu bijvoorbeeld LG SimpLink, Samsung Anynet+, Philips EasyLink en Sony Bravia Link. Al deze termen komen op hetzelfde neer, namelijk het koppelen van verschillende apparaten via hdmi-cec. Dankzij deze technologie voer je met een enkele opdracht op de afstandsbediening bij diverse apparaten een taak uit. Schakel je de televisie bijvoorbeeld uit, dan zorgt hdmi-cec dat automatisch de receiver en blu-ray-speler ook worden uitgezet. Verder kiest de receiver altijd de juiste bron. Ook het eerder besproken arc is onderdeel van hdmi-cec. Wie deze technologie eens wil uitproberen, activeert in het menu van de televisie de functie. Op een LG-toestel navigeer je bijvoorbeeld naar Alle instellingen / Algemeen / SIMPLINK (HDMI-CEC). Daarnaast activeer je hdmi-cec ook op de aangesloten hdmi-apparaten, zoals een receiver en blu-ray-speler. Er is overigens wel een waarschuwing op z’n plaats. Zodra je producten van verschillende merken aan elkaar koppelt, verloopt de communicatie tussen de apparaten mogelijk minder soepel. Sommige fabrikanten passen deze standaard namelijk naar eigen smaak iets aan. Verder heb je met hdmi-cec minder controle. Wanneer je de televisie inschakelt, springen er tegelijkertijd wellicht apparaten aan die je op dat moment niet wilt gebruiken.

Media has no description

© PXimport

Dankzij hdmi-cec zet je bijvoorbeeld al je apparaten tegelijk uit

-

Tip 08: Mobiele app

Bekende televisiefabrikanten bieden voor hun smart-tv’s een mobiele app aan. Hiermee verbind je een smartphone of tablet eenvoudig met de televisie. Zo gebruik je het mobiele toestel bijvoorbeeld als afstandsbediening of stream je persoonlijke video’s naar de smart-tv. Logischerwijs zijn de exacte functies bij ieder merk verschillend. Bezitters van een LG-smart-tv hebben veel profijt van de app LG TV Plus. Hiermee voer je allerlei handelingen op de gekoppelde televisie uit, zoals de volumeregeling, het activeren van de 3D-modus en het opstarten van apps. Met de functie Touchpad bestuur je een muisaanwijzer op het scherm. Het koppelingsproces is vrij eenvoudig. Eerst download je de LG TV Plus-app gratis uit de app-store van Apple of Google. Belangrijk is dat de smart-tv en het mobiele toestel met hetzelfde thuisnetwerk zijn verbonden. De app toont vervolgens de naam van de smart-tv en het bijbehorende ip-adres. Als het goed is verschijnt er op de televisie nu een driecijferige pincode. Deze code neem je over op de smartphone of tablet, waarna beide apparaten met elkaar zijn verbonden.

Tip 09: Smart-tv-apps

Zonder fatsoenlijke apps heb je natuurlijk weinig aan een smart-tv. De kans is groot dat populaire apps al zijn geïnstalleerd, zoals Netflix en YouTube. Kijk vooral ook even in de applicatiewinkel welke toepassingen er nog meer beschikbaar zijn. Zo zijn voor de Nederlandse markt NPO, RTL XL, KIJK, NLziet, Videoland, Pathé Thuis en Spotify interessante apps. Voor de laatste vier genoemde namen heb je overigens wel een geldig abonnement nodig. Verder is Plex een doeltreffend hulpmiddel om eigen video’s vanaf netwerkbronnen te streamen. Ook nieuwsmedia als De Telegraaf, NOS en Nu.nl zijn op de meeste smart-tv’s beschikbaar. Wanneer je een leuke app tegenkomt, kies je simpelweg voor Installeren. De naam van de app verschijnt even later in het menu. Overigens pas je de volgorde van de apps in het menu eenvoudig aan. Het is namelijk uiterst vervelend wanneer je ver moet scrollen om je favoriete toepassing te openen.

Media has no description

© PXimport

Tip 10: Software-update

Televisiefabrikanten voorzien hun smart-tv’s regelmatig van nieuwe software (ook wel firmware genoemd). Deze updates bieden ze via internet aan. Vaak gaat het om verbeteringen of gedichte beveiligingslekken van het besturingssysteem, al komen er ook weleens nieuwe functies beschikbaar. Hoewel veel smart-tv’s automatisch laten weten wanneer er een nieuwe software-update klaarstaat, is dat helaas niet altijd zo. Het is dus verstandig om regelmatig handmatig naar verse updates te laten zoeken. Meestal is deze functie in het instellingenmenu onder de optie Algemeen aanwezig. Je vraagt hier statusinformatie over de televisie op en bekijkt welke softwareversie er momenteel actief is. Als de smart-tv een nieuwe update vindt, installeer je die meteen. Veelal kun je ook aangeven dat je toekomstige updates wél automatisch wilt installeren.

Tip 11: Beeldinstellingen

Een smart-tv heeft nogal wat instellingen in huis om de beeldweergave naar eigen hand te zetten. Is je televisie nieuw, dan is de kans groot dat de standaardbeeldmodus is geoptimaliseerd voor een sterk verlichte winkelomgeving. Thuis is er vaak minder licht, waardoor een te felle beeldweergave storend kan zijn. Reden genoeg om daar even zorgvuldig naar te kijken. Zoek in het menu de beeldinstellingen op. Bij de meeste televisies heb je keuze tussen verschillende beeldmodi. In donkere omgevingen geven Bioscoop of Film vaak het mooiste resultaat in de huiskamer. Verder kun je meestal ook kiezen voor een ecomodus om het stroomverbruik te beperken. Wie specifieke wensen heeft, past de beeldinstellingen desgewenst handmatig aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het contrast, de helderheid, de kleur(tinten), de kleurtemperatuur en de scherpte. Vaak zijn er ook nog allerlei geavanceerde beeldinstellingen beschikbaar. Het instellen hiervan is doorgaans een vak apart. Wens je voor de beeldinstellingen graag een steuntje in de rug? Er zijn speciale kalibratie-blu-rays verkrijgbaar die je hierbij een handje helpen.

Media has no description

© PXimport

De beeldmodi Film of Bioscoop geven in de huiselijke sfeer vaak het mooiste resultaat

-

Tip 12: Ouderlijk toezicht

Je stelt bij een smart-tv eenvoudig een leeftijdslimiet in. Zo kunnen (klein)kinderen bijvoorbeeld geen programma’s voor volwassenen zien. Bij de meeste toestellen vind je dit onderdeel binnen het instellingenmenu onder het kopje Veiligheid. Je ontgrendelt de veiligheidsinstellingen door de juiste pincode op te geven. Doorgaans is dat standaard viermaal een nul. Vervolgens stel je een tv-programmavergrendeling in door de maximale leeftijd te selecteren. Verder kun je ook bepaalde kanalen blokkeren en de toegang tot specifieke apps beperken.

Tip 13: Advertentiecookies

Televisiefabrikanten bewaren op je smart-tv zogeheten advertentiecookies. Adverteerders gebruiken deze informatie om te monitoren hoe vaak bepaalde reclame-uitingen worden afgespeeld. Naar zeggen van de fabrikanten, zorgen de advertentiecookies ervoor dat je niet telkens dezelfde reclameboodschappen binnen apps krijgt voorgeschoteld. Daarnaast biedt het adverteerders de mogelijkheid om de reclames af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren. Heb je liever niet dat adverteerders met je meegluren? Dan kun je de advertentiecookies gelukkig uitzetten. Je vindt deze optie meestal in de algemene instellingen. Eerder opgeslagen cookies wis je van het systeem en je geeft eenvoudig aan dat de smart-tv geen nieuwe ‘volgbestanden’ mag opslaan.

Media has no description

© PXimport

Tip 14: Toegankelijkheid

Bouwers van smart-tv’s houden in toenemende mate rekening met mensen die problemen hebben met horen of zien. Deze opties zijn binnen de instellingen beschikbaar onder het kopje Toegankelijkheid. Zo is het vaak mogelijk om de vormgeving aan te passen, zodat mensen met visuele beperkingen beter met de gebruikersomgeving overweg kunnen. Op nieuwere smart-tv’s van LG activeer je bijvoorbeeld een grotere muisaanwijzer en schakel je de aanwezigheid van transparante menu’s uit. Hierbij stel je eventueel een lagere bewegingssnelheid van de muisaanwijzer in. Verder kun je ook ondertitels inschakelen, al verschijnen die alleen bij tv-programma’s in beeld die deze functie ondersteunen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000