Zo stream je films en muziek over het netwerk

© PXimport

Zo stream je films en muziek over het netwerk

Geplaatst: 23 februari 2016 - 08:45

Aangepast: 24 november 2022 - 11:49

Redactie Computer!Totaal

Steeds meer afspeelapparaten hebben een netwerkaansluiting aan boord. Denk maar aan een smart-tv, blu-ray-speler, receiver, gameconsole en mediaspeler. Handig, want je roept op dergelijke afspeelapparatuur eenvoudig mediabestanden op die elders in het netwerk staan opgeslagen.

01 Pc als mediaserver

Wanneer je films en muziek wilt delen via het netwerk, configureer je eerst de instellingen van de opslagdrager. In de meeste gevallen is dat een pc of NAS. Sommige apparaten zijn in staat om via het netwerk gedeelde mappen te benaderen, zoals de meeste mediaspelers. Lees ook: Zo richt je een mediaserver in met Plex.

Hoe je precies gedeelde mappen aanmaakt op een computer lees je hier. Voor het streamen van muziek en films is het gemakkelijker om een mediaserver in te richten. Op Windows-machines gebruik je hiervoor het programma Windows Media Player. Klik bovenaan op Streamen / Mediastreaming inschakelen. Vervolgens kies je nogmaals voor Mediastreaming inschakelen. Bedenk in het bovenste tekstveld een logische naam voor je mediaserver. Als er apparaten in je netwerk zijn ingeschakeld, zie je in het overzicht hiervan de naam staan. Per apparaat geef je toestemming om muziek en films vanaf de mediaserver op je pc te streamen.

Klik als laatste op OK. Voeg zo nodig media aan Windows media Player toe, zodat de bestanden beschikbaar zijn voor clients in het netwerk.

 

© PXimport

Geef aan welke apparaten er toegang hebben tot de mediaserver.

02 NAS als mediaserver

Veel fabrikanten van NAS'en voegen een mediaserver aan hun producten toe. Die kun je simpel inschakelen, zodat opgeslagen bestanden toegankelijk zijn voor afspeelapparaten in het netwerk. Hoe je de mediaserver precies activeert, is afhankelijk van de software op de NAS. Bij Synology-apparaten open je eerst de het beheerpaneel DiskStation Manager in een browser.

Open het onderdeel Package Center en kies aan de linkerkant voor Multimedia. Onder Mediaserver klik je vervolgens op Installeren. Open vervolgens File Station. Mediabestanden die je toevoegt aan de mappen music, photo en video zijn automatisch beschikbaar op afspeelapparatuur in je netwerk. Voorwaarde is wel dat deze apparaten DLNA en/of UPnP ondersteunen.

 

© PXimport

Op de meeste NAS'en kun je een mediaserver installeren.

UPnP en DLNA

Wanneer je op internet naar informatie zoekt over het delen van mediabestanden via het thuisnetwerk, kom je de termen UPnP en DLNA ongetwijfeld tegen. Dit zijn namelijk twee populaire protocollen die ontworpen zijn om apparatuur zonder allerlei rompslomp met elkaar samen te laten werken. Prima geschikt dus om simpel films en muziek over het netwerk te streamen!

Tussen beide protocollen zit eigenlijk geen verschil. Ze zijn dan ook prima in staat om onderling met elkaar te communiceren. DLNA is niets meer dan een officieel certificaat dat fabrikanten voor hun producten kunnen aanschaffen. UPnP werkt daarentegen net zo goed. Met een DLNA- en/of UPnP-mediaserver stel je films en muziek aan andere apparatuur beschikbaar. Met geschikte software tuig je eenvoudig een DLNA- of UPnP-server op. Voorbeelden hiervan zijn Windows Media Player, PS3 Media Server en XBMC.

03 Smartphone/tablet als mediaserver

Ook mediabestanden die op je smartphone of tablet staan opgeslagen, kun je streamen naar andere afspeelapparatuur. Hiervoor zijn er talloze oplossingen in omloop. Slim is om te controleren of de fabrikant van de apparatuur waarnaar je de media wilt streamen een app voor iOS en/of Android heeft uitgebracht. Zeker bij recente apparatuur is dat namelijk vaak het geval. Handig is dat veel versterkers en luidsprekers tegenwoordig AirPlay ondersteunen. Met dit protocol lukt het eenvoudig om muziek en filmpjes vanaf een iPhone of iPad te streamen.

Voor iOS en Android zijn er bovendien verschillende apps te downloaden die uitstekend de rol van UPnP- of DLNA-server op zich nemen. Zoek in de App Store of Google Play Store maar eens op de namen van deze protocollen en je krijgt voldoende mogelijkheden voorgeschoteld. Enkele voorbeelden van handige apps voor deze protocollen zijn BubbleUPnP en Pixel Media Server. Deze apps zijn voor Android. iOS-gebruikers kunnen bijvoorbeeld terecht bij ArkMC.

04 Mediabestanden afspelen

Zodra je eenmaal een mediaserver hebt ingesteld op een pc, NAS, tablet of smartphone, ga je aan de slag met afspeelapparatuur om deze bestanden te benaderen. Als je met een computer de mediabestanden wilt afspelen, gebruik je hiervoor bijvoorbeeld het programma Kodi. Bij het onderdeel System klik je achtereenvolgens op Settings / Services / UPnP. Markeer de optie Allow control via UPnP. De mediaserver is nu zichtbaar in Kodi.

 

© PXimport

Met de juiste instellingen herkent Kodi mediaservers in je thuisnetwerk.

Navigeer bijvoorbeeld in het hoofdmenu maar eens achtereenvolgens naar Music / Add source / Browse / UPnP Devices. Kies de gewenste server en bevestig met OK om de mediabestanden vanuit het netwerk toegankelijk te maken in Kodi. Naast je pc zijn ook andere apparaten in staat om mediabronnen via het netwerk aan te spreken. Wanneer je televisie of blu-ray-speler is aangesloten op het thuisnetwerk, selecteer je in de bronlijst de gewenste mediaserver.

Voor toestellen zonder netwerkaansluiting gebruik je het beste een mediaspeler. Dit is een apart kastje dat alle mediabestanden in je netwerk kan oppikken en vervolgens op je televisie laat zien. Onder meer Popcorn Hour, Eminent, ASUS en Philips zijn bekende fabrikanten van mediaspelers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten