Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri

© PXimport

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri

Geplaatst: 14 april 2019 - 08:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Richard Veenstra

Als je een persoonlijke assistent in je huiskamer hebt staan of op je smartphone gebruikt, dan wil je natuurlijk wel dat deze je goed kan verstaan, relevante antwoorden geeft en je helpt je slimme apparatuur te bedienen. Een echte assistententraining bestaat niet, maar door bepaalde commando’s te geven, kan je digitale assistent je beter van dienst zijn.

01 Smartphone-assistent

De keuze voor een assistent op je smartphone is al voor je gemaakt: op iOS heb je Siri en op een Android-smartphone is de Google Assistent de meest voor de hand liggende keuze. Alexa is als app op beide systemen beschikbaar, net als de Google Assistent overigens. Siri is exclusief voor Apple-gebruikers. Kijk ook even naar de apparatuur die je wilt bedienen, niet elk apparaat biedt namelijk ondersteuning voor alle drie de assistenten.

02 Hardware-assistent

Je kunt natuurlijk ook één van de slimme luidsprekers gebruiken om apparaten te bedienen, met apps te werken of antwoorden op vragen te krijgen. Als je voor Alexa kiest, heb je twee keuzes: de Echo van Amazon of de Sonos One. De eerste is in Nederland officieel nog niet verkrijgbaar. Van Apple is de HomePod beschikbaar, ook deze moet je uit het buitenland halen en met Engelstalige spraakcommando’s bedienen. Google heeft Home, een slimme luidspreker die al wel Nederlands verstaat.

03 Activeren

In Android is de assistent standaard geactiveerd, je hoeft alleen maar op de startknop te drukken en Oké Google te zeggen. Je schakelt de assistent uit bij Instellingen / Google / Zoeken, Assistent en spraakopdrachten door onder Google Assistent op Instellingen / Assistent / Telefoon te tikken. In iOS activeer je Siri bij Instellingen / Siri. Als je Siri wilt laten luisteren naar Hé, Siri, zet dan het schuifje achter deze optie aan. Alexa zet je aan nadat je de app hebt geopend op je smartphone, kies voor Setting up Alexa App zonder een Amazon Echo.

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

04 Taalinstellingen

Alle drie de assistenten leren gaandeweg jou beter te verstaan en kunnen je daarmee steeds beter helpen. Dankzij slimme algoritmes herkent de assistent in de loop van de tijd jouw taalgebruik en kent het jouw persoonlijke voorkeuren. Het is wel handig om even bij de instellingen van de assistent te kijken om bijvoorbeeld aan te geven hoe de assistent jou moet noemen, waar je woont of in welke talen je met de assistent wilt kunnen praten. In Android ga je daarvoor naar Instellingen / Google en kies je voor Zoeken, Assistent en spraakopdrachten. Onder Google Assistent druk je op Instellingen. Bekijk de verschillende tabs en vul eventueel informatie aan.

05 Commando’s

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

Je assistent leert je beter kennen naarmate je het vragen stelt, maar wil van tevoren toch zo veel mogelijk van je weten. In Android kun je vrij veel voorkeuren opgeven, Siri gaat liever zelf op onderzoek uit. Apples assistent geeft je wel een paar goede opties om jezelf mee te introduceren. Als je op je iPhone naar Instellingen / Siri en zoeken gaat, vind je onder Voorgestelde opdrachten een paar commando’s die iOS al voor je heeft opgesteld. Voeg je bijvoorbeeld vaak bananen toe aan je boodschappenlijstje, dan heeft Siri dit in de gaten en zie je deze suggestie hier weergegeven worden.

06 Persoonlijke informatie

Des te meer persoonlijke informatie je prijsgeeft, des te makkelijker je assistent het heeft. Op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen / Siri en zoeken. Als je de schuif achter Druk op de thuisknop voor Siri aan hebt staan, zie je ook het onderdeel Mijn informatie. Dubbelcheck of jouw naam hier staat en selecteer anders je eigen contactinformatie, mocht dat niet het geval zijn. Het is handig om je eigen contact-details te verifiëren, zodat Siri je naar het juiste woon- en werkadres kan leiden. De Alexa-app vraagt wie je bent om meer over je te weten te komen.

07 Automatisch leren

Je assistent leert je pas echt goed kennen als je locatie-specifieke vragen stelt. Naar verloop van tijd zullen de antwoorden van je assistent steeds specifieker worden, bijvoorbeeld omdat het ervan uitgaat dat je een restaurant in een bepaalde buurt zoekt als je vraagt Waar kan ik het beste Spaans eten? Je hoeft hier zelf niets aan te doen, alle assistenten hebben algoritmes die beter worden naarmate je ze vaker gebruikt. Als je merkt dat je assistent in het begin te vage antwoorden geeft, dan kun je ervoor kiezen om specifiekere vragen te stellen, zoals Waar in Amsterdam-Oost vind ik het beste tapas-restaurant?

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

08 Muziek afspelen

Zodra je Hey Google, speel mijn favoriete muziek af als commando aan je Google Assistent geeft, zal het je om meer informatie vragen. Je moet namelijk je assistent toegang geven tot bepaalde apps zodat Google de informatie van deze diensten kan gebruiken. Na het spraakcommando tik je in de app op Meer en kies je voor Inschakelen onder Web- en app-activiteit. Bedenk wel dat Google nu al je zoekopdrachten opslaat zolang je met je Google-account bent ingelogd.

09 Verbinden met Spotify

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

Stel je diezelfde vraag (favoriete muziek afspelen) nog eens, dan wil Google weten welke muziekdienst je gebruikt. Koppel je muziekdienst met de Google Assistent door op Instellingen voor de Google Assistent te tikken en onder Meer muziekservices bijvoorbeeld op Spotify te tikken. Siri heeft niet zo veel informatie nodig. Als je dezelfde vraag aan Siri stelt, zal het automatisch muziek uit de muziek-app van je iPhone afspelen. Wil je dat Siri Spotify gebruikt, dan moet je eerst via een commando ervoor zorgen dat Siri Spotify opent. Een directe vraag om muziek via Spotify af te spelen, leidt tot niets. Siri kan alleen maar muziek van Apples eigen dienst Apple Music afspelen.

10 Gebruiken als intercom

Wanneer je meerdere Google Home-apparaten in je huis hebt staan, kun je het systeem als intercom gebruiken. Spreek het commando Oké Google, vertel iedereen in en geef aan wat elke Home-luidspreker moet vertellen. Zo kun je vanuit de keuken aangeven dat het eten klaar is, om maar een voorbeeld te geven. Als de Google Assistent geen Home-luidspreker kan vinden, moet je deze eerst even configureren. De Amazon Echo heeft een soortgelijke functie, deze heet Drop In en moet je via de instellingen activeren.

11 Routines

Je assistent wordt pas echt slim als je bepaalde commando’s met elkaar gaat combineren. Vooral de Google Assistent is hier heel goed in. Google noemt het Routines: gecombineerde opdrachten die je met één commando start. Zeg bijvoorbeeld Oké Google, goedemorgen waarmee je je Google Home de lichten aan laat doen, het weerbericht laat voorlezen en je laat vertellen wat de situatie op de weg is. Officieel zijn deze routines nog niet in Nederland beschikbaar, maar als je je Android-apparaat of Google Home op Engels instelt en in de Assistent-instellingen ook Engels als taal toevoegt, dan zal er de optie Routines onder Assistent te vinden zijn.

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

12 Siri-opdrachten

Een vergelijkbare functie kent Siri ook, genaamd Siri-opdrachten. Er zijn veel apps die Siri-opdrachten ondersteunen. Vanuit een app zoek je naar een optie met de naam Voeg toe aan Siri. Als je de optie hebt gevonden, tik je op de rode opnameknop om een spraakcommando op te nemen. Zodra de zin correct is opgenomen, tik je op Gereed. Je kunt deze zin nu direct aan Siri vertellen en de assistent zal de actie in de app openen.

13 Alexa routines

Heb je Alexa als assistent, dan kun je ook routines instellen. In de app tik je op het menu en kies je voor Routines. Tik op Create Routine en je krijgt twee opties voorgeschoteld: When this happens en Add action. Tik op het plusje achter de eerste optie om bijvoorbeeld een spraakcommando, tijd of apparaat toe te voegen. Bij Add action kies je nu wat er moet gebeuren als je dit commando geeft. Uiteraard kun je meerdere acties per commando instellen.

Zo train je Google Assistent, Alexa en Siri-15082296

© CIDimport

14 Grappige commando’s

Je assistent is natuurlijk niet alleen maar bedoeld voor serieuze dingen, sommige commando’s zijn erg grappig. Zeg tegen de Google Assistent dat je je verveelt en het zal misschien een spelletje met je spelen. Vraag Siri of het kan beatboxen en het zal je een voorproefje geven van zijn of haar kunsten. Alexa kan ook grappig uit de hoek komen en blijkt best veel over films te weten, probeer bijvoorbeeld maar eens Are we in the matrix? of What’s the first rule of fight club?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000