Zo verander je de zoekmachine in Edge Chromium

Door: Wesley Akkerman | 16 maart 2020 09:27

Logo Edge Chromium
How To

Wanneer je Edge Chromium gebruikt, dan maak je ook meteen gebruik van de Bing-zoekmachine van Microsoft. Niet gek, aangezien beide producten bij de Amerikaanse softwaremaker vandaan komen. Gelukkig ben je in staat de zoekmachine aan te passen. In dit artikel leggen we uit hoe.

Wanneer je de Microsoft Edge Chromium-browser geopend hebt, ga je naar de instellingen. Die vind je onder de drie puntjes, rechts bovenin beeld. Druk vervolgens onderin op Instellingen. Er opent zich nu een nieuwe pagina. In het menu links zie je nu de optie Privacy en services staan. Klik daarop en scrol naar beneden, totdat je de optie Adresbalk ziet staan. Klik daar nu op.

Zoekmachine veranderen in Microsoft Edge.

In beeld staan nu verschillende opties. Hier kun je instellen of je wil dat de browser zoek- en sitesuggesties weergeeft wanneer je begint met typen (zoals Google Chrome bijvoorbeeld ook kan doen). De tweede optie is hier belangrijk. Daar staat namelijk de functie voor het wijzigen van het zoekprogramma (of zoals wij ze altijd noemen: zoekmachines). Hij staat standaard ingesteld op Bing. En omdat we hier met twee Microsoft-producten te maken hebben, staat er ook bij dat dit aanbevolen wordt. Maar dat bepalen we gelukkig zelf wel.

Als je nu op het keuzemenu drukt, dan krijg je de keuze uit drie andere opties: Yahoo!, Google en DuckDuckGo (dit is de optie die je kunt gebruiken als je wat om je privacy geeft). Als je één van deze drie opties wil gebruiken, perfect! Dan kies je er een en ben je klaar.

Zoekmachine veranderen in Microsoft Edge.

Zoekmachine toevoegen aan Edge Chromium (moeilijk)

Het kan ook op een andere, moeilijkere manier. Als je op Zoekprogramma’s beheren drukt en vervolgens op de knop Toevoegen, dan kun je ze ook handmatig toevoegen. Nu komt er een scherm omhoog waar je kunt beginnen met invullen. Geef de zoekmachine een duidelijke naam en trefwoord en vul vervolgens de url van de zoekmachine in, gevolgd door %s.

Een voorbeeld: mocht je de Google-zoekmachine willen toevoegen (ja, die staat er al, maar dit is even ter illustratie), dan vul je in: http://google.com/search?q=%s. Per zoekmachine kan dit verschillen, dus probeer te achterhalen wat precies de url van een lege zoekopdracht is, zodat de browser de url plus je nieuwe zoekopdracht meteen kan uitvoeren wanneer je vanuit de adresbalk zoekt. Klik nu op Toevoegen. Nu kun je rechts via de drie puntjes aangeven dat dit je nieuwe, standaardzoekmachine wordt.

Zoekmachine veranderen in Microsoft Edge.

3 Reactie(s) op: Zo verander je de zoekmachine in Edge Chromium

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2020 07:41 japie12
  je werkt nog met de oude versie van edge. Handleiding klopt niet
  Moet zijn :
  Instellingen
  Geavanceerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2020 13:21 KroontjesPen
  Hier alles kunnen vinden maar het werkt niet.
  Google (standaard)
  Vak Zoeken (aanbevolen)

  Edge ook opnieuw gestart zonder goed resultaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2020 13:34 KroontjesPen
  Na nog verder zoeken gezien dat je in het adres vak de opdracht moet geven.
  Dat 'Vak Zoeken' zette mij op het verkeerde spoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.