Zo vergeet je nooit meer je wachtwoord

© PXimport

Zo vergeet je nooit meer je wachtwoord

Geplaatst: 11 mei 2017 - 03:22

Aangepast: 24 november 2022 - 12:30

Chwhynny Overbeeke

Het is belangrijk om voor al je accounts sterke wachtwoorden te gebruiken. En het is ook belangrijk dat je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je je wachtwoorden niet steeds vergeet, is het een goed idee om een systeem aan te houden dat voor anderen niet eenvoudig te achterhalen is. Hier laten we zien hoe je dit kunt doen.

Een goede manier om wachtwoorden te kunnen onthouden, is ze in stukjes te verdelen die jij kunt herkennen, zoals het soort website, de website zelf, en een stukje dat je zelf bedenkt. Op deze manier kun je ook rekening houden met wachtwoordvereisten die per website of dienst kunnen verschillen.

Wachtwoordvereisten

Veel websites hebben een aantal eisen waaraan wachtwoorden moeten voldoen. Sommige willen per se dat je een hoofdletter en een getal gebruikt, terwijl bijvoorbeeld andere geen vreemde tekens toestaan.

Dat maakt het lastiger om een consistent systeem aan te houden, dus denk van tevoren even goed na over de eisen die aan de wachtwoorden gesteld worden door de sites en diensten die jij het meest gebruikt.

Een lang wachtwoord is in principe veiliger dan een korter wachtwoord. Een sterk wachtwoord moet 14 karakters lang zijn, maar niet alle websites staan een dergelijke lengte toe. Probeer hier rekening mee te houden in je systeem door een bepaald stukje van je wachtwoord op een consistente manier te kunnen inkorten.

In principe geldt: hoe langer het wachtwoord, hoe veiliger.

© PXimport

Soort website en website zelf

Om een systeem te maken, kun je de websites en diensten waar je een account bij hebt onderverdelen in verschillende categorieën. Denk hierbij aan veilingswebsites (zoals eBay, Marktplaats), betaalwebsites (zoals online bankieren, PayPal), e-mail accounts (zoals Gmail, Outlook), clouddiensten (zoals iCloud, OneDrive, Dropbox), enzovoorts.

Bedenk voor elke categorie een stukje wachtwoord van bijvoorbeeld 3 karakters dat je vervolgens op een vaste plek in elk wachtwoord van een dergelijke site gaat gebruiken. Zorg ervoor dat het stukje wachtwoord dat je bedenkt niet gerelateerd is aan het type website, anders is het erg eenvoudig af te leiden.

Doe hetzelfde voor elke individuele website, maar let er wel op dat je geen afkorting gebruikt die herkenbaar of zomaar af te leiden is.

Zelf bedenken

Voor het laatste stukje wachtwoord (of op welke plek in het wachtwoord je het ook wilt plaatsen), kun je zelf iets van bijvoorbeeld 8 karakters bedenken dat alleen jij weet en dat altijd hetzelfde blijft of meeverandert afhankelijk van het type website. Kies iets wat niet direct aan jou gelinkt kan worden, en iets wat niet in het woordenboek staat, zodat het minder snel gekraakt kan worden.

Dit kun je doen door een voor jou eenvoudig te onthouden woord of zin te veranderen, door bijvoorbeeld sommige letters te vervangen door cijfers en andere leestekens, of gewoon iets heel nieuws te bedenken dat niet gemakkelijk te raden is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten