Zo voorkom je spam

Door: Martin Gijzemijter | 28 november 2019 17:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Het internet heeft ons veel mooie dingen gebracht, maar helaas ook een flink aantal dingen waar we minder blij mee zijn, zoals spam. Spam vervuilt je mailbox, bevat soms gevaarlijke inhoud én haalt de vaart uit het wegwerken van je mail. Helemaal elimineren kan niet, maar er is wel een aantal dingen waarmee je spam kunt minimaliseren. Wij gaan je daarbij helpen.

1 Gmail

Google zelf heeft wellicht niet de beste reputatie als het gaat om het beschermen van de privacy van z’n gebruikers, maar als het gaat om spamfilters is er geen e-mailprovider die het beter doet dan Google. De filter werkt zelfs zó goed dat je spam vrijwel nooit in je inbox zult zien verschijnen, hoogstens wanneer je klikt op het tabblad Reclame. De rest wordt keurig opgevangen in het mapje Spam. We raden je wel aan om dat mapje eens per dag eventjes aan te klikken, om te kijken of er geen mail in zit die je wél graag had ontvangen.

2 Tweede e-mailadres

Een heel doeltreffende manier om te voorkomen dat er allemaal spam terechtkomt tussen de mails die wél belangrijk voor je zijn, is het aanmaken van een tweede e-mailadres. Dat tweede adres is niet bedoeld om voortaan mee te mailen (dat zou een laatste redmiddel zijn), maar vooral om te gebruiken wanneer een website een e-mailadres van je wilt hebben. Je geeft dit e-mailadres bijvoorbeeld op als je iets bestelt bij een winkel, als je een account registreert bij Facebook, noem maar op. Die inbox zit in een mum van tijd vol met spam, maar dat geeft niet, want gewoon mailen doe je met je hoofdadres.

3 Wegwerpmail

Zo’n tweede mailbox aanmaken is praktisch, maar het kan nog praktischer door een e-mailadres aan te maken dat je maar even gebruikt en daarna nooit meer. Dit is natuurlijk niet handig voor een site waarvoor je later nog eens je wachtwoord via de mail wilt kunnen opvragen, maar voor alle andere doeleinden is het ideaal. Een site die je hier uitstekend bij kan helpen is www.guerrillamail.com. Je hoeft er niet eens iets voor te doen, surf naar de site en je zit meteen in een mailbox waarbij je te zien krijgt wat je tijdelijke e-mailadres is. Je kunt daarmee mails ontvangen en sturen, gedurende 60 minuten. Vergelijkbare diensten zijn www.mailinator.com en https://10minutemail.com.

4 Filter trainen

Of je nu Outlook.com of Gmail gebruikt, alle grote e-mailproviders hebben een ingebouwd spamfilter. Die spamfilters zijn zo ontworpen dat ze steeds slimmer worden en spam steeds beter leren herkennen. Dat wil niet zeggen dat je daar niet zelf een steentje aan kunt bijdragen. Als je een spammailtje tegenkomt dat niet in de map spam staat, klik dan op de knop Spam (of Spam rapporteren of iets dergelijks). Door dit te doen leren de filters sneller en krijgen nieuwe spammailtjes nog minder kans.

5 Nooit reageren

Je hoort op feestjes weleens stoere verhalen van mensen die voor de lol de discussie zijn aangegaan met een Nigeriaanse spammer om ze een koekje van eigen deeg te geven. Dat klinkt heel leuk, maar het is zo’n beetje het stomste dat je kunt doen. Dat spammers je een mailtje sturen, wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk weten dat je bestaat. Zodra je reageert op een mailtje, is dat een bevestiging dat dit mailadres valide is en kun je nog veel meer spam verwachten in de toekomst.

6 Nooit afmelden

Reageer dus nooit op berichten waarvan je denkt dat het spam is, maar vermijd élke vorm van interactie met de mail of de verzenders. Zo kan een lees- of ontvangstbevestiging al genoeg informatie zijn voor spammers om te weten dat een e-mailadres waarnaar ze iets gestuurd hebben daadwerkelijk bestaat en er ook nog een actieve gebruiker achter zit. We melden ons soms geïrriteerd af wanneer we ongewenste mail krijgen, maar ook op die link wil je niet klikken in spammailtjes. Want wederom, geef je daarmee alleen maar te kennen dat er daadwerkelijk iemand te vinden is op dit adres.

BCC

Het spamprobleem reikt uiteraard verder dan je wat er op jouw computer gebeurt. Je dient niet alleen voorzichtig om te gaan met je eigen e-mailadres, maar ook met dat van een ander. We zien nog maar al te vaak mails voorbij komen waarbij mensen álle ontvangers in het CC-veld zetten, in plaats van in het BCC-veld. Dit leidt misschien niet direct tot spam van malware-ontwikkelaars, maar wél tot mailtjes van winkels en andere bedrijven die het niet zo nauw nemen met wat mag en wat niet mag, en dit soort berichten vol e-mailadressen aangrijpen om hun e-mailbestand wat aan te vullen. Wanneer je steevast het BCC-veld gebruikt, is dit niet mogelijk.

2 Reactie(s) op: Zo voorkom je spam

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 december 2019 04:30 blablablablaap
  Spam, tot enkele maanden geleden weinig last van. Vanaf een dag enorm veel (amerikaanse spam) . Probleem is dat Outlook ook veel geenspam in de spam map gooit dus moet ik iedere dag ook m'n spam map nalopen. Voor bedrijven is dat een ramp, maar ze kunnen er weinig aan doen, Outlook geeft geen spam regels door.
  Zelf ben ik enorm voorzichtig, dus hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ik lees vaak dat bedrijven zijn gehacked, maar nog nooit heb ik een waarschuwingsmail gekregen om mijn wachtwoord aan te passen. Dus waarschijnlijk is een bedrijf gehacked, maar zijn ze te bang om dat aan hun klanten te melden terwijl ik als klant door deze eerlijkheid juist meer vertrouwen in hun zou krijgen. Hoog tijd voor een wereldwijde internet politie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2019 13:46 Orsidee
  @blablablablaap - Inderdaad … hoog tijd … maar voor alles vinden ze een oplossing, maar spijtig hebben criminelen, gangsters eender welke soort steeds de mogelijkheid iets interessant, momenteel internet, contact met elkaar over heel de wereld, erg belangrijk voor families die ver van elkaar wonen, te boycotten. Het slechte blijkt steeds weer te overwinnen tegenover het goede, wat uiteraard erg jammer is. DIT moet toch ook mogelijk zijn, die hackers op te sporen. men krijgt steeds weer mails van diverse belangrijke sites, qua betalingen, banken, PayPal en noem maar op en moet zo voorzichtig zijn. Ik hekel ervan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.