Zo werken de nieuwe locatie-instellingen voor Android 10

Door: Wesley Akkerman | 02 november 2019 12:09

OnePlus 7T Pro
How To

Android 10 komt langzamerhand naar steeds meer telefoons. Eén van de belangrijkste wijzingen is de manier waarop het systeem met je privacy omgaat en dan in het bijzonder de instellingen voor het delen van je locatie. Er is namelijk goed nieuws: je hoeft namelijk niet meer standaard je locatie met een app te delen als je dat eigenlijk niet wil.

Het rechtensysteem is op de schop gegaan in Android 10. Daar waar het voorheen zo was dat apps bijvoorbeeld wel of geen toegang hadden tot je locatie, is er nu een optie bijgekomen. Natuurlijk kun je nog steeds aangeven dat een app in kwestie altijd of nooit toegang heeft tot je locatiegegevens. Maar wanneer je voor de eerste optie kiest, dan gebeurt het meestal ook dat die programma’s je op de achtergrond in de gaten houden. Voor sommige apps kan dat handig zijn, zoals bijvoorbeeld Google Maps of de software die je nodig hebt voor de automatische bediening van je smarthomeapparaten (die kunnen reageren en handelen op basis van je locatie).

Alleen als je de app gebruikt

Maar in veel gevallen wil je dat apps niet op de achtergrond toegang hebben tot die data. De toegang dan ontzeggen is ook vervelend, want dan moet je constant handmatig wisselen tussen wel en geen toestemming verlenen. Android 10 presenteert daarom een nieuwe optie, eentje waar iOS-gebruikers al een tijdje gebruik van kunnen maken: de app toegang geven tot je locatiegegevens wanneer je de app gebruikt. Dat kun je meteen goed instellen wanneer je de app in kwestie voor het eerst opent, door de optie in het midden aan te vinken (de plek kan per toestel anders zijn).

Mocht je achterop toch nog liever een andere instelling willen of wil je voor de zekerheid controleren of een app de juiste toegang heeft? Ga dan naar Instellingen / Privacy / Rechtenbeheer / Locatie. Daar tref je een lijst met apps aan die toegang hebben tot je locatiegegevens en kun je per app de instellingen wijzingen. Dit kun je ook doen door een app op te zoeken binnen de normale applijst en daar onder het kopje Rechten de instellingen aan te passen. Door vanaf de onderkant van het scherm van de rand naar het midden te vegen, bevestig je je keuze. Dit is onderdeel van de nieuwe manier van navigeren binnen Android 10, waar je hier meer over leest.

Android 10 locatieinstellingen
Android 10 locatieinstellingen
Android 10 locatieinstellingen
Android 10 locatieinstellingen

0 Reactie(s) op: Zo werken de nieuwe locatie-instellingen voor Android 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.