10 prachtige sites die je blik op de wereld zullen veranderen

© PXimport

10 prachtige sites die je blik op de wereld zullen veranderen

Geplaatst: 31 juli 2014 - 07:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Redactie ID.nl

Mensen leven. Mensen gaan dood. Android eet de wereld op. Het kan verkeerd zijn om veel informatie te delen op sociale netwerken. Het internet... Tja, dat werkt gewoon. Het zijn feiten die iedereen begrijpt. Toch? Wil je echter tot nieuwe inzichten komen, check dan deze tien prachtige websites eens.

Natuurlijk gaan mensen dood. Maar woorden en concepten alleen maken niet duidelijk hoe enorm de omvang is van de dingen die constant om ons heen gebeuren. Sommige dingen raken je veel meer wanneer je real-time visualisaties kunt zien dan wanneer het slechts een lap tekst is. De volgende websites zullen de manier waarop je naar de wereld kijkt veranderen. En je zult nooit meer op dezelfde, luchtige manier naar je Facebook posts kijken.

01. Kijk live toe terwijl de wereld gehackt wordt

Laten we beginnen met de tool die de inspiratie was voor onze reis door gevisualiseerde data. Deze betoverende kaart van beveiligingsleverancier Norse is een momentopname van hoe vaak er daadwerkelijk wereldwijd hackaanvallen worden uitgevoerd. Het laat real-time pogingen tot binnendringen zien op slechts een deelverzameling van Norse's eigen "honeypot" hacking valstrikken - slechts een greintje van de totale activiteit wereldwijd. (Wacht totdat er een DDoS aanval het scherm oplicht!)

De gloeiende neon esthetiek en de kiekjes in regenboogkleuren geven het hele gebeuren een WarGames-achtig gevoel.

Wat niet cool is, is hoeveel aanvallen er zijn, elke seconde dag in dag uit. De ware omvang van wereldwijde aanvallen is nog veel groter dan deze angstaanjagende kaart onthult.

 

© PXimport

02. Real-time Tweets

Maar we willen niet meteen al te negatief doen! Aan de zachtere kant laat Tweetping.net's kaart Tweets in real-time over de hele wereld zien, waarbij de individuele tweets heel kort op de kaart verschijnen, en vervangen worden door tientallen andere tweets. Warmtekaarten laten delen van de wereldbol met de meeste activiteit zien. Gecompileerde statistieken aan de onderkant laten harde cijfers zien over waar die uitbarstingen van 140 karakters vandaan komen, evenals de laatst gelogde @mentions en hashtags.

Tweetping is hypnotiserend om naar te kijken, en je zult hiermee pas echt zien hoe enorm populair het sociale media netwerk is. Terwijl ik ernaar keek volgde de site meer dan 3500 tweets in één enkele minuut.

 

© PXimport

03. #HashtagsFTW

Maar waar hebben al die tweets het nou eigenlijk over? Trendsmap toont je de onderwerpen die momenteel over de hele wereld populair zijn op een kaart. Hoe groter de hashtag, hoe populairder deze is. Trendsmap laat bijvoorbeeld zien hoeveel San Francisco Twitter verschilt van Afrika Twitter - en het laat ook goed zien hoe de hele wereld in de ban is van één bepaald stuk nieuws.

 

© PXimport

04. Digital Shadow

Niet al het sociale delen is zo onschuldig. Ubisoft's Digital Shadow is gelanceerd om het op hacking gerichte videospel Watch Dogs te promoten, en het laat zien hoeveel persoonlijke informatie er wel niet verslonden kan worden door Facebook apps wanneer ze om toestemming vragen om je account te benaderen.

Nadat je Digital Shadow toegang gegeven hebt tot je accounts gaat het graven en laat het alles wat het ontdekt heeft zien: Je beste vrienden, je beroep, je locatie, je meest gebruikte woorden en tijden waarop je posts plaatst, de meest gebruikte zinnen van je vrienden, je leeftijd en baan, en mogelijk zelfs je nettowaarde. Dat is iets om over na te denken wanneer de volgende keer een scheten app gelinkt wil worden aan je Facebook account. (Opmerking: Digital Shadow lijkt niet goed te werken met Chrome; gebruik een andere browser.)

 

© PXimport

05. Data, overal data

Een andere Watch Dogs gerelateerde website, We Are Data, toont precies hoeveel publiek beschikbare data er is als iemand weet waar hij moet zoeken. We Are Data biedt street-lever informatie over de bytes en bits die door Berlijn, Parijs en Londen stromen. De site laat de exacte locaties zien van huidige activiteit op Twitter, Foursquare, Instagram, en Flicker, open mobiele telefoonlijnen, verkeerslichten, de locaties van CCTV en geldautomaten, en opmerkelijke elektromagnetische velden. Het laat zelfs de locatie van treinen zien terwijl ze over de rails rijden.

Als je op een tweet icoon klikt en specifieke tweets kunt zien die door een bij naam genoemde persoon vanaf een specifieke locatie geplaatst zijn is dat gewoon een beetje griezelig. We Are Data laat zien hoe eenvoudig deze gegevens te verkrijgen zijn.

 

© PXimport

06. Het alziende oog van Google

Nu we het toch hebben over het delen van informatie zelfs wanneer je het je niet realiseert, kijk eens naar Google Maps - een geweldig nuttige tool die alomtegenwoordig is op Android telefoons en iPhones. Maar zelfs wanneer je niet actief gebruik maakt van de app houdt Google de telefoon in je zak in de gaten.

Log in op je Google account en klik op deze link om de locatiegeschiedenis te zien die Google over je heeft. Zorg dat je de optie in het Show menuveld aan de linkerkant op 30 days instelt voor een schokkendere weergave. Ja, Google houdt elke stap die je doet in het oog, en als je met de kalendertool aan de gang gaat kun je zien dat het volgen vele maanden teruggaat.

Gelukkig kun je je geschiedenis verwijderen op deze pagina als je dat wilt, en je kunt op deze hulppagina leren hoe je Google's Location History permanent kunt uitschakelen. (Let wel, contextbewuste diensten zoals Google Now kunnen hierdoor niet goed functioneren.)

 

© PXimport

07. Een blik op je geschiedenis

Okay, even genoeg eng gepraat - het is tijd voor iets leuks. Hoewel het technisch gezien geen website is, laat de Iconic History Chrome extensie van Shan Huang je browsergeschiedenis zien als een visueel tapijt van de iconen van de verschillende sites, waardoor je meteen kunt zien waaraan je de meeste tijd verspilt. (Ik ben denk ik dol op Google.) Als je met je muis over een icoon beweegt krijg je details van de pagina te zien.

Verandert het je leven? Nee. Maar Iconic History is wel een intrigerende tool - en mogelijk nuttig als je probeert te bepalen welke sites je beter kunt vermijden tijdens werkuren.

 

© PXimport

08. Het gaat erom wie je kent

Dus nu weet je waaraan je je tijd besteedt op het web; laten we kijken met wie je het meeste communiceert. MIT's Immersion project visualiseert de mensen waarmee je het meeste e-mailt nadat je je Gmail, Yahoo, of Microsoft Exchange account aan de dienst linkt, en hoe al je contactpersonen aan elkaar gelinkt zijn. Het is allemaal gebaseerd op de metadata van je berichten - je weet wel, de informatie waarvan de NSA zegt dat het geen probleem is om in bulk te verzamelen.

Probeer het eens uit en kijk achteraf of je het daarmee eens bent. (Vergeet niet om op individuele contactpersonen te klikken voor meer informatie!) Wees niet bang: Immersion verwijdert je informatie na gebruik als je je metadata niet wilt opslaan voor analyse.

 

© PXimport

09. Populair nieuws bijhouden

Newsmap visualiseert het nieuws waar de wereld over praat door Google News te gebruiken en een interactief tapijt te weven. De onderwerpen die de meeste aandacht hebben gekregen worden groter weergegeven dan minder besproken nieuwsberichten. Het is allemaal met kleuren op type gerangschikt - bedrijfsleven, wereldnieuws, technologie, enzovoorts. Als je op een onderwerp klikt kom je bij het top Google News resultaat voor dat onderwerp terecht. Newsmap is een geweldige manier om in real-time precies te zien wat de aandacht van de wereld heeft ten opzichte van al het andere.

 

© PXimport

10. De levenscirkel

Met meer dan 7 miljard zielen die momenteel de Aarde hun thuis noemen, gaan er in rap tempo mensen dood en worden er mensen geboren. Deze aangrijpende kaart simuleert deze vitale momenten, en gebruikt data om geboortes en overlijdens in real-time op een kaart te projecteren. De stroom van snel vervangen rode en groene puntjes die over de wereld heen verschijnen, helpen je begrijpen hoe massaal deze levenscirkel eigenlijk is, op manieren die je in cijfers niet kunt uitdrukken.

The Atlantic heeft informatie over het verhaal achter de kaart, mocht het je interesseren.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten