10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

Door: Martin Gijzemijter | 13 december 2016 10:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Online communicatie is per definitie niet geheel veilig; het kan onderschept worden, net zoals ‘vroeger’ je post met gevoelige of anderszins waardevolle informatie over jou onderschept en geopend kon worden. Maar omdat gevoelige gegevens zoveel meer waard zijn geworden voor criminelen, is het gevaar dát je (digitale) post wordt onderschept, nu een stuk groter. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf daartegen te beschermen en wij leggen je uit hoe.

Tip 01: Anonieme browser

In dit artikel laten we je zien hoe je de kans dat een kwaadwillende iets doet met de dingen die je online verstuurt, plaatst enzovoort zo klein mogelijk kunt maken. Het woord voorkomen gebruiken we bewust niet, want dat is simpelweg niet mogelijk. Dat klinkt natuurlijk best eng, maar in werkelijkheid is het hetzelfde als een dikke stalen kluis in een bank: hartstikke veilig, maar het is niet onmogelijk om open te breken, vooral heel, héél lastig.

We geven je onder andere tips over hoe je dingen veilig kunt versturen, met als hekkensluiter een waarschuwing over het delen via instant messaging. Maar je kunt een gevoelig document nog in zo’n ondoorzichtige envelop stoppen, op het moment dat iedereen mee kan kijken terwijl je dat doet, heb je er natuurlijk nog niets aan! Nu is dat een beetje overdreven, maar feit blijft dat browsers van nature niet de meest privacyvriendelijke programma’s zijn. De meeste browsers hebben een privacyfunctie, maar als je het echt goed wilt doen, dan neem je een anonieme browser als Tor. Ook hierbij geldt: anoniem is geen garantie, echte anonimiteit online bestaat niet, maar met een browser als Tor weet je in ieder geval zeker dat je online voetafdruk wat privacy betreft een stuk kleiner is.

Tip 01 Begin bij het begin: installeer een anonieme browser.

Tip 02: Versleuteld mailen

Een goede manier om bestanden te beveiligen, is door ze te versleutelen. Daar kleeft alleen een groot nadeel aan: wanneer je een bestand versleutelt, dan ben jij de enige die de inhoud van dat bestand kunt lezen. Tenzij de ontvanger van de e-mail hetzelfde versleutelingsprogramma gebruikt en het wachtwoord weet, want dan kan het bestand weer ontcijferd worden nadat het op veilige wijze z’n wereldreis heeft voltooid. Dat is precies de functionaliteit die het gratis programma Encrypt Files biedt.

Het werkt heel eenvoudig: je start het programma en selecteert het bestand dat je wilt versleutelen. Vervolgens kies je een encryptiemethode (alleen boeiend als je daar verstand van hebt, de standaardmethode is prima) en voer je een wachtwoord in. Hierna wordt een nieuw, versleuteld exemplaar van het bestand aangemaakt. Eventueel haal je nu het originele bestand door de digitale versnipperaar van het programma. Het nieuwe bestand kun je gewoon mailen als ieder ander bestand, met het verschil dat de ontvanger het bestand pas kan openen als hij/zij ook het programma Encrypt Files én het wachtwoord heeft. Klein advies ten overvloede: stuur het wachtwoord voor het bestand natuurlijk niet in hetzelfde mailtje als waarin het document zich bevindt. Je kunt prima elke keer hetzelfde wachtwoord gebruiken, maar communiceer dat even van tevoren.

Tip 02 Je bestanden versleutelen voor je ze mailt is een superveilige methode.

Tip 03: Versleuteling in Gmail

Je kunt dus software gebruiken om een bestand te versleutelen voordat je het mailt, waarbij het niet uitmaakt welke maildienst je gebruikt. Maar als je Gmail gebruikt, dan is het goed om te weten dat je met behulp van een extensie versleuteld kunt mailen zonder dat je daar veel extra werk voor hoeft te verrichten. Je doet dit met behulp van de extensie Secure Mail for Gmail (by Streak), te downloaden in de Chrome Web Store (ww.tiny.cc/secmail). Wanneer je nu een mail stuurt, klik je op het pictogram met het slotje en vul je een wachtwoord in. Vervolgens stuur je het mailtje naar de gewenste ontvanger. Deze ontvanger kan niets met je mailtje, tenzij hij/zij ook deze extensie heeft geïnstalleerd én het wachtwoord weet. Dit is absoluut een nuttige manier om je mails te versleutelen, maar het vereist dus wel dezelfde extensie bij zender en ontvanger.

Tip 03 Met Secure Mail for Gmail kun je mailtjes in Gmail snel versleutelen, de ontvanger heeft wel dezelfde extensie nodig.

Tip 04: WeTransfer

Of je nu mail verstuurt via Outlook, Outlook.com, Gmail of nog een andere dienst, er komt een keer dat je bestanden moet versturen die te groot zijn voor de maildienst van je keuze. In dat geval biedt een dienst als WeTransfer uitkomst, daar kun je per keer bestanden tot 2 GB versturen via de servers van de maildienst. Het daadwerkelijke bestand komt op de servers van dit bedrijf, een link erheen wordt naar de ontvanger gestuurd.

Maar wist je dat je ook mails in WeTransfer kunt beschermen met een wachtwoord? Dan kan de ontvanger je bestand alleen bereiken met dit wachtwoord. Het nadeel is dat je hiervoor een betaald account moet nemen van 12 euro per maand. Kortom, het is alleen zinvol als je heel vaak iets wilt versturen dat je wilt beschermen met een wachtwoord. Het voordeel is dan wel weer dat de partij aan de andere kant geen speciale software nodig heeft. Overigens, mocht je echt gaan voor de betaalde versie, dan kun je voortaan geen 2 GB per bericht sturen maar 20 GB, en je bestanden worden langer op de server bewaard.

Tip 04 WeTransfer kan ook sturen met wachtwoord, maar daarvoor betaal je wel.
Bestanden die je stuurt via WeTransfer kun je beschermen met een wachtwoord

Tip 05: Dropbox

Dat het makkelijk (en betrekkelijk veilig) is om je bestanden in Dropbox op te slaan hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je de bestanden die je deelt via Dropbox ook gewoon kunt beveiligen met een wachtwoord? Net als bij WeTransfer deel je bij het delen via Dropbox alleen een link, het bestand zelf blijft op de server staan (en is beschermd door de standaardversleuteling van Dropbox). Dus ook dit is een redelijk veilige methode. Het nadeel is dat ook deze methode niet gratis is, je moet overstappen op een Dropbox Pro-account voor 9,99 per maand of 99 euro per jaar. Je krijgt dan wel gelijk 1 TB opslag in plaats van 2 GB.

Om een bestand of map te delen via Dropbox, log je in met je account. Beweeg je muis over het bestand dat of de map die je wilt delen en klik op de knop Delen. In de pop-up die verschijnt klik je op Een link maken, waarna er in de pop-up een optie genaamd Instellingen voor link verschijnt. Klik hierop en geef aan dat alleen mensen met het wachtwoord de link die je deelt kunnen openen. Je kunt ook een vervaldatum toevoegen, zodat de link maar een beperkte tijd geldig is. Nadat je hebt geklikt op Instellingen opslaan, kun je de link veilig delen met anderen.

Tip 05 Met de betaalde versie van Dropbox kun je ook je Dropbox-links beveiligen.

Wees niet bang, wel verstandig

We kunnen ons voorstellen dat wanneer je een artikel als dit leest, de angst je om het hart slaat. Dat effect is gelijk aan wanneer het buurtpreventieteam je komt vertellen over het mogelijke risico van woninginbraak bij jou in de buurt. Toch is er geen reden om bang te zijn. Ja er bestaan hackers, en ja, mogelijkerwijs zijn ze uit op jouw gegevens, maar juist daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van dit soort gevaren en je ertegen te wapenen. Zolang er mensen zijn die zich goed beschermen, zijn de mensen die dat niet doen veel interessantere slachtoffers. Zorg ervoor dat je gevoelige documenten niet achteloos de wereld in slingert, dan ben je echt al een heel eind.

0 Reactie(s) op: 10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.