10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

Door: martijn-gijzemijter | 13 december 2016 10:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Zip-bestanden

Je kunt een tooltje als Encrypt Files gebruiken om bestanden te versleutelen, maar wist je dat ook diverse zip-programma’s kunnen versleutelen? Je kunt zo’n archiefbestand dan alleen uitpakken als je het wachtwoord weet. Programma’s als WinZip hebben sterke ingebouwde versleutelingsprotcollen waarmee je gecomprimeerde bestanden kunt beveiligen. In WinZip maak je eerst een nieuw zip-bestand en klik je vervolgens in het tabblad Maak/Deel op Versleutelen. Wanneer je nu bestanden toevoegt, wordt er gevraagd om een (complex) wachtwoord. Vul dit wachtwoord in, klik op OK en sla het zip-bestand op. Let op: zonder het wachtwoord is het bestand nu nooit meer uit te pakken, ook niet door jou.

Tip 06 Zip-bestanden zijn eenvoudig te versleutelen met een wachtwoord, maar onthoud: je kunt er zelf ook niet meer bij zonder wachtwoord.

Tip 07: Office-documenten

Microsoft had in het verleden een behoorlijk slechte reputatie als het ging om de beveiliging van bestanden in Office, maar daar is heel wat in veranderd. Tegenwoordig wordt er AES (Advanced Encryption Standard) gebruikt, met een 128bit-sleutel, hetgeen als zeer veilig te beschouwen is. Het zit wel wat verstopt. Om een document in Office (2013 en 2016) te versleutelen met een wachtwoord, maak je het document en klik je op Bestand / Opslaan als. Onder het bestandstype zie je de knop Meer opties en wanneer je hierop klikt, verschijnt er een nieuw venster met onderin de knop Extra. Klik hierop en vervolgens op Algemene Opties. Je hebt nu de mogelijkheid om het bestand met een wachtwoord te beschermen tegen openen en/of bewerken. Ook kun je bepalen dat het document helemaal nooit bewerkt mag worden. Een prima manier om ervoor te zorgen dat je document alleen bekeken/bewerkt mag worden door mensen die je die toestemming hebt gegeven.

Tip 07 De versleuteling van Office is tegenwoordig prima.

Tip 08: Pdf-bestanden

Hoewel het in Word tegenwoordig standaard mogelijk is om op te slaan als pdf (ook met versleuteling), vallen deze mogelijkheden in het niet bij wat er mogelijk is met het pdf-programma van Adobe zelf. Toegegeven, daar betaal je natuurlijk ook voor, maar als je regelmatig pdf’s moet versturen (bijvoorbeeld voor je werk of eigen zaak) waarover je volledige controle wilt hebben, dan is dat absoluut de moeite waard. Om een pdf te beveiligen, open je de pdf in Adobe Acrobat en klik je op PDF bewerken / Meer opties / Beveiligingseigenschappen. In het venster dat verschijnt kun je tot in detail aangeven wat je wilt dat er met het document gebeurt. Je kunt zelfs bepalen dat men het document niet kan afdrukken zonder het gebruik van een wachtwoord.

Tip 08 Zelfs het afdrukken van een pdf-document verbieden? Dat kan met Adobe Acrobat.
Je kunt zelfs voorkomen dat pdf-bestanden afgedrukt worden

Tweestapsauthenticatie

Stel je hebt heel braaf je bestanden versleuteld, via Gmail verstuurd en vervolgens het wachtwoord in een ander mailtje gestuurd. Best veilig toch? Dat zou je denken ja, maar onthoud dat beveiliging zo sterk is als de zwakste schakel. Want wat als iemand zich ongeoorloofd toegang verschaft tot je Gmail-account? Dan is die hele encryptie zinloos, want naast het bestand staat ook de volledige communicatie over de encryptie – inclusief het wachtwoord – in je mail. Zorg er dus voor dat je de dienst waarmee je de bestanden verstuurt, net zo goed beveiligt als het bestand zelf. De meeste maildiensten ondersteunen tweestapsauthenticatie, hetgeen betekent dat een wachtwoord alleen niet voldoende is om in te loggen. Er gaat dan bijvoorbeeld ook een sms naar je smartphone. Als je maildienst dit ondersteunt (alle grote maildiensten doen dit), schakel dit dan zo snel mogelijk in.

Tip 09: Afbeeldingen

Hoe zit het dan met afbeeldingen? Die zijn niet echt te beveiligen met een wachtwoord toch? Dat klopt, tenzij je ze inpakt in een zip-bestand en dat beveiligt met een wachtwoord of verstuurt in een versleutelde mail. Maar hoe voorkom je nu dat iemand je afbeeldingen steelt? Het pijnlijke antwoord? Niet. Tenzij je een flink budget hebt en je afbeeldingen kunt beschermen met een Digimarc-watermerk (een onzichtbare laag over de foto heen), kun je alleen handmatig een zichtbaar watermerk toevoegen aan de afbeelding (copyright van, etc.).

Het probleem is echter dat dit ten eerste tegenwoordig vrij amateuristisch staat en ten tweede dat zo’n watermerk er vaak vrij eenvoudig af te knippen is. Kortom het korte antwoord is dan ook: er is geen waterdichte manier om je afbeeldingen te beschermen tegen diefstal als je ze bijvoorbeeld op Facebook zet (waarbij we het aanpassen van je privacy-instellingen sowieso aanraden). Wil je voorkomen dat de foto’s überhaupt door vreemden bekeken worden (bijvoorbeeld foto’s van een pasgeborene), dan raden we je aan de bestanden te zippen en te beveiligen met een wachtwoord.

Tip 09 Er is helaas geen waterdichte manier om afbeeldingen te beschermen tegen diefstal. Zippen is de veiligste methode.

Tip 10: Instant Messaging

Tot slot een tip die niet draait om wat je online verstuurt, maar vooral om wat je online plaatst. Hoewel er mensen zijn die panisch zijn als het gaat om de macht die bedrijven als Facebook en WhatsApp (lees: ook Facebook) over ons hebben, zijn er ook mensen die dit soort platformen gebruiken om hun ziel en zaligheid te delen met de wereld. En hoewel WhatsApp z’n berichtendienst sinds kort versleuteld heeft, vinden we het nog steeds een bizar slecht idee om gevoelige informatie (zoals creditcardgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden enzovoort) via WhatsApp of Facebook te versturen.

Maar áls je dat dan toch graag wilt doen, spreid dan in ieder geval het risico door de gebruikersnaam via de ene dienst te sturen (Facebook Messenger) en het wachtwoord via de andere (WhatsApp). Beide bedrijven zijn weliswaar van dezelfde eigenaar, maar het aan elkaar koppelen van gesprekken van twee platformen zien we niet zo snel gebeuren. Desalniettemin raden we het delen van extreem gevoelige informatie via instant messaging nog altijd af, dus op eigen risico.

Tip 10 Over de beveiliging/versleuteling van instant messaging-platformen heb je weinig controle. Pas op met wat je deelt.

0 Reactie(s) op: 10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.