10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

© PXimport

10 tips om je waardevolle informatie te beschermen

Geplaatst: 13 december 2016 - 08:55

Aangepast: 24 november 2022 - 12:17

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Online communicatie is per definitie niet geheel veilig; het kan onderschept worden, net zoals ‘vroeger’ je post met gevoelige of anderszins waardevolle informatie over jou onderschept en geopend kon worden. Maar omdat gevoelige gegevens zoveel meer waard zijn geworden voor criminelen, is het gevaar dát je (digitale) post wordt onderschept, nu een stuk groter. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf daartegen te beschermen en wij leggen je uit hoe.

Tip 01: Anonieme browser

In dit artikel laten we je zien hoe je de kans dat een kwaadwillende iets doet met de dingen die je online verstuurt, plaatst enzovoort zo klein mogelijk kunt maken. Het woord voorkomen gebruiken we bewust niet, want dat is simpelweg niet mogelijk. Dat klinkt natuurlijk best eng, maar in werkelijkheid is het hetzelfde als een dikke stalen kluis in een bank: hartstikke veilig, maar het is niet onmogelijk om open te breken, vooral heel, héél lastig.

We geven je onder andere tips over hoe je dingen veilig kunt versturen, met als hekkensluiter een waarschuwing over het delen via instant messaging. Maar je kunt een gevoelig document nog in zo’n ondoorzichtige envelop stoppen, op het moment dat iedereen mee kan kijken terwijl je dat doet, heb je er natuurlijk nog niets aan! Nu is dat een beetje overdreven, maar feit blijft dat browsers van nature niet de meest privacyvriendelijke programma’s zijn. De meeste browsers hebben een privacyfunctie, maar als je het echt goed wilt doen, dan neem je een anonieme browser als Tor. Ook hierbij geldt: anoniem is geen garantie, echte anonimiteit online bestaat niet, maar met een browser als Tor weet je in ieder geval zeker dat je online voetafdruk wat privacy betreft een stuk kleiner is.

Tip 01 Begin bij het begin: installeer een anonieme browser.

© PXimport

Tip 02: Versleuteld mailen

Een goede manier om bestanden te beveiligen, is door ze te versleutelen. Daar kleeft alleen een groot nadeel aan: wanneer je een bestand versleutelt, dan ben jij de enige die de inhoud van dat bestand kunt lezen. Tenzij de ontvanger van de e-mail hetzelfde versleutelingsprogramma gebruikt en het wachtwoord weet, want dan kan het bestand weer ontcijferd worden nadat het op veilige wijze z’n wereldreis heeft voltooid. Dat is precies de functionaliteit die het gratis programma Encrypt Files biedt.

Het werkt heel eenvoudig: je start het programma en selecteert het bestand dat je wilt versleutelen. Vervolgens kies je een encryptiemethode (alleen boeiend als je daar verstand van hebt, de standaardmethode is prima) en voer je een wachtwoord in. Hierna wordt een nieuw, versleuteld exemplaar van het bestand aangemaakt. Eventueel haal je nu het originele bestand door de digitale versnipperaar van het programma. Het nieuwe bestand kun je gewoon mailen als ieder ander bestand, met het verschil dat de ontvanger het bestand pas kan openen als hij/zij ook het programma Encrypt Files én het wachtwoord heeft. Klein advies ten overvloede: stuur het wachtwoord voor het bestand natuurlijk niet in hetzelfde mailtje als waarin het document zich bevindt. Je kunt prima elke keer hetzelfde wachtwoord gebruiken, maar communiceer dat even van tevoren.

Tip 02 Je bestanden versleutelen voor je ze mailt is een superveilige methode.

© PXimport

Tip 03: Versleuteling in Gmail

Je kunt dus software gebruiken om een bestand te versleutelen voordat je het mailt, waarbij het niet uitmaakt welke maildienst je gebruikt. Maar als je Gmail gebruikt, dan is het goed om te weten dat je met behulp van een extensie versleuteld kunt mailen zonder dat je daar veel extra werk voor hoeft te verrichten. Je doet dit met behulp van de extensie Secure Mail for Gmail (by Streak), te downloaden in de Chrome Web Store (ww.tiny.cc/secmail). Wanneer je nu een mail stuurt, klik je op het pictogram met het slotje en vul je een wachtwoord in. Vervolgens stuur je het mailtje naar de gewenste ontvanger. Deze ontvanger kan niets met je mailtje, tenzij hij/zij ook deze extensie heeft geïnstalleerd én het wachtwoord weet. Dit is absoluut een nuttige manier om je mails te versleutelen, maar het vereist dus wel dezelfde extensie bij zender en ontvanger.

Tip 03 Met Secure Mail for Gmail kun je mailtjes in Gmail snel versleutelen, de ontvanger heeft wel dezelfde extensie nodig.

© PXimport

Tip 04: WeTransfer

Of je nu mail verstuurt via Outlook, Outlook.com, Gmail of nog een andere dienst, er komt een keer dat je bestanden moet versturen die te groot zijn voor de maildienst van je keuze. In dat geval biedt een dienst als WeTransfer uitkomst, daar kun je per keer bestanden tot 2 GB versturen via de servers van de maildienst. Het daadwerkelijke bestand komt op de servers van dit bedrijf, een link erheen wordt naar de ontvanger gestuurd.

Maar wist je dat je ook mails in WeTransfer kunt beschermen met een wachtwoord? Dan kan de ontvanger je bestand alleen bereiken met dit wachtwoord. Het nadeel is dat je hiervoor een betaald account moet nemen van 12 euro per maand. Kortom, het is alleen zinvol als je heel vaak iets wilt versturen dat je wilt beschermen met een wachtwoord. Het voordeel is dan wel weer dat de partij aan de andere kant geen speciale software nodig heeft. Overigens, mocht je echt gaan voor de betaalde versie, dan kun je voortaan geen 2 GB per bericht sturen maar 20 GB, en je bestanden worden langer op de server bewaard.

Tip 04 WeTransfer kan ook sturen met wachtwoord, maar daarvoor betaal je wel.

© PXimport

Bestanden die je stuurt via WeTransfer kun je beschermen met een wachtwoord

-

Tip 05: Dropbox

Dat het makkelijk (en betrekkelijk veilig) is om je bestanden in Dropbox op te slaan hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je de bestanden die je deelt via Dropbox ook gewoon kunt beveiligen met een wachtwoord? Net als bij WeTransfer deel je bij het delen via Dropbox alleen een link, het bestand zelf blijft op de server staan (en is beschermd door de standaardversleuteling van Dropbox). Dus ook dit is een redelijk veilige methode. Het nadeel is dat ook deze methode niet gratis is, je moet overstappen op een Dropbox Pro-account voor 9,99 per maand of 99 euro per jaar. Je krijgt dan wel gelijk 1 TB opslag in plaats van 2 GB.

Om een bestand of map te delen via Dropbox, log je in met je account. Beweeg je muis over het bestand dat of de map die je wilt delen en klik op de knop Delen. In de pop-up die verschijnt klik je op Een link maken, waarna er in de pop-up een optie genaamd Instellingen voor link verschijnt. Klik hierop en geef aan dat alleen mensen met het wachtwoord de link die je deelt kunnen openen. Je kunt ook een vervaldatum toevoegen, zodat de link maar een beperkte tijd geldig is. Nadat je hebt geklikt op Instellingen opslaan, kun je de link veilig delen met anderen.

Tip 05 Met de betaalde versie van Dropbox kun je ook je Dropbox-links beveiligen.

© PXimport

Wees niet bang, wel verstandig

Tip 06: Zip-bestanden

Je kunt een tooltje als Encrypt Files gebruiken om bestanden te versleutelen, maar wist je dat ook diverse zip-programma’s kunnen versleutelen? Je kunt zo’n archiefbestand dan alleen uitpakken als je het wachtwoord weet. Programma’s als WinZip hebben sterke ingebouwde versleutelingsprotcollen waarmee je gecomprimeerde bestanden kunt beveiligen. In WinZip maak je eerst een nieuw zip-bestand en klik je vervolgens in het tabblad Maak/Deel op Versleutelen. Wanneer je nu bestanden toevoegt, wordt er gevraagd om een (complex) wachtwoord. Vul dit wachtwoord in, klik op OK en sla het zip-bestand op. Let op: zonder het wachtwoord is het bestand nu nooit meer uit te pakken, ook niet door jou.

Tip 06 Zip-bestanden zijn eenvoudig te versleutelen met een wachtwoord, maar onthoud: je kunt er zelf ook niet meer bij zonder wachtwoord.

© PXimport

Tip 07: Office-documenten

Microsoft had in het verleden een behoorlijk slechte reputatie als het ging om de beveiliging van bestanden in Office, maar daar is heel wat in veranderd. Tegenwoordig wordt er AES (Advanced Encryption Standard) gebruikt, met een 128bit-sleutel, hetgeen als zeer veilig te beschouwen is. Het zit wel wat verstopt. Om een document in Office (2013 en 2016) te versleutelen met een wachtwoord, maak je het document en klik je op Bestand / Opslaan als. Onder het bestandstype zie je de knop Meer opties en wanneer je hierop klikt, verschijnt er een nieuw venster met onderin de knop Extra. Klik hierop en vervolgens op Algemene Opties. Je hebt nu de mogelijkheid om het bestand met een wachtwoord te beschermen tegen openen en/of bewerken. Ook kun je bepalen dat het document helemaal nooit bewerkt mag worden. Een prima manier om ervoor te zorgen dat je document alleen bekeken/bewerkt mag worden door mensen die je die toestemming hebt gegeven.

Tip 07 De versleuteling van Office is tegenwoordig prima.

© PXimport

Tip 08: Pdf-bestanden

Hoewel het in Word tegenwoordig standaard mogelijk is om op te slaan als pdf (ook met versleuteling), vallen deze mogelijkheden in het niet bij wat er mogelijk is met het pdf-programma van Adobe zelf. Toegegeven, daar betaal je natuurlijk ook voor, maar als je regelmatig pdf’s moet versturen (bijvoorbeeld voor je werk of eigen zaak) waarover je volledige controle wilt hebben, dan is dat absoluut de moeite waard. Om een pdf te beveiligen, open je de pdf in Adobe Acrobat en klik je op PDF bewerken / Meer opties / Beveiligingseigenschappen. In het venster dat verschijnt kun je tot in detail aangeven wat je wilt dat er met het document gebeurt. Je kunt zelfs bepalen dat men het document niet kan afdrukken zonder het gebruik van een wachtwoord.

Tip 08 Zelfs het afdrukken van een pdf-document verbieden? Dat kan met Adobe Acrobat.

© PXimport

Je kunt zelfs voorkomen dat pdf-bestanden afgedrukt worden

-

Tweestapsauthenticatie

Tip 09: Afbeeldingen

Hoe zit het dan met afbeeldingen? Die zijn niet echt te beveiligen met een wachtwoord toch? Dat klopt, tenzij je ze inpakt in een zip-bestand en dat beveiligt met een wachtwoord of verstuurt in een versleutelde mail. Maar hoe voorkom je nu dat iemand je afbeeldingen steelt? Het pijnlijke antwoord? Niet. Tenzij je een flink budget hebt en je afbeeldingen kunt beschermen met een Digimarc-watermerk (een onzichtbare laag over de foto heen), kun je alleen handmatig een zichtbaar watermerk toevoegen aan de afbeelding (copyright van, etc.).

Het probleem is echter dat dit ten eerste tegenwoordig vrij amateuristisch staat en ten tweede dat zo’n watermerk er vaak vrij eenvoudig af te knippen is. Kortom het korte antwoord is dan ook: er is geen waterdichte manier om je afbeeldingen te beschermen tegen diefstal als je ze bijvoorbeeld op Facebook zet (waarbij we het aanpassen van je privacy-instellingen sowieso aanraden). Wil je voorkomen dat de foto’s überhaupt door vreemden bekeken worden (bijvoorbeeld foto’s van een pasgeborene), dan raden we je aan de bestanden te zippen en te beveiligen met een wachtwoord.

Tip 09 Er is helaas geen waterdichte manier om afbeeldingen te beschermen tegen diefstal. Zippen is de veiligste methode.

© PXimport

Tip 10: Instant Messaging

Tot slot een tip die niet draait om wat je online verstuurt, maar vooral om wat je online plaatst. Hoewel er mensen zijn die panisch zijn als het gaat om de macht die bedrijven als Facebook en WhatsApp (lees: ook Facebook) over ons hebben, zijn er ook mensen die dit soort platformen gebruiken om hun ziel en zaligheid te delen met de wereld. En hoewel WhatsApp z’n berichtendienst sinds kort versleuteld heeft, vinden we het nog steeds een bizar slecht idee om gevoelige informatie (zoals creditcardgegevens, gebruikersnamen en wachtwoorden enzovoort) via WhatsApp of Facebook te versturen.

Maar áls je dat dan toch graag wilt doen, spreid dan in ieder geval het risico door de gebruikersnaam via de ene dienst te sturen (Facebook Messenger) en het wachtwoord via de andere (WhatsApp). Beide bedrijven zijn weliswaar van dezelfde eigenaar, maar het aan elkaar koppelen van gesprekken van twee platformen zien we niet zo snel gebeuren. Desalniettemin raden we het delen van extreem gevoelige informatie via instant messaging nog altijd af, dus op eigen risico.

Tip 10 Over de beveiliging/versleuteling van instant messaging-platformen heb je weinig controle. Pas op met wat je deelt.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten