11 tips bij elektronische ongevallen

© CIDimport

11 tips bij elektronische ongevallen

Geplaatst: 7 januari 2020 - 07:26

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Richard Veenstra

We denken er allemaal veel te weinig over na: wat als je harde schijf het opeens begeeft, heb je een plan voor als je smartphone gestolen wordt en weet je wat je moet doen als je je tablet in bad laat vallen? In dit artikel geven we je tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op elektronische ongevallen.

Tip 01: Reservekopie

Misschien wel het belangrijkste en daarom geven we het meteen als eerste tip mee: zorg dat je van je documenten een reservekopie hebt! Ondanks dat iedereen het wel weet, hebben maar weinig mensen daadwerkelijk een recente kopie van hun bestanden en foto’s. Vreemd, want zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een harde schijf of ssd kan het helaas weleens begeven. Concreet moet je ervoor zorgen dat je van al je belangrijke documenten minstens één kopie hebt. Dit kan gewoon een externe harde schijf zijn die je elke week even aan je pc hangt en waarnaar je een kopie van de bestanden maakt waaraan je gewerkt hebt. Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je de back-upschijf niet naast de pc legt, want mocht je laptop of desktop-pc worden gestolen, dan zal de externe schijf waarschijnlijk ook mee worden genomen. Wil je meer zekerheid, zorg dan dat je twee kopieën van je data hebt, het liefst op verschillende locaties. Een goede optie is om één kopie in de cloud op te slaan. Tegenwoordig is online schijfruimte zo goedkoop dat je het vanwege het geld niet hoeft te laten. Google biedt je 15 gigabyte gratis, Microsoft levert 5 gigabyte gratis bij een OneDrive-account, maar voor 2 euro per maand heb je al 50 gigabyte online ruimte. Wil je echt een complete kopie van al je documenten hebben, dan heb je bijvoorbeeld voor 12 euro per maand een Dropbox Plus-account met maar liefst 2 TB ruimte.

Tip 01 Sla je documenten veilig op in de cloud: Dropbox Plus biedt 2 TB voor 12 euro per maand.

© PXimport

Tegenwoordig is online schijfruimte zo goedkoop dat je het vanwege het geld niet hoeft te laten

-

Tip 02: Foto’s in de cloud

Als we het dan toch over de cloud hebben, bedenk dan ook meteen of je automatisch al je foto’s in de cloud wilt opslaan. Zowel in iOS als in Android is dit mogelijk. Op een iPhone krijg je 5 GB gratis ruimte die je kunt gebruiken om foto’s in iCloud op te slaan. Het enige wat je hoeft te doen, is je op je iPhone aanmelden met je iCloud-account door bij Instellingen op je accountnaam te tikken en naar iCloud / Foto’s te gaan. Zet de schuif achter iCloud-fotobibliotheek aan. Elke foto die je vanaf dat moment maakt, wordt automatisch naar je eigen iCloud gestuurd. Op elk Apple-apparaat heb je nu toegang tot deze foto’s. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je dit gemakkelijk bijkopen. In Android doe je hetzelfde met Google Foto’s. Open de app Foto’s en tik op de drie streepjes. Ga naar Instellingen en tik op Back-up en synchronisatie. Zet de schuif achter Back-up en synchronisatie aan. Eronder kun je nog aangeven of foto’s ook mogen worden geüpload als je een mobiele dataverbinding gebruikt en of je de functie wilt gebruiken tijdens roaming (als je je in een ander land bevindt). Wij raden dit echter niet aan, het is meestal voldoende om alleen te synchroniseren als je verbinding met een wifi-netwerk hebt.

Tip 02 Je Android-toestel kan automatisch foto’s naar de cloud uploaden.

© PXimport

Tip 03: Foto’s digitaliseren

Niet alleen van nieuwe foto’s is het handig om een kopie te hebben, ook van je oude analoge foto’s is het slim een back-up te hebben. Een scanner is hierbij een handig hulpmiddel, want dan kun je de foto’s op een hoge resolutie inscannen en opslaan als jpg-bestand. Heb je een alles-in-een printer staan, dan is er een grote kans dat deze al over een scanner beschikt. Leg een foto of document op de glasplaat en geef de scanopdracht vanaf je pc. Let bij het scannen goed op dat je voor de juiste resolutie kiest. Een resolutie van 1200 x 1200 dpi is mooi voor foto’s die je daarna nog wilt bewerken met Photoshop, maar voor een gescand diploma is 200 x 200 dpi meer dan genoeg. Ook kun je kiezen voor grijstinten in plaats van kleur om ruimte op je schijf te bewaren. Helemaal handig is het als je dit draadloos kunt doen. Je meldt je printer dan aan op je wifi-netwerk en met een speciaal programmaatje van de printer-fabrikant kun je op afstand bestanden inscannen. Heb je geen scanner, dan kun je ook via je smartphonecamera documenten en foto’s inscannen, bijvoorbeeld met een app als CamScanner. Vanuit de app neem je een foto van een document en bepaal je waar de hoeken zich bevinden. De app trekt je opname vervolgens recht en maakt van je foto een pdf-document of jpg-afbeelding.

Tip 03 Als je niet al te grote bestanden wilt krijgen, zorg dan dat de resolutie bij het inscannen niet te hoog is.

© PXimport

Tip 04: Smartphone-kopie

We keren nog eventjes terug naar de reservekopieën. Wist je dat je van je smartphone automatisch back-ups kunt laten maken? Op je iPhone kun je dit doen door naar Instellingen te gaan, op je naam te tikken en bij iCloud / iCloud-reservekopie de schuif aan te zetten. Elke dag wordt nu – mits je op een wifi-netwerk bent aangemeld – een kopie van je systeem naar iCloud verzonden. Let op, het gaat hier om de instellingen en informatie over je apps die op je systeem staan, foto’s moet je back-uppen via de optie die we in tip 2 lieten zien. Van je Android-smartphone kun je ook automatisch een reservekopie maken. Hiervoor ga je naar Instellingen en navigeer je helemaal naar beneden. Tik op Systeem, vervolgens op Back-up en zet de schuif achter Back-up maken op Google aan.

Tip 04 Veel eenvoudiger kan het maken van een automatische kopie van je smartphone niet.

© PXimport

Tip 05: Systeemherstel

Niet alleen je foto’s en documenten moeten veilig zijn als je harde schijf het ineens begeeft, het is ook slim om van je besturingssysteem een kopie te hebben. Het minste wat je kunt doen, is dat je af en toe in Windows 10 een systeemherstelpunt aanmaakt. Dit doe je door in Windows naar het Configuratiescherm te gaan en op de optie Systeem en beveiliging te klikken. Kies voor Systeem en klik links op Systeembeveiliging. Achter Nu een herstelpunt maken voor de stations waarvoor systeembeveiliging is ingeschakeld klik je op Maken. Voor instellingen, zoals welke stations worden meegenomen in een herstelpunt, klik je erboven op Configureren. Herstelpunten zijn handig om te maken voordat je een grote update doorvoert van een programma. Mocht er namelijk iets niet goed werken, dan kun je altijd weer terug naar dat vorige herstelpunt. Een andere optie is om een kloon of image van je harde schijf te maken. Een kloon is een identieke kopie van je schijf die je als back-up kunt bewaren. Gaat je harde schijf stuk, dan zet je de gekloonde versie in je pc en kun je meteen weer doorwerken. Een image schrijft alle informatie van een schijf weg naar een bestand, een imagefile. Het voordeel van een image is dat het een veel kleiner bestand oplevert en je niet een complete nieuwe harde schijf hoeft op te offeren. Wel kan een kloon ervoor zorgen dat je sneller weer aan de slag kunt. Voor beide oplossingen, kloon of image, zijn goede programma’s te vinden, enkele bekende opties zijn Macrium Reflect, Acronis Backup en CloudBerry Backup.

Tip 05 Maak op gezette tijden een herstelpunt van je Windows-systeem.

© PXimport

Mocht er iets niet goed werken, dan kun je altijd weer terug naar een vorig herstelpunt

-

Tip 06: Een goed wachtwoord

Als het goed is, heb je inmiddels als je data veiliggesteld voor een eventueel noodscenario. Op naar de beveiliging van je hardware, want je wilt natuurlijk niet dat kwaadwillende derden toegang hebben tot je apparaten. Zorg er op je smartphone of tablet voor dat je een goede pincode hebt ingesteld en dat je waar mogelijk je apparaat hebt beveiligd met een vingerafdruk. Veel smartphones hebben tegenwoordig een vingerafdrukscanner aan boord. Op de iPhone kun je je vingerafdruk toevoegen door naar Instellingen / Touch ID en toegangscode te navigeren. Op een Android-toestel vind je dit meestal bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je laptop beveilig je met een goed wachtwoord, zodat in het geval van diefstal mensen niet direct bij alle gegevens kunnen. Verder raden we een wachtwoordmanager aan als je voor al je programma’s en webdiensten een sterk wachtwoord hebt, maar deze niet allemaal kunt onthouden. Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld LastPass, KeePass en 1Password, maar je kunt ook de iCloud-sleutelhanger gebruiken onder iOS of Google Smart Lock onder Android.

Tip 06 In iOS kun je je vingerafdruk toevoegen door bij Touch ID te kijken.

© PXimport

Tip 07: Toestel terugvinden

Zodra je een nieuw apparaat aanschaft, doe je er goed aan het te registreren. Waarom? Ten eerste omdat je op deze manier sneller support kunt krijgen van de fabrikant of winkel. Ten tweede omdat je zo gemakkelijk kunt bewijzen dat het daadwerkelijk jouw apparaat is, mocht je het een keer kwijt zijn of worden gestolen. Daarnaast is het altijd een goed idee om het serienummer van je laptop, smartphone of tablet op te schrijven of er een foto van te nemen. Veel fabrikanten bieden ook een optie om je apparaten aan te melden bij een dienst die ze eventueel kan tracken als je ze kwijt bent of als ze gestolen zijn. Op een Apple-apparaat heet dit Zoek mijn iPhone/iPad/Mac en dit vind je bij je iCloud-instellingen. In Android heet dit Vind mijn apparaat, dit vind je bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je kunt naar www.android.com/find gaan en meteen zien waar je apparaat zich bevindt. Eventueel kun je het apparaat op afstand vergrendelen of wissen. Als je het kwijt bent, kun je ook een geluid laten afspelen.

Tip 07 Vind je toestel terug met Vind mijn apparaat.

© PXimport

Tip 08: Hardware onderhouden

Naast dat je erop bedacht moet zijn dat je je apparaat weleens kwijt kunt raken, zou je je apparaten ook zo goed mogelijk moeten onderhouden, zodat ze niet stuk gaan. Een externe harde schijf kun je het beste elke paar weken even aansluiten om te testen of het nog moeiteloos gelezen kan worden. Dergelijke apparaten kunnen met de tijd namelijk slechter worden. Als een harde schijf kuren vertoont, zorg er dan voor dat je een nieuwe schijf koopt en alle data zo snel mogelijk overzet. Wat je verder kunt doen, is het vanbinnen schoonmaken van je desktop-pc, als je er een hebt. Gebruik voor de binnenkant geen chemicaliën, een simpele blaasbalg is het meest efficiënt. Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, want hier verzamelt zich veel stof. Denk er bij het openmaken van een computer wel altijd aan dat je statisch ontladen bent, dat je de stroomkabel uit de pc hebt gehaald en dat het apparaat uitstaat. Gebruik ook nooit een vochtige doek om iets aan de binnenkant te reinigen! Het beeldscherm van een pc of laptop kun je het beste met een microfiber-doekje schoonmaken. Hardnekkige vlekken kun je met een vochtig doekje en eventueel een klein beetje zeep reinigen, maar kijk dan wel uit dat het niet te nat is en er geen bijtende stoffen in de zeep zitten.

Tip 08 Gebruik een microfiber-doekje om je beeldscherm te reinigen.

© PXimport

Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, hier verzamelt zich namelijk veel stof

-

Kabels

Tip 09: Niet laten vallen

Het gebeurt iedereen weleens, je smartphone laten vallen. In de meeste gevallen is het niet zo heel erg, als je tenminste een goed hoesje om je mobiel hebt zitten. De beste hoezen gaan over de rand van je smartphone, zodat de hoeken van je scherm goed beschermd zijn bij een val. Voor elk type smartphone zijn online wel hoezen verkrijgbaar. Wil je je display beschermen tegen krassen, dan kun je een screenprotector op je scherm plakken. Zo’n doorzichtig plaatje van gehard glas kost vaak nog geen tientje en beschermt je scherm tegen krassen en olieachtige substanties.

Laat je je smartphone in de wc of in bad vallen, dan heb je in de meeste gevallen een iets groter probleem. Probeer het apparaat zo kort mogelijk met water in aanraking te laten koen en heb je ‘m weer te pakken, droog het dan meteen af met een handdoek. Zorg er verder voor dat de poorten zo droog mogelijk zijn en dat er geen water in kan lopen. Daarna begint de race tegen de klok om ervoor te zorgen dat het water niet of zo weinig mogelijk je smartphone binnendringt. Zet je smartphone meteen uit, haal je simkaart eruit, ren naar de keuken en leg het apparaat in een bak of zak met ongekookte rijst. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof door de rijst wordt opgenomen. Ga in geen geval aan de slag met een föhn, de kans dat je het water naar de kostbare elektronica leidt, wordt daarmee alleen maar groter. Nu is het afwachten, je moet je smartphone minstens een volledige dag in de rijst laten liggen. Zet daarna je iPhone of Android-toestel weer aan en bid dat alles het nog doet.

Tip 09 Een screenprotector beschermt je scherm tegen krassen en olieachtige vloeistoffen.

© PXimport

Waterdicht

De Samsung Galaxy S10 claimt dat het waterdicht is, dit zie je aan de 8 aan het eind van de code: IP68.

© PXimport

Verzekeren of niet?

Met al die slimme producten kun je tegenwoordig prima zelf een inbraakpreventieplan opstellen

-

Tip 10: Veilig op reis

Het beveiligen van je apparaten is één, maar vergeet ook je huis niet. Met al die slimme producten is het tegenwoordig mogelijk om zelf een inbraakpreventieplan op te stellen. Zo kun je je smartphone vanaf je vakantieadres prima als virtuele bewaker inzetten. Koop bijvoorbeeld een Xiaomi Mi Home beveiligingscamera en installeer deze ergens in je huis. Je meldt het apparaat vervolgens aan op je wifi-netwerk en dan kun je met je smartphone zelfs vanuit een ander land inloggen op de camera om te zien wat er zich in je huis afspeelt. Niet alleen bewakingscamera’s kun je met je smartphone bedienen, ook een slimme thermostaat of verlichting die je op afstand aan- of uit kunt zetten, vormen meestal geen probleem. Als je geen bewakingscamera wilt kopen, kun je ook met een speciale app een oude tablet of smartphone inzetten als beveiligingscamera. Handige apps voor dit doel zijn bijvoorbeeld Alfred, Manything en Presence.

Noodcamera

© PXimport

Veiligheid in de buurt

WhatsApp buurtpreventie

© PXimport

Tip 11: Ongelukken

Noodgevallen zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op elektronische apparatuur. Je kunt ook zelf een noodgeval hebben of getuige zijn van een ongeluk. Ook in zulke gevallen is het slim om goed voorbereid te zijn en bekend te zijn met de mogelijkheden die je smartphone herbergt om je in die situaties van dienst te kunnen zijn. Installeer bijvoorbeeld de app EHBO om op te kunnen zoeken wat je in specifieke gevallen kunt doen. Zie je dat iemand een hartaanval krijgt, dan telt elke seconde, een app kan dan uitkomst bieden wat je zelf kunt doen terwijl je op de ambulance wacht.

Heb je zelf een ongeluk gehad, dan kun je ervoor zorgen dat het ambulancepersoneel snel geïnformeerd kan worden van jouw medische voorgeschiedenis door gebruik te maken van een medisch ID. Ga op je iPhone naar de app Gezondheid, tik op Medische ID en vervolgens op Wijzig. Voer hier al je relevante medische gegevens in, zoals je bloedgroep, eventuele ziektes en allergieën en medicijnen die je neemt. Sluit af door op Gereed te tikken. Ambulancepersoneel of mensen die je eerste hulp verlenen, kunnen op je vergrendelde smartphone op Noodgeval / Medische ID tikken en meteen deze informatie inzien. Op een Android-apparaat kan iedereen zonder je telefoon te ontgrendelen op Noodgeval drukken en op Informatie bij nood selecteren. Om informatie te verstrekken voor deze functie ga je op je Android-toestel naar Instellingen / Over de telefoon. Tik op Informatie bij nood en geef onder Medische informatie je medische gegevens in. Onder Contacten voor noodgevallen kun je bij Contact toevoegen en een contactpersoon kiezen die in geval van nood gebeld moet worden. Zo’n contact heet ook wel een ICE (In Case of Emergency). Op een iPhone voeg je een ICE toe via je Medische ID.

Tip 11 In Android en iOS kun je medische informatie opgeven, zodat een hulpverlener dit eenvoudig in kan zien, zelfs als je smartphone is vergrendeld.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten