11 tips bij elektronische ongevallen

Door: richard-veenstra | 07 januari 2020 09:26

Hacker
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Een goed wachtwoord

Als het goed is, heb je inmiddels als je data veiliggesteld voor een eventueel noodscenario. Op naar de beveiliging van je hardware, want je wilt natuurlijk niet dat kwaadwillende derden toegang hebben tot je apparaten. Zorg er op je smartphone of tablet voor dat je een goede pincode hebt ingesteld en dat je waar mogelijk je apparaat hebt beveiligd met een vingerafdruk. Veel smartphones hebben tegenwoordig een vingerafdrukscanner aan boord. Op de iPhone kun je je vingerafdruk toevoegen door naar Instellingen / Touch ID en toegangscode te navigeren. Op een Android-toestel vind je dit meestal bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je laptop beveilig je met een goed wachtwoord, zodat in het geval van diefstal mensen niet direct bij alle gegevens kunnen. Verder raden we een wachtwoordmanager aan als je voor al je programma’s en webdiensten een sterk wachtwoord hebt, maar deze niet allemaal kunt onthouden. Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld LastPass, KeePass en 1Password, maar je kunt ook de iCloud-sleutelhanger gebruiken onder iOS of Google Smart Lock onder Android.

Touch ID en toegangscode
Tip 06 In iOS kun je je vingerafdruk toevoegen door bij Touch ID te kijken.

Tip 07: Toestel terugvinden

Zodra je een nieuw apparaat aanschaft, doe je er goed aan het te registreren. Waarom? Ten eerste omdat je op deze manier sneller support kunt krijgen van de fabrikant of winkel. Ten tweede omdat je zo gemakkelijk kunt bewijzen dat het daadwerkelijk jouw apparaat is, mocht je het een keer kwijt zijn of worden gestolen. Daarnaast is het altijd een goed idee om het serienummer van je laptop, smartphone of tablet op te schrijven of er een foto van te nemen. Veel fabrikanten bieden ook een optie om je apparaten aan te melden bij een dienst die ze eventueel kan tracken als je ze kwijt bent of als ze gestolen zijn. Op een Apple-apparaat heet dit Zoek mijn iPhone/iPad/Mac en dit vind je bij je iCloud-instellingen. In Android heet dit Vind mijn apparaat, dit vind je bij Instellingen / Beveiliging en locatie. Je kunt naar www.android.com/find gaan en meteen zien waar je apparaat zich bevindt. Eventueel kun je het apparaat op afstand vergrendelen of wissen. Als je het kwijt bent, kun je ook een geluid laten afspelen.

Vind mijn apparaat
Tip 07 Vind je toestel terug met Vind mijn apparaat.

Tip 08: Hardware onderhouden

Naast dat je erop bedacht moet zijn dat je je apparaat weleens kwijt kunt raken, zou je je apparaten ook zo goed mogelijk moeten onderhouden, zodat ze niet stuk gaan. Een externe harde schijf kun je het beste elke paar weken even aansluiten om te testen of het nog moeiteloos gelezen kan worden. Dergelijke apparaten kunnen met de tijd namelijk slechter worden. Als een harde schijf kuren vertoont, zorg er dan voor dat je een nieuwe schijf koopt en alle data zo snel mogelijk overzet. Wat je verder kunt doen, is het vanbinnen schoonmaken van je desktop-pc, als je er een hebt. Gebruik voor de binnenkant geen chemicaliën, een simpele blaasbalg is het meest efficiënt. Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, want hier verzamelt zich veel stof. Denk er bij het openmaken van een computer wel altijd aan dat je statisch ontladen bent, dat je de stroomkabel uit de pc hebt gehaald en dat het apparaat uitstaat. Gebruik ook nooit een vochtige doek om iets aan de binnenkant te reinigen! Het beeldscherm van een pc of laptop kun je het beste met een microfiber-doekje schoonmaken. Hardnekkige vlekken kun je met een vochtig doekje en eventueel een klein beetje zeep reinigen, maar kijk dan wel uit dat het niet te nat is en er geen bijtende stoffen in de zeep zitten.

Hardware onderhouden
Tip 08 Gebruik een microfiber-doekje om je beeldscherm te reinigen.
Vergeet vooral niet om de ventilatoren even uit te spuiten, hier verzamelt zich namelijk veel stof

Kabels

Zodra je een kabel hebt waar een breuk in zit, is het tijd om hem te vervangen. Probeer nooit een kabelbreuk te fixen met een stuk tape, dit kan enorm gevaarlijk zijn, zeker als er een deel van het koperdraad te zien is. Probeer ook zo veel mogelijk originele kabels of kabels van goede makelij te gebruiken. Kabels die je op AliExpress koopt, hebben soms geen correct Europees CE-keurmerk. Niet alleen loop je dan het risico dat je apparatuur kapot gaat, het is ook illegaal om producten in te voeren zonder CE-keurmerk.

Tip 09: Niet laten vallen

Het gebeurt iedereen weleens, je smartphone laten vallen. In de meeste gevallen is het niet zo heel erg, als je tenminste een goed hoesje om je mobiel hebt zitten. De beste hoezen gaan over de rand van je smartphone, zodat de hoeken van je scherm goed beschermd zijn bij een val. Voor elk type smartphone zijn online wel hoezen verkrijgbaar. Wil je je display beschermen tegen krassen, dan kun je een screenprotector op je scherm plakken. Zo’n doorzichtig plaatje van gehard glas kost vaak nog geen tientje en beschermt je scherm tegen krassen en olieachtige substanties.

Laat je je smartphone in de wc of in bad vallen, dan heb je in de meeste gevallen een iets groter probleem. Probeer het apparaat zo kort mogelijk met water in aanraking te laten koen en heb je ‘m weer te pakken, droog het dan meteen af met een handdoek. Zorg er verder voor dat de poorten zo droog mogelijk zijn en dat er geen water in kan lopen. Daarna begint de race tegen de klok om ervoor te zorgen dat het water niet of zo weinig mogelijk je smartphone binnendringt. Zet je smartphone meteen uit, haal je simkaart eruit, ren naar de keuken en leg het apparaat in een bak of zak met ongekookte rijst. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof door de rijst wordt opgenomen. Ga in geen geval aan de slag met een föhn, de kans dat je het water naar de kostbare elektronica leidt, wordt daarmee alleen maar groter. Nu is het afwachten, je moet je smartphone minstens een volledige dag in de rijst laten liggen. Zet daarna je iPhone of Android-toestel weer aan en bid dat alles het nog doet.

Screen protector
Tip 09 Een screenprotector beschermt je scherm tegen krassen en olieachtige vloeistoffen.

Waterdicht

Veel smartphones claimen tegenwoordig waterdicht of spatwaterdicht te zijn. Dit houdt meestal niet in dat je ze mee in bad kunt nemen. Elk apparaat dat waterdicht zegt te zijn, heeft een speciale code. Dit begint met IP en eindigt met twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed een apparaat tegen stof is beschermd (0 tot en met 6), het tweede cijfer geeft de mate van waterdichtheid aan (0 tot en met 9). Een hoger cijfer betekent een betere bescherming. IP68 betekent bijvoorbeeld dat een apparaat geen stof binnenlaat en dat het waterdicht is, wat inhoudt dat je dit apparaat gedurende langere tijd onder water kunt gebruiken.

Waterdicht
De Samsung Galaxy S10 claimt dat het waterdicht is, dit zie je aan de 8 aan het eind van de code: IP68.

Verzekeren of niet?

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die inspringen op de klunzigheid van de smartphonegebruiker. Weet je van jezelf dat je vaak dingen laat vallen of kwijtraakt, dan kan een smartphone- of laptopverzekering zinvol zijn. Al kun je in de meeste gevallen beter zelf elke maand wat geld opzij leggen voor een nieuw apparaat. Bovendien dekken zijn de meeste verzekeringen nog duur ook en dekken ze niet eens alle vormen van diefstal, verlies of schade.

Met al die slimme producten kun je tegenwoordig prima zelf een inbraakpreventieplan opstellen

Tip 10: Veilig op reis

Het beveiligen van je apparaten is één, maar vergeet ook je huis niet. Met al die slimme producten is het tegenwoordig mogelijk om zelf een inbraakpreventieplan op te stellen. Zo kun je je smartphone vanaf je vakantieadres prima als virtuele bewaker inzetten. Koop bijvoorbeeld een Xiaomi Mi Home beveiligingscamera en installeer deze ergens in je huis. Je meldt het apparaat vervolgens aan op je wifi-netwerk en dan kun je met je smartphone zelfs vanuit een ander land inloggen op de camera om te zien wat er zich in je huis afspeelt. Niet alleen bewakingscamera’s kun je met je smartphone bedienen, ook een slimme thermostaat of verlichting die je op afstand aan- of uit kunt zetten, vormen meestal geen probleem. Als je geen bewakingscamera wilt kopen, kun je ook met een speciale app een oude tablet of smartphone inzetten als beveiligingscamera. Handige apps voor dit doel zijn bijvoorbeeld Alfred, Manything en Presence.

Noodcamera
Tip 10 Met deze camera van Xiaomi kun je vanaf je smartphone zien wat er tijdens jouw afwezigheid allemaal bij jou in huis gebeurt.

Veiligheid in de buurt

Vinden er veel inbraken in de buurt plaats, maak dan met je buren een WhatsApp-groep aan. Zo kun je het melden als er iemand in de buurt rondloopt die verdacht gedrag vertoont en eventueel de buren waarschuwen. Een uitgebreidere vorm van burgerparticipatie is WhatsApp Buurt Preventie. Ga naar www.wabp.nl om een groep bij je in de buurt te vinden en je daarbij aan te sluiten.

WhatsApp buurtpreventie

Tip 11: Ongelukken

Noodgevallen zijn natuurlijk niet alleen van toepassing op elektronische apparatuur. Je kunt ook zelf een noodgeval hebben of getuige zijn van een ongeluk. Ook in zulke gevallen is het slim om goed voorbereid te zijn en bekend te zijn met de mogelijkheden die je smartphone herbergt om je in die situaties van dienst te kunnen zijn. Installeer bijvoorbeeld de app EHBO om op te kunnen zoeken wat je in specifieke gevallen kunt doen. Zie je dat iemand een hartaanval krijgt, dan telt elke seconde, een app kan dan uitkomst bieden wat je zelf kunt doen terwijl je op de ambulance wacht.

Heb je zelf een ongeluk gehad, dan kun je ervoor zorgen dat het ambulancepersoneel snel geïnformeerd kan worden van jouw medische voorgeschiedenis door gebruik te maken van een medisch ID. Ga op je iPhone naar de app Gezondheid, tik op Medische ID en vervolgens op Wijzig. Voer hier al je relevante medische gegevens in, zoals je bloedgroep, eventuele ziektes en allergieën en medicijnen die je neemt. Sluit af door op Gereed te tikken. Ambulancepersoneel of mensen die je eerste hulp verlenen, kunnen op je vergrendelde smartphone op Noodgeval / Medische ID tikken en meteen deze informatie inzien. Op een Android-apparaat kan iedereen zonder je telefoon te ontgrendelen op Noodgeval drukken en op Informatie bij nood selecteren. Om informatie te verstrekken voor deze functie ga je op je Android-toestel naar Instellingen / Over de telefoon. Tik op Informatie bij nood en geef onder Medische informatie je medische gegevens in. Onder Contacten voor noodgevallen kun je bij Contact toevoegen en een contactpersoon kiezen die in geval van nood gebeld moet worden. Zo’n contact heet ook wel een ICE (In Case of Emergency). Op een iPhone voeg je een ICE toe via je Medische ID.

Medische informatie
Tip 11 In Android en iOS kun je medische informatie opgeven, zodat een hulpverlener dit eenvoudig in kan zien, zelfs als je smartphone is vergrendeld.

0 Reactie(s) op: 11 tips bij elektronische ongevallen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.