11 tips om anoniem online te blijven

Door: Jochem de Goede | 20 november 2016 08:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Bij het bezoeken van websites wordt allerlei informatie van je opgeslagen. Er worden logs bewaard met welke acties je uitvoert, gekoppeld aan je IP-adres. Vaak is er ook een tool om te zien waar je vandaan komt en wat je precies doet op de website. Privacy op het web lijkt een sprookje, maar er zijn gelukkig nog een aantal mogelijkheden om anoniem online te gaan.

Tip 01: E-mailadres

Het eerste onderdeel dat je zult moeten beschermen als je anoniem online wilt zijn, is je e-mailadres. Bij bijna elke dienst moet je wel een e-mailadres invullen, waardoor je eenvoudig overal op het web gevolgd kan worden. Maak daarvoor een apart e-mailadres aan, dat losstaat van je huidige e-mailadressen en daar ook niet op lijkt. Afhankelijk van je privacy-eisen kun je simpelweg bij Google of Outlook een nieuw mailaccount aanmaken en het daarbij laten. Lees ook: Zo krijg je meer privacy in Windows 10.

Voor Gmail ga je naar www.gmail.com en klik je op Account maken. Vul de gevraagde gegevens in, als je echt anoniem wilt blijven gebruik je daarvoor natuurlijk niet je echte gegevens. Het invullen van een telefoonnummer is niet verplicht. Je kunt daarna meteen aan de slag met je nieuwe Gmail-account. Maak je liever gebruik van een e-maildienst die wat beter omgaat met je persoonlijke gegevens, dan kom je toch al gauw uit bij betaalde diensten. Echter, als al je persoonlijke gegevens toch nep zijn bij Google, dan maakt Google's privacybeleid verder niet zo veel uit.

Tip 01 Je hebt zo een anoniem Google-account aangemaakt.

Tip 02: Mailinator

Als je je voor een dienst wilt aanmelden en daarvoor een e-mailadres in moet vullen, kan het misschien wat overdreven zijn om daarvoor speciaal een heel nieuw e-mailadres aan te maken. Het is dan beter om een wegwerpadres te gebruiken. Een dienst die dit aanbiedt, is bijvoorbeeld www.mailinator.com. Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres. En met openbaar bedoelen we ook echt openbaar: eenieder die dat e-mailadres invult, krijgt direct toegang tot het Postvak IN.

Er is geen authenticatie of bescherming. Dat is prima als je alleen heel even een e-mailadres nodig hebt om op een bevestigingslinkje te klikken en niet je gehele identiteit af wilt geven. Dat betekent dus ook dat je je e-mail deelt met andere mensen en daarom is het een handige privacytool, omdat dus niet meer te herleiden is wie de e-mail heeft gelezen voor wie die bedoeld was. Sommige websites blokkeren Mailinator, maar daarvoor is een oplossing: je kunt ook andere domeinen gebruiken dan @mailinator.com. Op de website van Mailinator vind je een lijst met een selectie van domeinen die je kunt gebruiken, maar er zijn er nog meer.

Tip 02 Met Mailinator maak je eenvoudig een wegwerpadres aan.

Tip 03: Nepidentiteit

Bij het aanmaken van je e-mailadres is het vaak al nodig: je moet een voor- en achternaam opgeven. Regelmatig is het bovendien nodig om een adres op te geven en soms ook een telefoonnummer en meer. Als je regelmatig dezelfde neppe online-identiteit gebruikt, kan deze alsnog worden gekoppeld aan je echte identiteit door middel van slimme technieken. Het is beter om een compleet anonieme, willekeurige identiteit te genereren. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een dienst als www.fakenamegenerator.com. Zodra je de website bezoekt, staat er direct een nieuwe identiteit voor je klaar, compleet met een eigen en werkend e-mailadres, een leeftijd en geboortedatum, een baan en zelfs een favoriete kleur. Je kunt bovenin nog een aantal opties aanpassen, zoals het geslacht, van welk land de naam afkomstig is en van welke land de identiteit is. Als je klikt op Advanced Options kun je verder nog het leeftijdsinterval instellen en de kans op welk geslacht de willekeurige identiteit wordt, aanpassen.

Tip 03 Is het nodig om ergens veel persoonlijke gegevens in te vullen? Gebruik dan Fake Name Generator.
Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres

Tip 04: Anoniem betalen

Als je online een betaling moet doen, is dat bijna nooit privé. Contant betalen zoals in de winkel is online bijna onmogelijk en als het wel mogelijk is, is het erg lastig. Toch zijn er wel diensten die dit niveau van privacy proberen na te streven. EntroPay is zo’n dienst, waarmee je een virtuele Visa-kaart krijgt om mee te betalen. Deze kaart is prepaid en wordt bij veel webwinkels geaccepteerd, omdat het Visa is. Het is dan wel nodig om er geld op te zetten, iets waardoor EntroPay je gegevens heeft. De koper waar je het geld uitgeeft, ziet echter alleen een anonieme kaart.

De naam op de kaart kan dan bijvoorbeeld afkomstig zijn van je eerder gegenereerde identiteit, zodat je niet te traceren bent. Als je een alternatief zoekt op EntroPay, dan kom je al snel uit bij de bitcoin. Helaas is het gebruik van bitcoins niet eenvoudig en bovendien accepteren veel webwinkels geen bitcoins. Dat laatste is echter op te lossen met een dienst als e-coin. Je kunt dan een aantal bitcoin kopen en deze naar e-coin sturen, waar vervolgens een anonieme betaalkaart wordt aangemaakt waarmee je op meer plekken kunt betalen. Je kunt deze ook aan PayPal koppelen. Je kunt dan zowel een plastic als een virtuele betaalkaart krijgen.

Tip 04 Met e-coin kun je een echte pas krijgen, waarmee je gewoon in de winkel kunt betalen en via de app geld kunt storten.

0 Reactie(s) op: 11 tips om anoniem online te blijven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.