11 tips om anoniem online te blijven

Door: Jochem de Goede | 20 november 2016 08:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 05: Op het web

Als je over internet surft, worden er lokaal allerlei data opgeslagen, zoals cookies. Hiermee kunnen adverteerders je identificeren, onafhankelijk van de website waarop je je bevindt. Als je anoniem wilt blijven, is het nodig om nog een aantal add-ons te installeren, zoals Privacy Badger en uBlock Origin of AdBlock Plus. Privacy Badger focust zich specifiek op trackers op het web. Trackers zijn kleine JavaScript-scriptjes met als enige doel om jou te volgen op het web, er een persoonlijk profiel van te maken en dat te verkopen aan bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord. En dat allemaal alleen maar voor gerichtere advertenties.

Als browser kun je het beste Mozilla Firefox gebruiken. De broncode van deze browser is opensource, in tegenstelling tot veel andere browsers. Google Chrome heeft weliswaar een opensourcevariant, namelijk Chromium, maar Google voegt daar nog allerlei functies aan toe en die functies zijn niet openbaar, waarmee dus alles zonder je medeweten doorgestuurd kunt worden naar Google.

Tip 06: NoScript

NoScript blokkeert op onbekende websites JavaScript, waardoor deze scriptbestanden niet zomaar willekeurige code kunnen uitvoeren. Naast JavaScript blokkeert NoScript ook Java en Flash. Dat verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook je privacy omdat het helpt tegen bijvoorbeeld ‘browserfingerprinting’ (zie tip 12). De add-on NoScript is beschikbaar voor Mozilla Firefox en Google Chrome en een must voor iedereen die anoniem online wil zijn. Voor Mozilla Firefox download je deze add-on hier. Klik op Toevoegen aan Firefox en daarna op Installeren. Herstart even de browser om de add-on actief te maken. Daarna wordt het introscherm van NoScript getoond. Het icoon rechtsboven verandert automatisch op basis van wat er op de pagina aanwezig is. Als je een S ziet met een rode streep erdoorheen, dan betekent dat dat scripts en plug-ins actief worden geblokkeerd. Zie je een kleine, rode streep, dan betekent dat dat alleen van de website scripts zijn toegestaan, maar niet van andere subdomeinen. Als je bij het bezoeken van een website klikt op het NoScript-logo, kun je zien welke inhoud er allemaal geblokkeerd is. Je kunt dan eventueel individuele items nog toestaan.

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres

Tip 07: IP-adres

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres. Daarmee kunnen je acties gekoppeld worden aan een unieke gebruiker. Om je IP-adres te verbergen, is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. Een VPN is een virtueel privénetwerk, waarmee je via een beveiligde internetverbinding kunt surfen. Je IP-adres wordt dan verborgen en lijkt afkomstig uit het land van de VPN-dienst waarmee je verbonden bent. Bij de meeste VPN-aanbieders kun je hierbij uit verschillende landen kiezen. Omdat veel anderen ook met die VPN verbonden zijn en daarmee dus de verbinding delen, zijn acties van dat IP niet terug te leiden tot een persoon en dan heb je dus meer privacy. Daar zit wel een voorwaarde aan: de VPN-aanbieder moet geen logs bijhouden. Indien wel logs bijgehouden worden, dan is het natuurlijk wel gewoon mogelijk om het IP-adres te koppelen aan jou. Diensten die geen logs claimen bij te houden, zijn onder andere IPVanish, PIA en ExpressVPN. Wees voorzichtig: er zijn zaken bekend van aangeklaagde VPN-providers die claimden geen logs bij te houden en in de rechtbank toch opeens logs overhandigden.

IPVanish

Private Internet Access

ExpressVPN

Tip 07 Met IPVanish kun je verbinden met VPN-servers van over heel de wereld om je IP-adres te verbergen.

Tip 08: Tor

Tor staat voor The Onion Router, en is een manier om je anoniem op het internet te maken. Het verschil met VPN is dat Tor heel lastig is om offline te halen. Om een VPN-dienst plat te gooien, kan de overheid simpelweg de VPN-provider blokkeren. Met Tor is dat niet mogelijk, want dit systeem is gedistribueerd. Tor werkt namelijk als volgt: elke keer als je een website bezoekt, wordt je verzoek door een aantal ‘Tor-routers’ geleid – zodanig veel dat je verzoek niet getraceerd kan worden. Dat heeft als gevolg dat het zeer lastig plat te leggen is, maar ook dat de snelheid erg laag is. Daarnaast wordt Tor in veel landen actief tegengewerkt.

Voordeel van Tor is dat het gratis beschikbaar is en dat het erg eenvoudig is om verbinding te maken via Tor: je downloadt simpelweg de Tor-browserbundel en kunt direct aan de slag. Daar vind je ook instructies hoe je deze browser installeert en hoe je er vervolgens mee aan de slag kunt gaan, maar die instructies stellen niet zo veel voor. Voor de beste resultaten gebruik je Tor samen met VPN. Het voordeel daarvan is dat je provider niet ziet dat je Tor gebruikt, alleen je VPN-provider.

Tip 08 Na het downloaden klik je op Verbinden, waarna de Tor-browser start en je anoniem online bent.
Tor is zeer lastig plat te leggen, maar is ook zeer traag

0 Reactie(s) op: 11 tips om anoniem online te blijven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.