11 tips om anoniem online te blijven

Door: Jochem de Goede | 20 november 2016 00:00

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 09: Sms

Tegenwoordig vragen veel diensten om een telefoonnummer, voor als je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten. Het is met online diensten mogelijk om sms’jes te ontvangen op een willekeurig nummer. Zo’n dienst is bijvoorbeeld Receive SMS Online. Daar krijg je zes openbare nummers, waarbij alle sms’jes verstuurd naar die nummers live op de website verschijnen. Dat is handig als je even snel een wegwerptelefoonnummer nodig hebt. Een alternatief is om een prepaid-simkaart aan te schaffen, hoewel de vraag is hoelang je dat nog anoniem kunt doen gezien de wetgeving in onze buurlanden. Bij de grote providers kun je er dan zes maanden gebruik van maken, daarna moet je je tegoed opwaarderen, anders vervalt je simkaart. Ook kan het zijn dat je eens per aantal maanden een sms’je moet sturen of even moet bellen. Bij de virtuele providers moet je vaak na een jaar je tegoed opwaarderen.

Tip 09 Als je ergens een nummer moet invullen voor een verificatie-sms’je, kun je deze dienst gebruiken.

Tip 10: Chatten

Als je wilt chatten zonder dat de inhoud onversleuteld op straat ligt, dan is Signal een goede oplossing. Signal versleutelt je gesprekken, waarbij alleen jij en degene met wie je chat de berichten kunnen lezen. Hoewel WhatsApp en iMessage inmiddels ook complete gesprekken versleutelen, zijn deze diensten niet opensource, gaat WhatsApp slecht om met metadata en zijn cloudback-ups van WhatsApp funest voor je privacy. Een goed alternatief voor Signal is ChatSecure, waarmee je eveneens anoniem kunt chatten. ChatSecure stelt je in staat om bijvoorbeeld via Google te chatten, met het veilige OTR-protocol waardoor Google niet mee kan lezen. Het is daarnaast mogelijk om met openbare chatservers via XMPP verbinding te maken. Je kunt op de website van XMPP een lijst inzien van openbare servers waarmee je kunt verbinden. Met OTR en eventueel met Tor blijven je gesprekken veilig privé. Het is ook mogelijk om zelf een eigen chatserver, oftewel XMPP-server, op te zetten en daarmee verbinding te maken. Dan houd je alle chats in eigen beheer.

Tip 11: Vingerafdruk

Als je al deze maatregelen hebt genomen, ben je erg anoniem online. Er blijft echter nog één risicofactor over: je browser. Je hebt weliswaar al je browser beschermd met NoScript, een ad-blocker en andere add-ons, maar inherent aan je browser zijn de eigenschappen die je browser openbaar maakt. Denk dan aan je schermresolutie, de geïnstalleerde plug-ins, welk besturingssysteem je gebruikt, welke taal je browser is ingesteld, in welke tijdzone je je bevindt, welke lettertypes aanwezig zijn of je een touchscreen hebt en of je cookies toelaat.

Tip 11 Met Panopticlick test je hoe uniek jouw browser is.

Op basis van deze gegevens kan een ‘vingerafdruk’ worden gemaakt, waardoor je, zelfs na alle maatregelen uit dit artikel, alsnóg geïdentificeerd kunt worden. De beste verdediging: gebruik een standaard Windows-systeem met een standaard webbrowser met standaardinstellingen. Daarnaast helpt ook NoScript. Je kunt testen hoe ‘uniek’ jouw browserconfiguratie is door middel van de website van de Electronic Frontier Foundation. Klik op Test Me om je browser te testen. Na korte tijd zie je de resultaten en zie je onderaan in de tabel of je browser een unieke vingerafdruk heeft. Je kunt klikken op Show full results for fingerprinting om te zien met welke eigenschappen je geïdentificeerd kunt worden.

0 Reactie(s) op: 11 tips om anoniem online te blijven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.