12 tips voor je netwerkproblemen

Door: Edmond Varwijk | 31 oktober 2014 09:47

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Heb je een probleem met je back-up of bij het afdrukken van een document? Het is steeds vaker geen computer- maar een netwerkprobleem. Wie zijn netwerk goed kent en een beetje onderhoudt, kan de meest voorkomende problemen zelf snel oplossen. In dit artikel helpen we je met uiteenlopende problemen.

Tip 01: Probleem zoeken

Bij elk computerprobleem is het belangrijk eerst de precieze omvang van het probleem te bepalen. Die informatie is namelijk bepalend voor waar je het probleem moet zoeken en hoe je dit moet oplossen. Stel jezelf daarom altijd eerst twee vragen. Ten eerste: heeft één apparaat last van het probleem of hebben alle apparaten het? Hiermee kun je bepalen of je het probleem moet gaan zoeken in de configuratie en netwerkverbinding van die ene pc, of in de instellingen van het netwerk.

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is: werkt alleen het internet niet meer of werkt het hele thuisnetwerk niet meer? Is het 'alleen' het internet dat niet meer werkt, dan weet je dat het thuisnetwerk nog wel goed werkt. Kijk dan eerst bij de router en de verbinding met het internet. Als heel het thuisnetwerk verstoord is, dan moet je je richten op de verbindingen tussen de apparaten en de router. Want dat dan ook het internet niet meer (goed) werkt, is logisch. Alle toegang tot internet loopt immers via het thuisnetwerk.

Tip 01 Windows laat duidelijk zien: er is verbonden via wifi, maar de toegang tot internet is stuk.

Tip 02: Begin bij de bodem

Heb je de twee vragen beantwoord, dan weet je ongeveer waar je de oorzaak zult vinden. Ga nu niet direct op de webinterface van de router inloggen om allerlei instellingen aan te passen. Dat is veel te riskant en vaak onnodig. Net als computers, lopen ook routers, switches en wifi-apparaten weleens vast. Schakel het apparaat even uit, wacht een paar seconden, en zet het apparaat dan weer aan. Dit verhelpt al heel veel problemen. Wacht wel tot het apparaat echt de tijd heeft gehad helemaal weer op te starten en alle functies te activeren voordat je test of alles weer werkt.

Helpt ook deze reset niet, wacht dan nog steeds even met het aanpassen van de configuratie. Een oud gezegde onder netwerkbeheerders luidt dat je 'altijd bij laag 1 moet beginnen' en daarmee bedoelen ze bekabeling. Een kabel kan altijd losraken of bekneld raken tussen een deur. Dan is er met de configuratie van de netwerkapparaten niets mis en toch werkt het hele netwerk niet meer. Loop eens even langs alle apparaten in het netwerk. Knipperen en branden overal de statuslampjes nog net als altijd? Je zult niet de eerste zijn die een printerstoring verhelpt door de kabel er weer in te doen.

Tip 02 Controleer bij een netwerkstoring eerst eens rustig alle bekabeling en de aangesloten apparaten.

Tip 03: Netwerk-refresh

Is er met de bekabeling en de netwerkapparaten niets mis en hebben niet alle apparaten tegelijk last van de verstoring in het netwerk maar bijvoorbeeld maar één pc of één tablet, controleer dan de netwerkconfiguratie van alleen het betreffende apparaat. Open op de pc een Opdrachtprompt (Windows-toets+R, typ cmd en druk op Enter) en voer daarna het commando ipconfig /all uit. Controleer of de netwerkverbinding een geldige IP-configuratie heeft (zie ook het kader 'Geheimen van netwerkconfiguratie'). De meeste computers staan ingesteld om DHCP te gebruiken. Ze krijgen dan een goede IP-configuratie van de DHCP-server.

Met het commando ipconfig /renew kun je de IP-configuratie van een computer vernieuwen. Gebruikt de pc geen DHCP, probeer dan of DHCP wel een goede netwerkverbinding oplevert. Open het Configuratiescherm en kies Netwerk en internet / Netwerkcentrum / Adapterinstellingen wijzigen. Klik met rechtermuisknop op de netwerkadapter en kies Eigenschappen. Klik bij Onderdelen op Internet Protocol versie 4 en klik op Eigenschappen. Zet beide onderdelen op het tabblad Algemeen op Automatisch. Bevestig via OK en start dan de pc opnieuw op. Mobiele apparaten gebruiken bijna uitsluitend DHCP. Op iPad en iPhone ga je hiervoor naar Instellingen / Wi-Fi. Druk dan op de actieve netwerkverbinding. Je zult zien dat die is ingesteld op DHCP. Klik op Vernieuw lease om de IP-configuratie te verversen.

Tip 03 Ook een tablet als de iPad heeft een goede netwerkconfiguratie nodig om met het netwerk en het internet verbonden te zijn.

Geheimen van netwerkconfiguratie

De netwerkconfiguratie van een computer of tablet bestaat eigenlijk uit vier zaken: het IP-adres van het apparaat, het subnetmasker van het netwerk, het IP-adres van de router en het IP-adres van de DNS-server. Het IP-adres van de pc of tablet en de router moeten in hetzelfde netwerk zitten. Hoe groot het netwerk is, dat bepaalt het subnetmasker. In de meeste gevallen zal dat 255.255.255.0 zijn. Dit betekent dat van elk IP-adres in het netwerk de eerste drie blokken hetzelfde moeten zijn. Bijvoorbeeld 192.168.0 of 192.168.1 en alleen het deel daarachter mag verschillen. Een pc met 192.168.0.15 en de router met 192.168.0.1 is dus goed, terwijl een tablet op 192.168.0.15 en een router op 192.168.1.1 niet goed is. Ze zitten dan in verschillende netwerken en kunnen elkaar niet bereiken.

Dat is een probleem, want de router regelt de toegang naar alle andere netwerken, inclusief het internet. De DNS-server is het vierde belangrijke onderdeel. Deze hoeft niet in hetzelfde netwerk als de router en de apparaten te zitten, maar zit dat bijna altijd wel. Vaak hebben de router en de DNS-server hetzelfde IP-adres, doordat de DNS-server een functie is van de router. Om de netwerkconfiguratie van de pc te zien, start je de Opdrachtprompt op (Windows-toets+R, typ cmd en druk op Enter). Op de prompt voer je het commando ipconfig /all uit, druk op Enter om het uit te voeren. De router heet hier Standaard gateway, dat is hetzelfde.

Tip 04: Nieuw apparaat

Heb je net een mooie nieuwe notebook of tablet gekocht maar lukt het niet de internetverbinding te activeren? Een aspect dat vaak wordt vergeten is de grootte van de DHCP-scope. Dat is de reeks IP-adressen die de DHCP-server gebruikt om alle apparaten die het netwerk willen gebruiken een eigen IP-adres te geven. Die scope moet dus minimaal zo groot zijn als het aantal apparaten in het netwerk. En dat aantal apparaten is de laatste jaren nogal snel toegenomen.

Komt de DHCP-server adressen tekort, dan kunnen nieuwe apparaten niet het netwerk op. De oplossing is inloggen op de router, die vaak ook de DHCP-server is. Daar vergroot je de reeks IP-adressen die de DHCP-server mag gebruiken. Open een webbrowser en typ in de adresbalk het IP-adres van de router. Bevestig met Enter en wacht tot je kunt inloggen. Log in en zoek dan naar DHCP. Kijk bij een term als 'Maximum aantal gebruikers' en zet dat aantal hoger. De waarde moet minimaal het aantal apparaten in het thuisnetwerk zijn met nog enige ruimte voor nieuwkomers.

Tip 04 Een maximaal aantal van negen gebruikers van het thuisnetwerk is door de komst van smartphones en tablets niet meer genoeg.

3 Reactie(s) op: 12 tips voor je netwerkproblemen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 oktober 2014 15:06 Anoniem
  Leuk artikel. Goeie uitleg. Kort maar krachtig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2014 15:06 Anoniem
  Leuk artikel. Goeie uitleg. Kort maar krachtig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2015 16:10 DDSS
  Als je snelheid problemen op wilt sporen kun je het gratis programma op www.AppSpeed.nl gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.