13 handige tips voor je gastnetwerk

Door: Jeroen Boer | 25 juli 2016 14:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

We zijn zo gewend aan het altijd toegang hebben tot internet, dat we het vrijwel nooit meer kunnen missen. Gelukkig is er overal wel internettoegang en uiteraard wil je je internetverbinding best delen, maar tegelijkertijd wel je netwerk afschermen. Dankzij het gastnetwerk is dat prima mogelijk.

01 Bescherm je netwerk

Je kunt gasten natuurlijk het wachtwoord van je eigen wifi-netwerk geven, maar dit is niet heel veilig. Waarschijnlijk heb je binnen je netwerk onbeveiligde gedeelde bronnen, zoals mappen op pc's of een NAS. Handig, maar dergelijke bronnen zijn ook probleemloos bereikbaar voor gasten die op jouw wifi-netwerk surfen. Lees ook: Zo ga je veilig online op een openbaar wifi-netwerk.

Misschien hebben je gasten niet direct snode plannen, waarschijnlijk zijn je vrienden en bekenden geen kwaadaardige hackers. Maar door het afgeven van het wachtwoord van je wifi-netwerk verlies je wel de controle over dit wachtwoord. De kans wordt groter dat het wachtwoord in handen valt van iemand die wel minder goede bedoelingen heeft. Het is voor de veiligheid van je netwerk dus geen goed idee om het wachtwoord van je eigen draadloze netwerk met andere mensen te delen.

01 Je wilt uiteraard niet dat gasten toegang krijgen de bestanden op bijvoorbeeld je NAS.

02 Gastnetwerk

Het is tegenwoordig bijna ongastvrij om gasten geen wifi-toegang te geven. Gelukkig heeft vrijwel iedere moderne router de mogelijkheid van een gastnetwerk. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen toegang tot internet. Doorgaans is het gastnetwerk verder gescheiden van de rest van je netwerk. Gasten hebben dan dus geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. Vaak is dit automatisch geregeld en is dit door de fabrikant van je router bepaald.

Sommige fabrikanten bieden gastgebruikers wel de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het normale netwerk, dan moet je er zelf op letten dat je de juiste instellingen kiest. Beveilig overigens ook je gastnetwerk met een sterk wachtwoord. Het gastnetwerk maakt immers nog steeds gebruik van jouw internetverbinding waar jij verantwoordelijk voor bent. We hebben voor een aantal merken routers uitgezocht hoe je het gastnetwerk inschakelt. Mogelijk werkt het op jouw router net even anders, ondanks dat je één van de genoemde merken hebt. Soms gebruiken routerfabrikanten namelijk verschillende webinterfaces. Staat jouw merk router er niet bij of is de webinterface anders van opbouw? Zoek in de webinterface dan naar Guest Network, gastnetwerk of een soortgelijke term. Doorgaans vind je de optie apart in de interface of onder de draadloze instellingen.

03 Kies de 2,4GHz-band

Bij een gastnetwerk speelt de optimale snelheid wat ons betreft een ondergeschikte rol. Het gastnetwerk is bedoeld om je gasten toegang te geven tot internet zodat ze even wat dingen kunnen opzoeken of contact kunnen houden via bijvoorbeeld sociale media. Supersnel downloaden lijkt ons geen prioriteit. Wel moet het bereik goed zijn zodat je geen klachten krijgt over helemaal geen toegang. Afgaande op deze uitgangspunten is de 2,4GHz-band wat ons betreft de ideale kandidaat voor een gastnetwerk. Deze band biedt een groter bereik dan de 5GHz-band en is bovendien compatibel met vrijwel ieder apparaat. Daar staat tegenover dat de maximaal haalbare snelheid lager is dan via de 5GHz-band, maar dat vinden we voor gasten niet heel belangrijk. Je kunt er doorgaans trouwens ook voor kiezen om op zowel de 2,4- als de 5GHz-band een gastnetwerk aan te bieden.

Pas op: router achter router

Misschien gebruik je een eigen router met gastfunctionaliteit achter een andere router. Let er dan op dat de scheiding tussen het gastnetwerk en je normale netwerk niet altijd goed functioneert. Er zijn twee scenario's mogelijk. Gebruik je een eigen router achter de router van je internetprovider, maar is de rest van je netwerkapparatuur enkel verbonden met deze eigen router? Dus maak je gebruik van de DHCP-server van je eigen router en is ook alle bedrade apparatuur hierop aangesloten? Dan werkt de gastfunctionaliteit zoals gewenst en wordt gastverkeer netjes gescheiden.

Gebruik je echter een eigen router als aanvulling op je netwerk als draadloos accesspoint, dan werkt de scheiding tussen het normale en het gastnetwerk niet. Het maakt hierbij niet uit of je de gebruikte router zelf geconfigureerd hebt als accesspoint door bijvoorbeeld de DHCP-server uit te schakelen of dat de router een speciale accesspoint-modus heeft. Bij sommige merken routers werkt de gastfunctionaliteit helemaal niet als de router achter een andere router hangt. Bij andere routers kun je het nog wel instellen, maar werkt de geclaimde scheiding niet. Ook bij routers die je officieel kunt instellen als accesspoint werkt de scheiding tussen je normale netwerk en het gastnetwerk niet meer. Bij bijvoorbeeld een Netgear-router die je officieel kunt instellen als accesspoint, kun je wel een gastnetwerk instellen, maar is de optie dat gastgebruikers toegang hebben tot heel het netwerk altijd aangevinkt. Kortom: wees je bewust van deze beperkingen en activeer de gastfunctionaliteit alleen op de router die je als primair knooppunt in je netwerk gebruikt.

04 Activeren gastnetwerk ASUS-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Heb je nog geen gastnetwerk ingesteld, dan heb je maar liefst zes netwerken die je kunt instellen. Je krijgt drie netwerken op de 2,4GHz-band en drie netwerken op de 5GHz-band. Kies een van de opties en klik op Enable. Verander de Network Name (SSID) in een zelfgekozen naam. Kies bij Authentication Method voor WPA2-Personal en vul in het veld WPA Pre-Shared Key een veilig wachtwoord in. Eventueel kun je bij Accesstime nog een tijdslimiet instellen. Let erop dat de optie Access Intranet op Disable staat, zo voorkom je dat gasten toegang hebben tot jouw thuisnetwerk. Klik op Apply om het gastnetwerk actief te maken.

04 Voor een gastnetwerk vul je een netwerknaam en wachtwoord in en kun je soms aangeven of gastgebruikers toegang hebben tot je eigen netwerk.

05 Activeren Gastnetwerk D-Link-router

Log in op de webinterface van je router en klik op Settings / Wireless. Klik op Guest Zone waarna je het gastnetwerk kunt activeren. Je kunt een gastnetwerk activeren op de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Kies de gewenste band en zet Status op Enabled. Verander de Wi-Fi Name (SSID) in een zelfgekozen naam en vul in het veld Password het wachtwoord in. Controleer vervolgens of de optie Internet Access Only op Enabled staat, zo heeft een gastgebruiker alleen toegang tot internet. Klik op Save om het gastnetwerk te activeren.

06 Activeren Gastnetwerk Fritzbox-router

Log in op de FRITZ!Box en klik in het menu op WLAN. Klik vervolgens op Guest Access. Vink Guest access enabled aan en vul een eigen netwerknaam in. Standaard staat de encryptie op WPA + WPA2, zet deze eventueel op WPA2 (CCMP) voor extra veiligheid. Tik een veilig wachtwoord in het veld Network key. Op de FRITZ!Box kunnen ook gebruikers van het gastnetwerk elkaar niet zien, je kunt de optie The device connected with the guest access can communicate with each other aanvinken om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is.

Standaard kunnen gebruikers alleen surfen en e-mailen, vink Restrict Internet applications: Only surfing and mail allowed uit om ook andere zaken toe te staan. Standaard wordt de verbinding van een gebruiker na dertig minuten verbroken, vink Disconnect automatically after uit om dit te voorkomen of kies een langere duur. Handig is dat de FRITZ!Box een QR-code in inloginformatie genereert. Klik op Print Info Sheet om deze code af te drukken. Op de FRITZ!Box is het verder mogelijk om filters te maken voor gebruikers op het netwerk. Klik in het menu op Internet / Filters. Onder Guest Network kun je door op het knopje Edit te klikken tijdslimieten en websitefilters instellen voor alle gebruikers op het gastnetwerk. Zo kun je het gastnetwerk ook 'misbruiken' als een speciaal netwerk voor bijvoorbeeld je kinderen.

06 Via de FRITZ!Box kun je de inloggegevens inclusief QR-code voor mobiele gebruikers afdrukken.

07 Activeren Gastnetwerk TP-Link-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Zorg dat de optie Allow guests to access my loal network uit staat. Vul in het veld Wireless Network Name (SSID) eventueel een eigen netwerknaam in en selecteer WPA/WPA2 Personal naast de optie Security. Selecteer WPA2-PSK als Version en vul een wachtwoord in het veld password in. Vink de optie Enable aan en klik vervolgens op Save.

08 Gastnetwerk Netgear

Log in op de webinterface en klik in het linkermenu op Gastnetwerk. Je kunt ook op de tegel Gastnetwerk klikken. De instellingen zijn verdeeld over de twee frequentiebanden. Klik bij de gewenste frequentieband op Gastnetwerk inschakelen. Zorg dat je de instelling Gasten toestaan om elkaar te zien en toegang geven tot mijn lokale netwerk uitgeschakeld blijft. Kies onder Beveiligingsopties voor WPA2-PSK [AES] en vul een wachtwoord in. Klik vervolgens op Toepassen om het gastnetwerk in te schakelen.

4 Reactie(s) op: 13 handige tips voor je gastnetwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juli 2016 14:43 Anoniem
  op een website je wachtwoord van je WiFi netwerk invullen om een QR-code te genereren is "niet handig" .. wat doet die website met die gegevens??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2016 15:53 Jorispeterse
  Als je je gastnetwerk goed instelt en verdere toegang tot je thuisnetwerk dicht hebt getimmerd, dan maakt het toch niet zoveel uit dat die website de gegevens bezit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juli 2016 21:41 sellh
  Als je wel je eigen wachtwoord aan je gasten geeft, kun je volgens mij ook voorkomen dat ze contact kunnen maken met je lokale netwerk door het inschakelen van "draadloze isolatie". Ze zien de apparaten in je netwerk dan nog wel, maar kunnen volgens mij geen verbinding meer maken. Of zie ik daarmee wat over het hoofd?
  Ik realiseer me dat je dan zelf ook geen verbinding meer kunt maken met je netwerk. Maar ik heb alles in huis bedraad en gebruik de draadloze verbinding enkel en alleen voor internettoegang op mijn telefoon. Meer doe ik daar niet mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2016 17:29
  "Gast" hierboven heeft gelijk wat gebeurd er met de wachtwoorden op die site. Ik kan er wel een goed doel voor bedenken namelijk een bestand waarin al die wachtwoorden staan gebruiken met aircrack om wpa/wpa2 Ap's te hacken. Dus zwaar slecht idee om die qr code op die website te maken zoek een open source offline tooltje ervoor dat in linux loopt dat bestaat vast wel.

  Nog beter is om een radius server te gebruiken (freeradius bijvoorbeeld welke open source is) en een wpa2-eap opzetten hiermee kan je iedereen een eigen wachtwoord geven. Tevens is dit de hoogste beveiliging die er momenteel bestaat voor Wifi. Wel alleen AES gebruiken geen TKIP meer gebruiken.

  Je kan dan nog een stap verder gaan met wpa2-eap kan je ook gebruik maken van dynamische vlans om je gasten te scheiden van privé gebruikers.

  Of bv op een school leerlingen, leraren en management van elkaar scheiden in elk een eigen vlan terwijl je toch maar 1 ssid uitzend.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.