13 tips om de bekendste netwerkproblemen op te lossen

Door: ignace-de-groot | 13 juli 2015 11:37

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een moderne woning kan nog moeilijk zonder netwerk. Je bewaart vanaf je pc data op je NAS, je drukt documenten af op een gedeelde printer, je streamt video en muziek en je surft met tablet en smartphone. Tot je opeens geen verbinding meer hebt! We lossen de bekendste netwerkproblemen op.

Tip 01: Samenspel

Als Windows plotseling niet meer wil starten, dan weet je bijna zeker dat het aan je pc ligt. Maar wanneer je met een apparaat niet meer je netwerk of het internet op kunt, dan kan het probleem door het apparaat komen, maar het kan net zo goed aan de bekabeling, een switch, het draadloze accesspoint, je router of de modem zijn te wijten. Een netwerk(verbinding) is namelijk een samenspel van diverse onderdelen. Een goede diagnose, die je helpt de mogelijke oorzaak te vinden, is daarom erg belangrijk. Niet zomaar in het wilde weg wat uitproberen dus, maar het probleem zo systematisch mogelijk aanpakken.

Tip 01 Zo kan een thuisnetwerk eruit zien: behoorlijk complex dus.

Tip 02: Netwerkcontrole

We gaan er eerst van uit dat je opeens het internet niet meer op kunt met je (Windows-)pc. De kans is groot dat er dan een geel uitroepteken of een rood kruis over het netwerkpictogram in het Windows-systeemvak verschijnt. Verder in dit artikel gaan we zelf aan de slag om de oorzaak en een oplossing te vinden, maar eerst zetten we Windows Netwerkcontrole aan het werk. Klik daartoe het netwerkpictogram met de rechtermuisknop aan en kies Problemen oplossen. De tool begint meteen aan de analyse. Met wat geluk wordt zo de oorzaak achterhaald en heb je al een aardig idee waar je moet zoeken. In de afbeelding bij deze tip blijkt er bijvoorbeeld geen communicatie mogelijk met de DNS-server (zie ook tip 6). In een aantal gevallen lost de tool het probleem zelfs meteen ook op.

Tip 02 Windows Netwerkcontrole in actie

Tip 03: Probleemoplossers

Windows bevat een goede helpfunctie en daar zitten bovendien enkele specifieke probleemoplossers bij. Nu is de kans klein dat je je netwerkprobleem met zo'n wizard kunt oplossen als de Windows Netwerkcontrole daar niet in slaagt, maar het kan geen kwaad het toch te proberen. Mogelijk krijg je op deze manier nog wat bruikbare informatie. Klik opnieuw het netwerkpictogram met de rechtermuisknop aan en kies Netwerkcentrum. Onderaan het venster klik je dan Problemen oplossen aan. Afhankelijk van je specifieke probleem selecteer je dan een van de vijf voorgestelde probleemoplossers: Internetverbindingen, Gedeelde mappen, Thuisgroep, Netwerkadapter of Binnenkomende verbindingen. Er verschijnt een nieuw venster. Klik op Geavanceerde opties, zorg dat er een vinkje staat bij Oplossingen automatisch toepassen en klik op Volgende, waarna je de instructies van de probleemoplosser volgt.

Tip 03 Windows bevat enkele specifieke netwerkprobleemoplossers.

Tip 04: Probleemafbakening

Brengen de wizards of de Netwerkcontrole je niet verder, dan moet je zelf aan de slag. Het gaat er dan om zo snel mogelijk de oorzaak van het probleem af te bakenen en dat kun je het best doen door een systeem van uitsluiting. Kun je vanaf je pc niet meer internetten, probeer het dan eerst met een ander apparaat binnen je netwerk. Lukt het daar wél mee, dan is je provider, modem of router kennelijk niet het probleem.

Het kan dan nog aan een switch liggen, aan de bekabeling vanaf je pc of aan de pc zelf, zoals de netwerkadapter of een configuratiefout. Via een paar eenvoudige tests vanaf de opdrachtregel krijg je snel nuttige informatie. Druk op Windows-toets+R, tik cmd in en bevestig met OK. Je komt nu op de opdrachtregel terecht, waar je het commando ipconfig intikt en met Enter bevestigt. Noteer het IP-adres dat je afleest achter Standaardgateway bij het onderdeel Ethernet-adapter voor LAN-verbinding. Dat is het IP-adres van je router. Vervolgens voer je het commando ping uit met dat IP-adres als parameter, bijvoorbeeld ping 192.168.0.254.

Tip 04 Ping is een superhandig commando om snel de connectiviteit te checken.

4 Reactie(s) op: 13 tips om de bekendste netwerkproblemen op te lossen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 juli 2015 10:07 Anoniem
  Dit is heel nuttige informatie, maar mijn thuisnetwerk is behoorlijk stabiel, een enkele keer mijn modem resetten en alles draait weer naar behoren. Wat ik graag nog een behandeld zou willen zien is de organisatie van het netwerk (werkgroepen, domeinen, waar moet je op letten in verband met de fysieke inrichting van je netwerk met switches en routers enzovoorts) Kortom, hoe zorg ik ervoor dat alle componenten ook goed en ongestoord met elkaar kunnen praten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2015 10:26 Anoniem
  Er staat van alles maar, leuk. Maar wat als het een eeuwigheid duurt voordat je verbinding hebt met internet?
  Bij dit soort artikeltjes in tijdschriften wordt er altijd van uit gegaan dat je geen verbinding hebt …????!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juli 2015 11:56 Anoniem
  Mijn probleem is dat een andere computer wil inloggen met het zelfde ip-adres. En zo een Ip-konflikt onstaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juli 2015 10:48 Anoniem
  Vaak blijkt dat je een goede verbinding met de modem/router hebt, maar dat er geen datatransport is. Opnieuw verbinding maken of resetten (van de modem) is dan meestal een oplossing. Dat er geen dataverkeer is, is meestal onduidelijk en kenmerkt zich in de regel door lange wachttijden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.