13 tips om je privacy op social media te waarborgen

Door: Martin Gijzemijter | 25 november 2015 12:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Mensen maken zich zorgen over hun online privacy. En terecht. Vooral op social media is het oppassen geblazen, omdat juist daar je gedrag, beslissingen en interesses van waarde zijn voor adverteerders. En ook P&O-afdelingen checken steeds vaker je Facebook-profiel.

Lees ook: Online privacy bestaat niet - Maar zo kom je er wel het dichtste bij.

Facebook

Tip 1 - Inhoud bekijken

We beginnen direct met de instelling die het belangrijkst is: wie kan en mag zien wat jij op Facebook plaatst? Het effect hiervan heb je ongetwijfeld zelf wel eens gemerkt wanneer je op het profiel van een ander klikte, maar een vrijwel lege pagina kreeg voorgeschoteld. Zo iemand heeft aangegeven dat personen die geen Facebook-vrienden met hem of haar zijn, niets mogen zien van wat er op de pagina wordt geplaatst. Dit kun je zelf ook heel eenvoudig instellen.

Klik rechtsboven op het pijltje naar beneden (naast het pictogram met het slotje) en vervolgens op Instellingen > Privacy. Het pictogram met het slotje bevat overigens snelkoppelingen naar privacy-instellingen, maar omdat we graag alles op één plek aanpassen navigeren we via Instellingen. Naast Wie kan je toekomstige berichten zien? klik je op Bewerken. Je hebt hier flink wat opties. Je kunt ervoor kiezen om alles aan iedereen te laten zien, alleen aan vrienden of aan een specifieke doelgroep. Let op: dit is alleen van toepassing op toekomstige berichten. Wil je ook berichten uit het verleden afschermen, klik dan op Eerdere berichten beperken.

Tip 1 - Bepaal zelf wie kan zien wat je op Facebook plaatst en vooral ook wie niet.

Tip 2 - Contact opnemen

Wanneer je populariteit op social media (en wellicht ook in de echte wereld) toeneemt, is het mogelijk dat het aantal vriendschapsverzoeken ineens de spuigaten uitloopt. Dat kan ook het geval zijn wanneer je plotseling in het vizier van spammers terecht bent gekomen. Vervelend, want die vriendschapsverzoeken komen voortdurend in beeld en kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor je het weet, weiger je mensen die je nu juist wél had willen accepteren.

Onder het kopje Wie kan contact met me opnemen? heb je twee opties: Iedereen en Vrienden van vrienden. Dat laatste is een veilige optie, omdat je dan alleen kunt worden toegevoegd door mensen die vrienden zijn van je huidige Facebook-vrienden en dan treedt er direct een soort sociale controle in werking. Daarnaast kun je ook voorkomen dat je berichtenbox in Facebook volloopt met spamberichten, door onder het kopje Wie kan contact met me opnemen? te klikken op Bewerken naast Basisfiltering en te kiezen voor Strikte filtering. Berichten die niet van je vrienden afkomstig zijn, komen dan in het postvak Overig terecht.

Tip 2 - Zo zet je de deur wijdopen

Privacy bestaat niet

In dit artikel geven we je praktische tips voor het dichttimmeren van diverse socialmedia-accounts wat betreft privacy. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te weten dat echte privacy niet bestaat. Bedrijven houden zich niet altijd aan de regels of passen slimme methoden toe om de bestaande regelgeving te omzeilen, om zo toch handig gebruik te kunnen maken van jouw gegevens, die voor hen van onschatbare waarde zijn. Heeft het aanpassen van al deze instellingen dan wel zin? Absoluut, je beschermt jezelf ermee voor zover dat kan, maar daarnaast blijft het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat je privacy nooit is gegarandeerd, en dat je sommige dingen wellicht beter niet kunt delen.

Tip 3 - Wie kan je opzoeken?

Je weet nu hoe je kunt voorkomen dat iemand de inhoud van je Facebook-pagina ziet, maar wat als je überhaupt niet wilt dat iemand je op Facebook kan vinden? Bijvoorbeeld omdat je een schooljuf of -meester bent die niet wil worden toegevoegd door leerlingen of omdat je een andere openbare functie hebt die het onhandig maakt om op Facebook te worden gevonden. Of gewoon omdat je daar geen zin in hebt, want waarom zou je een reden nodig hebben?

Onder Instellingen > Privacy kun je onder het kopje Wie kan me opzoeken? aangeven dat iedereen je kan vinden aan de hand van je e-mailadres of telefoonnummer, of alleen je vrienden of vrienden van vrienden. Opmerkelijk genoeg is de optie Niemand hier niet aanwezig. Onderin kun je tot slot nog aangeven of je tijdlijn mag worden weergegeven in de resultaten van bijvoorbeeld Google.

Tip 3 - Je kunt jezelf onvindbaar maken op Facebook.

Tip 4 - Tijdlijn en taggen

Je hebt nu onder andere afgekaderd wat de zichtbaarheid is van dingen die je zelf op Facebook plaatst, maar hoe zit het met anderen? Een leuke, maar ook opdringerige functie van Facebook is namelijk de mogelijkheid om een bericht op de tijdlijn van een ander te plaatsen. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je je ziek hebt gemeld en een vriend je doodleuk tagt in een foto waarop jullie samen op een terrasje zitten, om maar een voorbeeld te noemen. Gelukkig kun je dit reguleren door in Instellingen te klikken op Tijdlijn en taggen. Door bij Wie kan berichten plaatsen op je Tijdlijn? te kiezen voor Alleen ik hoef je je over taggende vrienden geen zorgen meer te maken.

Vind je dat iets te ver gaan, dan kun je direct daaronder de mogelijkheid inschakelen om berichten eerst goed te keuren voordat ze op je tijdlijn worden geplaatst. Vervolgens kun je in dit menu ook nog bepalen wie de berichten die door anderen op je tijdlijn worden geplaatst, of waarin je wordt getagd, kunnen zien. Zo hou je de volledige controle en zorg je ervoor dat anderen je niet onbedoeld in de problemen brengen (en maak je het mogelijk om iemand te verrassen zonder dat een ander de pret voortijdig bederft).

Tip 4 - Voorkom dat anderen berichten plaatsen op je tijdlijn of keur deze eerst zelf goed.

Ik heb niets te verbergen...

Het is de reactie die je van veel mensen (hoewel steeds minder) zult krijgen wanneer je begint over privacy: "Ik heb niets te verbergen." Die opmerking wordt vooral veroorzaakt door verschil van inzicht in wat 'iets te verbergen hebben' inhoudt. Want zelfs als je een extreem brave burger bent en nooit iets fout doet, is je privacy nog steeds belangrijk. Waarom? Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en dat doodleuk deelt op Facebook. Als je je profiel niet hebt afgeschermd, is dat een prima hint voor inbrekers. Of wanneer je solliciteert bij een bedrijf en je toekomstige baas leest op Twitter dat je plannen hebt voor gezinsuitbreiding en besluit je daarom niet aan te nemen. Je privacy is belangrijk, dus bescherm deze.

4 Reactie(s) op: 13 tips om je privacy op social media te waarborgen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2015 17:50 MarkS90
  Tip 11: wat moet je met Facebook?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2015 19:03 Anoniem
  Prima tips. Alleen:.waarom alleen op Facebook gericht?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2015 08:04 Anoniem
  Je kunt dit hele artikel overslaan en zeker weten dat je privacy niet geschonden wordt met één tip: verwijder je Facebook account.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2016 14:52 Anoniem
  13 tips toch ik zie er maar 4
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.