13 tips om je privacy op social media te waarborgen

Door: Martin Gijzemijter | 25 november 2015 12:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 5 - Apps

Je hebt ongetwijfeld wel eens ingelogd op een website met behulp van een Facebook-account, waarbij je die website toestemming hebt gegeven om bepaalde gegevens van Facebook te gebruiken. Dat kan niet altijd kwaad, maar op den duur zijn er wel heel veel websites die de vrije beschikking hebben over je gegevens, en dat is niet de bedoeling. Het kan daarom absoluut geen kwaad om eens in de zoveel tijd te klikken op Instellingen > Apps om te zien welke apps op dit moment toegang tot je persoonlijke gegevens hebben.

Als hier apps tussen staan die je al een tijd (of misschien wel nooit) hebt gebruikt, dan is het aan te raden om deze te verwijderen. Immers, hoe minder mensen toegang hebben tot je gegevens, hoe beter, en als je de website of app ooit nog eens gebruikt, log je gewoon opnieuw in met Facebook. Beweeg je muis over de app die je wilt verwijderen en druk op het kruisje. Facebook vraagt vervolgens of je het zeker weet, waarna je klikt op Verwijderen. De melding die je krijgt - dat het bedrijf in kwestie je gegevens wellicht niet verwijdert - is een goede reminder aan het feit dat je moet oppassen wie je toegang verleent.

Tip 5 - Je kunt apps eenvoudig de toegang tot je profielgegevens ontzeggen.

Tip 6 - Advertenties

En dan de optie waar eind vorig jaar zoveel paniek om was: advertenties. Door te klikken op Instellingen > Advertenties kun je precies aangeven op wat voor manier je al dan niet wilt deelnemen aan het advertentienetwerk van Facebook. De optie waar zoveel angst voor was eind vorig jaar, was de mogelijkheid voor Facebook om je foto's in advertenties te gebruiken. Druk op Bewerken naast de optie Externe sites en kies voor Niemand, en je persoonlijke gegevens worden aan niemand getoond in de vorm van een advertentie.

Wat Facebook al jaren doet, is advertenties aan je tonen van bijvoorbeeld pagina's, waarbij wordt aangegeven wie van je vrienden die pagina al 'liken'. Als jij niet in dit soort advertenties wilt worden opgenomen, dan kun je dat ook uitschakelen. Klik bij Advertenties en vrienden op Bewerken en kies voor Niemand in plaats van Alleen mijn vrienden. Je wordt nu niet meer 'gebruikt' voor dit soort advertenties. Overigens raden we je aan om deze instellingen eens in de zoveel tijd door te lopen, omdat Facebook regelmatig veranderingen doorvoert.

Tip 6 - Je kunt voorkomen dat je naam of profielinformatie in advertenties wordt gebruikt.

Tip 7 - Inlogbeveiliging

Facebook heeft een aantal handige instellingen om het voor onverlaten moeilijker te maken in te breken in je account. De eerste daarvan is een functie die stteeds meer mensen gebruiken, niet alleen op social media: inlogverificatie. Daarmee is het niet meer voldoende om in te loggen met je e-mailadres en wachtwoord, maar krijg je een verificatiecode op je mobiele telefoon die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Je vindt de optie onder Instellingen > Beveiliging > Aanmeldgoedkeuringen.

In het menu vind je meer instellingen om je account te beschermen. Zo kun je controleren waar je op dat moment allemaal bent aangemeld en kun je je met één druk op de knop overal of op specifieke apparaten afmelden. Ook kun je een bericht krijgen als iemand zich ergens probeert aan te melden met jouw account en kun je vrienden aanwijzen die je kunnen helpen weer in je account te komen als je er niet meer in kan.

Tip 7 - Een verificatiecode instellen zorgt ervoor dat je je profiel een stuk beter beschermt.

Twitter

Tip 8 - Fototags

Op Twitter is doorgaans veel minder persoonlijke informatie te vinden dan op Facebook, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar alles open moet laten staan. Immers, ook Twitter kan je in de problemen brengen als je te veel deelt met mensen die dat niets aangaat.

Log in op Twitter, klik rechtsboven op je profielfoto en vervolgens op Instellingen > Beveiliging en privacy. Het kopje Beveiliging slaan we over, omdat dit heeft te maken met het beschermen van je account tegen hackers, en niet zozeer met privacy. Onder het kopje Privacy zie je de optie Fototaggen.

Deze optie is vergelijkbaar met het taggen in Facebook en ook hier kun je bepalen of mensen je mogen taggen in een foto of niet. Hier heb je echter niet de keuze om een tag eerst goed te keuren, je kunt alleen kiezen voor Iedereen mag mij taggen in foto's, Alleen personen die ik volg mogen mij taggen in foto's en Niemand mag mij taggen in foto's. Als je het écht veilig wilt maken, kies je uiteraard voor de laatste optie.

Tip 8 - Op Twitter kunnen volgers je taggen in foto's. Gelukkig kun je ook dit eenvoudig uitschakelen.

Tip 9 - Afschermen

De volgende optie, Mijn tweets afschermen, is er eentje waarover je goed moet nadenken. Net als bij Facebook kun je er namelijk voor zorgen dat mensen die jij niet volgt op Twitter, de inhoud van je profiel en je tweets niet kunnen zien. Dat klinkt heel veilig en dat is het ook, je moet je alleen wel realiseren dat de aard van Twitter anders is dan die van Facebook. Waar Facebook vooral draait om vriendschappen, volgen mensen op Twitter je vooral op basis van gedeelde interesses. Het afschermen van je account is prima en veilig, maar als het je doel is om op korte termijn een flink aantal volgers aan je te binden, dan is het afschermen van je account wellicht niet de juiste keuze (immers, een vreemde die je tweets niet kan zien, zal je ook niet gaan volgen). Een optie om even goed over na te denken dus.

Tip 9 - Je kunt je tweets afschermen voor niet-volgers, maar dat maakt het wel lastig om nieuwe volgers te vinden.

4 Reactie(s) op: 13 tips om je privacy op social media te waarborgen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2015 17:50 MarkS90
  Tip 11: wat moet je met Facebook?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2015 19:03 Anoniem
  Prima tips. Alleen:.waarom alleen op Facebook gericht?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2015 08:04 Anoniem
  Je kunt dit hele artikel overslaan en zeker weten dat je privacy niet geschonden wordt met één tip: verwijder je Facebook account.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2016 14:52 Anoniem
  13 tips toch ik zie er maar 4
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.